Megmenekültek a több száz éves tóratekercsek a brazil múzeumi tűztől

  A Brazil Nemzeti Múzeum szerdán bejelentette, hogy a múzeum gyűjteményébe tartozó több száz éves tóratekercsek nem pusztultak el a vasárnap éjjel az épületben pusztító tűzben, mivel azokat két évvel ezelőtt átköltöztették egy másik helyszínre - olvasható az MTI hírei között.

  A több mint 20 millió műkincsnek és 530 ezer kötetet felvonultató könyvtárnak otthont adó 200 éves intézmény gyűjteményének szinte egésze a tűz martalékává vált. Egyelőre nem adtak ki listát arról, hogy mely műkincsek pusztultak el. "A tóratekercseket biztos helyen őrizzük" - írta közleményében a múzeum, amely azonban arról nem adott felvilágosítást, hogy hol vannak az ősi zsidó dokumentumok.

  A fotó csak illusztrációForrás: Merlin / Wikipedia

  A brazil tudósok szerint a tekercsek Jemenből származnak és feltehetően a 13. században készültek. A héber nyelvű kilenc tekercset a 19. században vásárolta meg az utolsó brazil uralkodó, II. Péter.
  Avraham Beuthner, a Rio de Janeiró-i Beit Lubavitch zsidó szervezet illetékese elmondta, hogy tudomása szerint a tóratekercsek a múzeum melletti egyetem könyvtárában vannak. Hozzátette: számos aggódó hívást kapott a tekercsekkel kapcsolatban a tűz óta izraeli zsidóktól és dél-amerikai országokból is.

  A Sao Cristóvao városrészben álló történelmi épület vasárnap este, zárás után borult lángba. A tűzben, amelynek oka egyelőre ismeretlen, senki nem sérült meg. Ez volt Latin-Amerika legnagyobb természettudományi múzeuma, itt őrizték az amerikai kontinensen talált legkorábbi, 12 ezer éves emberi maradványokat, dinoszauruszkövületeket és egy óriás meteorit darabjait. A múzeum helyreállítására az UNESCO is felajánlotta segítségét. A nemzetközi szervezet szakértői a jövő héten érkeznek Brazíliába.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!