Adventi csillaglesben és betlehemesekben gazdag hétvége jön

Tény, hogy a szoba melege igen csábító ebben a hidegben, de higgye el, nem bánja meg, ha előveszi a legmelegebb cuccait és kimozdul! Aszúkóstoló, betlehemes találkozó, csillaghullás és mézfesztivál is lesz a hétvégén, ráadásul a Balaton első vízparti koripályáját is kipróbálhatja.

Felejtse el a forralt bort, igyon aszút és pezsgőt!

"Jó alapanyagból készíthető jó forralt bor, de az igazán fényes ünnepek itala nem ez. A karácsonyi asztalok és a fenyőfa alatti ajándékcsomagok, majd a szilveszter középpontjában ugyanis a tokaji aszúk és a hagyományos eljárással készült pezsgők állnak", olvasható a Winelovers közleményében.

Fotó: Benko-Molnar Fanni, Winelovers

A Corinthia Hotel Budapestben, a december 10-i Pezsgő és Aszú nevű rendezvényen az érdeklődők a belépőjegyekért cserébe kuponokat kapnak, a kóstolótérben ezeket válthatják egy-egy kóstolóegységnyi aszúra vagy pezsgőre. A 8000 forintos belépőjegy 32 db 250 forintos kupon formájában 100%-ban lekóstolható. Számos tétel teszteléséhez elegendő lesz egyetlen kupon is, de igény esetén további kóstolóegységeket lehet majd vásárolni.

A Pezsgő és Aszú rendezvényre mostanáig mintegy 11 különböző pincészet tokaji aszúit regisztrálták, kínálatukban akadnak igazi kuriózumok is. További 13 kiállító pedig különféle pezsgőket kóstoltat majd. Az eseményről itt talál további információt!

Pásztorjáték és betlehemes

A csíksomlyói Árvácska Együttes szegény sorsú gyerekeinek zenés pásztorjátékával kezdődik az Advent Budapesten téli fesztivál határon túli hétvégéje a Városháza parkban pénteken.

Szombaton határon túli gimnazisták adventi műsorai kapják a főszerepet a Városháza park fűtött Üvegházában: a nagykaposi gimnázium diákjai A szeretet útjai című összeállítást mutatják be, a szabadkai Svetozar Markovic Gimnázium tanulói pedig Csillagvárás című zenés műsorukban a várakozásról és a szeretetről mesélnek, saját gyűjtésű és összeállítású anyagok alapján - olvasható a közleményben. December 11-én, vasárnap kora este a határon túli diákok kórusa közreműködik az óriási adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtásánál.

Fotó: Debreceni Művelődési Központ

Hétvégén rendezik meg a hagyományos debreceni betlehemes találkozót is, amelyen 25 csoport mintegy 300 szereplője mutatja be produkcióját. Az ünnepélyes megnyitót pénteken tartják a Kossuth tér adventi színpadán, majd szombaton a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében mutatják be a csoportok produkcióikat. A csoportok fellépnek még a városban templomokban, közösségi házakban is.

Mézeskalács minden mennyiségben

Hétvégén tartják a már hagyományosnak számító Méz- és Mézeskalács-fesztivált Gyulán, ahol átadják az Év méze díjat is. Magyarországon 42 különböző fajtájú mézet lehet készíteni, ebből a Dél-Alföldön 28-32 fajta terem meg. A rendezvényen valamennyit meg lehet majd kóstolni, több mint tíz méztermelő mutatja be a portékáit, és a hazai fajták mellett havasi, székelyföldi mézet is bemutatnak. A hagyományokhoz híven fáklyás felvonulással, mézszentelő szentmisével és mézédes mulatsággal várják a látogatókat. Tizennégy mézlovagrend is érkezik a békési fürdővárosba, egyet, a székesfehérvárit pedig ott avatják fel.

A vasárnap a gyermekekről szól majd, mézeskalács-díszítéssel, játszósarokkal, kreatív, ügyességi feladatokkal és családi versenyekkel várják a legkisebbeket, emellett kihirdetik a korábbi rajzverseny eredményét is.

Fotó: Lrajmund, Indafotó

Vetkőzzön le, aztán öltözzön fel melegen!

December 10-én, szombaton Szentendrén a sportolást jótékonykodással ötvözheti, a nevezési díj a futóversenyre tartós élelmiszer. A futást követően az összegyűjtött élelmet szétosztják a rászorulók között. Ha a téli Balatonhoz menekülne a fővárost elárasztó karácsonyi bevásárlás-őrület elől, próbálja ki a Balaton első vízparti műjégpályáját a balatonlellei kikötőben!

Gyönyörködjön az adventi csillaghullásban!

A hónap legromantikusabb ingyenes programja nem más, mint a csillagzápor: december 7. és 17. között várható a Geminidák minden év utolsó hónapjában beköszönő meteorraja, líraibb megfogalmazásban az ország teljes területéről megfigyelhető adventi csillaghullás, ami az utolsó napokon kész csillagzáporrá sűrűsödik, egy óra alatt több mint száz meteort is láthatunk. Ennek feltétele viszont a fagyos éjszaka, és ajánlott minél messzebb hagyni magunk mögött a város fényszennyezettségét, hogy igazán látványos legyen a meteoreső.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek