800 forintért nézhet magyar filmeket egy hétig

Február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A filmes mustra vetítésein február 27. és március 5. között az ország 11 városában kedvezményes jegyárakkal várják a nézőket.

Idén a nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott 5-5 filmalkotás versenyez 23 kategóriában. A Magyar Filmdíjra jelölt filmek közül a közönség is kiválaszthatja a kedvencét. A legtöbb szavazatot elért alkotás kapja a Közönségdíjat a Magyar Filmdíj díjátadó ünnepségén.

A Testről és Lélekről című film két olyan ember találkozásáról szól, akik a napközben munkatársak, de nem ismerik egymást, éjjelente viszont ugyanazt az álmot álmodjákFotó: 3. Magyar Filmhét

 A Filmhéten megemlékeznek a 100 éve született Fábri Zoltánról is, aki első filmjét, a Vihart 1952-ben készítette, és már következő alkotásával, az 1954-ben készült Életjellel megkapta a Karlovy Vary-i fesztivál "Munkadíját". Nagy nemzetközi ismertséget szerzett az 1956-ban elkészült Hannibál tanár úr című filmmel, de a legnagyobb sikert a Sarkadi Imre novellájából készült Körhinta hozta a számára, melyért Arany Pálmára jelölték Cannes-ban. Színészként mindössze két filmben játszott 1969-ban. Mészáros Márta Holdudvar című munkájában kisebb epizódszereplőként látjuk, Bacsó Péter Tanú című filmjében viszont Dániel Zoltán megformálásával alkotott maradandót. A háromszoros Kossuth-díjas rendezőtől az 1968-ban készült A Pál utcai fiúk című klasszikust vetítik majd a Magyar Filmhéten.

Idén első alkalommal az Art Mozi Egyesület is csatlakozott a Magyar Filmhéthez, így a budapesti rendezvénnyel egy időben 10 vidéki nagyvárosban - Debrecen – Apolló mozi, Kaposvár – Szivárvány Kultúrapalota, Miskolc – Művészetek Háza, Nyíregyháza – Krúdy Gyula Art mozi, Pécs – Apolló mozi, Székesfehérvár – Barátság mozi, Szeged – Belvárosi mozi, Szolnok – Tisza mozi, Szombathely – Agora-Savaria Filmszínház, Szentendre – P'art mozi – kedvezményes jegyárakkal várják a nézőket. Budapesten 800 Ft-ért válthatóak majd jegyek, a vidéki mozik pedig egyedi jegyáron kínálják a filmeket. A mozik vetítéseiről bővebben itt olvashat.

Enyedi Ildikó filmjében Borbély Alexandra Mária, Morcsányi Géza színházi dramaturg pedig Endre szerepét alakítjaFotó: 3. Magyar Filmhét
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek