Bulizzunk busókkal, fánkokkal vagy túrázzunk tavasbarlangban!

Ha elegünk van már a télből, vegyünk részt aktívan az elűzésében Mohácson, Szentendrén vagy Budapesten! Ha viszont szeretjük a téli tájat, válasszunk egy klassz túrát, kirándulást.

A tél csak nem akar véget érni, de kárpótolhatjuk magunkat azzal, hogy több helyen is búcsúztatják. És hiába a csípős idő, továbbra is jó ötlet a túrázás.

Nem minden busó ijesztő. A sokác népviseletbe öltözött ünneplőket szép busóknak hívják
Galéria: Heti programajánló 20170225
(Fotó: Mohácsi busójárás hivatalos honlap / mohacsibusojaras.hu)

 Télűzés Mohácson

Február végének vitathatatlanul legnagyobb szabású programja a mohácsi busójárás. Az UNESCO 2009-ben vette fel az ünnepet a világörökség listájára, idén pedig minden eddiginél több látogatóra számítanak. A február 23-án kezdődő mulatozáson legalább 1300 maskarást láthatnak majd a látogatók. A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokácbál és busó lakodalmas is.

Travelo tipp
A MÁV idén is indít különvonatot Mohácsra a rendezvény ideje alatt. A non-stop vonat egyik kocsijában már Budapesttől megkezdődik a farsangolás; visszaúton pedig a Macskajaj zenekar zenél. Indulás: 6:15-kor Kelenföldről, érkezés ugyanide éjfélkor.

 Karnevál Szentendrén

Február 24. és 26. között, hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezik meg Szentendrei Karnevált. A Fő téren kültéri dekorációra, tűzkosarakra és hangulatosan terített asztalokra számíthatunk a péntek este kezdődő Gasztronómiai vásáron. Szombaton és vasárnap is több programra számíthatunk: a gyerekeket például biztosan érdekli majda Fővárosi Nagycirkusz művészeinek bűvész show-ja. Szombaton 18 órakor a Főtérről indul az álarcos-fáklyás felvonulás, mely utcabálba torkollik, vasárnap pedig Balkan Fanatik koncert zárja a karnevált.

Ilyen és sok más fánk is lesz
Galéria: Heti programajánló 20170225
(Fotó: I. Budai farsangi fánkfesztivál / travelbooggie.hu)

Budán farsangi fánkfesztiválok

A szentendreihez hasonlóan ismét egy vadonatúj rendezvény. Az I. Budai farsangi fánkfesztiválon, hinnék-e vagy sem, a fánkoké és egyéb utcai ételeké lesz a főszerep. A rendezvényre élő fánk készítéssel, ingyenes családi programokkal és farsangi mulatsággal készülnek a szervezők. Helyszín: az Allée bevásárlóközpont és a Fehérvári úti piac közötti utcácska.

A Várkert Bazár ingyenes farsangi mulatsággal vár minket február 26-án délután 14:30-tól. Rock'n'roll hangulatú koncerten rophatjuk majd, egyébként pedig lesz street food, kürtöskalács, kenyérlángos, jótékonysági fánksütés, tűzzsonglőrök, maszkabál és gólyalábasok, fotószalon és jelmeztár is.

Túrázzunk!

Ünnepeljük egy geotúrával a Tapolcai-tavasbarlang felszíni védőterületének hetvenötödik évfordulóját. A kirándulás február 26-án tíz órakor indul Gyulakesziről. A hat kilométeres táv teljesítése során meghódíthatjuk a Csobánc-hegyet, melyről télen-nyáron káprázatos a panoráma a tanúhegyekre, majd felkereshetjük a Tapolcai-tavasbarlangot is. A szervezők azt kérik, hogy az érdeklődők előző napon délután négy óráig jelezzék részvételi szándékukat.

A tapolcai tavasbarlang kristálytiszta vize
Galéria: Heti programajánló 20170225
(Fotó: Hufnágel Pisti / Indafoto.hu)

Gyalogolhatunk egy jót a Pilisben is: február 25-én 24 kilométeres távra várják a szervezők az érdeklődőket. Reggel 7 és 9 óra között indítják a túrázókat. A cél a pilisszentlászlói Kisrigó vendéglő.

Sportosabbak pedig ne feledkezzenek meg a Kőbányán február 25-én megrendezett földalatti futásról.

 

Érdemes jól felöltözni a tavaszváró vonatozáshoz
Galéria: Heti programajánló 20170225
(Fotó: Egererdő Zrt / egriprogramok.hu)

 Plusz egy kirándulótipp:

Végre újra járnak a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút tavaszváró járatai. Februárban és márciusban szombatonként és vasárnaponként naponta négy alkalommal vonatozhatunk a Szalajka-völgybe. A vonatok március 31-től pedig a szokott rendben, minden nap járnak majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek