A plázázásnál izgalmasabb helyek a Mikulás felkutatásához a hétvégére

Alig érkezett meg csütörtökön a finn Joulupukki, a napokban magyar nagykövetei az ország legkülönbözőbb közlekedési járművein és helyein bukkannak majd fel. Ha már a gyerek is unja a plázás Télapókat, akkor keressék meg együtt a nagyszakállút barlangban, erdő mélyén, a Tiszán vagy a Balaton hullámain ringatózva.

A föld alatt!

Mert ezen a hétvégén az Aggteleki Nemzeti Parkba és két balatoni barlangba is ellátogat a Mikulás. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony–Balaton Geopark egyik legszebb felszín alatti birodalmában, a Lóczy-barlangban például lámpások fognak világítani, és a látogatókat Szent Miklós püspök, az első Mikulás életéből kölcsönzött életképekkel várják. Végigsétálva a barlangon, minden állomásnál egy-egy rövid történetet hallhatnak a résztvevők. A barlang környéki erdőben pedig kis papírmikulásokat kell megtalálni a gyerekeknek, akik cserében ajándékot kapnak.

Fotó: Egri Csaba, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A másik helyszínen, a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban "Overallos Mikulás" eseményre várják a túrázókat kedvezményes belépőjegyekkel (10-18 éveseknek 3000 Ft, felnőtteknek 5000 Ft) december 3-án és 4-én. A szervezők azt kérik, hogy a program előtt mindenképp tájékozódjanak a túra nehézségéről. Az időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő viselése ajánlott, és fontos, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen meg a helyszínre. Minderről bővebben itt.

December 6-ig minden nap a Baradla-barlangban egy különleges túra keretében is találkozhatnak a Mikulással. Itt játékos feladatok megoldásával lehet eljutni az Óriások terméig, ahol dallal hívogatják elő a Télapót. A barlangtúra után közös fényképet is lehet majd készíteni a szánkója mellett.

Egy adventi mesehotelben

Karácsonyig minden nap más programot kínálnak a Bartók Béla út kávézói, galériái, üzletei, és persze ezen a hétvégén itt is bármikor összefuthatunk majd a Mikulással. Lesz pezsgőkóstoló, alternatív mézeskalács-készítés és hippi karácsony is, amely során bohém karácsonyi ajtódíszeket lehet majd készíteni. Ezen a hétvégén például, egészen pontosan szombaton Adventi mesehotel várja a gyerekeket a Gellért Szállóban, ahol az ország legnagyobb gyerekszobájában egy komplett kis adventi mesehotelt rendeznek be.

A Kis Áron Magyar Játék Társaságnál ugyanezen a napon ókori és egzotikus játékokkal lehet megismerkedni. Ugyanezen a napon, vagyis szombaton a "Mézeskalácsok máshogy" című foglalkozást tart a Bor és Kézműves Üzlet, ahol ajándékkísérőket, terítékdíszeket és egyedi ajándékokat lehet készíteni. A programokról bővebben itt írtunk.

A Tiszán vagy a Balatonon hajózva

Bár a Mikuláshajó járata novemberben indult el először, december 2-5. között 11, 13 és 15 órakor hajózhatnak együtt a gyerekek Mikulással és krampuszaival a Tiszán és a Bodrogon. A tokaji kikötőből induló Mikuláshajó menetideje egy óra, és ez állítólag arra is elég, hogy közben minden gyerekkel egyenként beszéljen a Mikulás. Mert ahogy az ugye meg van írva, ha jól viselkedtek ebben az évben, akkor át is adja mindenkinek a kiérdemelt mikuláscsomagot. És amíg mindenki sorra kerül, addig a hajó fedélzetén krampuszok szórakoztatják a közönséget.

Fotó: Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület

Mindeközben Siófokról is indítanak egy hajót a nagyszakállú nevében. Aki azonban valamiért lemaradna a Szent Miklós hajó fedélzetéről, az a szárazföldön találkozhat a Télapóval. Pénteken a II. Belvárosi Mikulásnapon színpadi produkciókkal, krampuszokkal és ajándékokkal töltik meg a Fő teret, és még egy tűzoltóautót is birtokba vehetnek a gyerekek. Szombaton pedig a Víztorony Mikulása csalogatja játékos programokkal a kisebbeket Siófok szimbólumához, ahová aznap ingyen mehetnek fel. Vasárnap délelőtt aztán innen rajtol a második Mikulásfutás. A rajtolók a három kilométeres távot futva, görkorcsolyázva, két keréken és gyalogolva is teljesíthetik. A nevezők érmet és oklevelet kapnak, a tombolasorsoláson pedig Télapó puttonyából válogatnak számukra ajándékot.

De az erdő mélyén is felbukkan majd!

A Mikulás ugyanis december 4-én a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjába, Pörbölyre is ellátogat, hogy a gyerekekkel együtt ajándékozza meg az erdő állatait. A kétórás program vasárnap 10-kor a Felhőtánc duó zenés műsorával kezdődik. A szervezők a gyerekeknek azt tanácsolják, hogy készítsenek otthon Mikulás-váró rajzot, aki minden kiállított rajzot végignéz, és alkotóit is megjutalmazza.

Grafika: Gemenc Zrt.

Az ajándékosztást követően pedig mindenki felszállhat a vonatra, hogy együtt vigyék ki az erdei állatoknak szánt csemegét a vadmegfigyelőhöz. Azoknak sem kell bánkódniuk, akik lemaradnak a délelőtti eseményről, mert délután kettő és négy óra között az erdőgazdaságba újból ellátogat a Télapó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek