Ingyenes fegyverbemutatókkal vár a Hadtörténeti Múzeum

  A Hadtörténeti Intézet és Múzeum péntektől március 15-ig múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, népi játékokkal, ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várja a látogatókat.

  A múzeum közleménye szerint az idei ünnepi rendezvénysorozat pénteken 15 órakor veszi kezdetét, amikor a hagyományos Forradalmi Forgatag kiemelt rendezvényeként játékkiállítás nyílik a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, írja az MTI.

  Az időszaki tárlat főszereplői a Schenk Károly budapesti fröccsöntő-mester által készített mini emberkék. Az 1980-as és 1990-es évek népszerű magyar játékfigurái között megtalálhatók Mátyás király fekete seregének katonái vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc osztrák katonái és magyar huszárjai is. A több együttműködő partner magángyűjteményéből összeállított időszaki tárlat augusztusig lesz megtekinthető a budai Várban.

  Szombaton és vasárnap a Jelszavaink valának haza és haladás című, az 1815 és 1866 közötti magyar történelmi időszakot bemutató állandó kiállítást 11 órakor és 15.30-kor ingyenes tárlatvezetéssel lehet körbejárni. 13 órakor pedig A szabadságharc fegyverei című 75 perces előadáson és fegyverbemutatón vehetnek részt az érdeklődők. Ezen felül egész napos kézműves foglalkozásokkal várják a családokat.

  Hétfőn és kedden múzeumpedagógiai órák, fegyverbemutatók, előadások várják az óvodás és diákcsoportokat, amelyekre a múzeum honlapján lehet regisztrálni. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc katonai története köré épülő foglalkozások bemutatják a fegyvernemeket, a szabadságharc híres alakjainak tevékenységét, de belecsöppenhetnek egy Huszármesébe is, vagy egy tiszteletbeli honvéd kiképzésen vehetnek részt.

  A Forradalmi Forgatag rendezvény március 15-én kínálja a legtöbb programot a családok számára. Déltől Vivat Hussar! címmel múzeumpedagógiai foglalkozás, majd 15 órától A szabadságharc fegyverei és harcászata című fegyverbemutató kezdődik.

  Emellett egész nap ingyenes programokkal várják a látogatókat. Lesznek kézműves foglalkozások, játékkatona-festés, fémkatona-öntés, fafaragás, kerámiázás, ékszerkészítés, népi ügyességi játékok. Mindemellett bemutatót tartanak a hagyományőrzők és a Magyar Szablyavívó Iskola is. Továbbá délelőtt 11 órakor a Kákics Együttes műsorával, majd délután a Honvéd Művészegyüttes Táncházával várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

  A Hadtörténeti Intézet és Múzeum nemzeti ünnephez kapcsolódó programjairól részletek találhatók itt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!