Fedezze fel Budapestet '56 hőseinek szemével!

Jobban megismerné az '56-os Budapestet? Fel mer sétálni a Rezi várhoz sötétben? Ez a hétvége csupa izgalmas programot tartogat, sok játékkal, filmmel, zenével, történelmi sétával és ingyenes holdfénytúrával.

Az előttünk álló napokban a kulturális programoké a főszerep: lesz történelmi vezetett séta, filmhét és világzenei koncert is - tényleg nem könnyű a választás. Ha pár órára is, de érdemes kimenni a szabadba, hiszen az igazi hidegnek még nyoma sincs. Akár szereti a hűvösebb időt, akár nem, egy dolog nem ér: otthon maradni!

Játsszon az ötvenes évek Budapestjén!

Az ötvenes évek szűk levegője címmel hívja játszani a budapestieket a Hosszúlépés. Járunk? csapata. Az ingyenes, kétfordulós játék során a résztvevők a főváros különböző állomáshelyeit bejárva '56-os forradalom eseményeit és az azt megelőző évek mindennapjait ismerhetik meg.

Fortepan.hu

 A Hosszúlépés. Járunk? csapata öt karaktert hívott életre, akik segítenek megismerni, hogy milyen volt az élet az '56-os forradalom alatt és az azt megelőző években. Az Egyetemista, a Focista, a Pap, az ÁVH-parancsnok és az Újságírónő külön-külön utakat járnak be a belvárosban, miközben zajlik körülöttük a történelem. Állomásról-állomásra lehet majd követni a választott karaktert, ahol hozzá és a korszakhoz kapcsolódó feladatokkal és játékokkal várják a résztvevőket. Minderről bővebben az esemény Facebook-oldalán.

Ismerje meg jobban a Terézvárost és a Bartók Béla utat!

Október 15-án és 16-án búcsú lesz Terézvárosban. Az esemény egésze alatt elveszhetünk a kézműves és gasztronómiai vásár portékái között, szombat este a moldvai csángó táncházban rophatjuk, aztán fellép a Ghymes. Szombatra helytörténeti sétát is szerveznek, ahol betekintést nyerhetünk a kerület rejtelmeibe. (A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.)

Kedvcsináló tömeg a 2015-ös Terézvárosi búcsúról – idén is színes programkavalkád várhatóterezvrosibucsu.hu

A Bartók Boulevard programsorozata ezúttal a galériákra helyezi a hangsúlyt: október 14-én, a Festészet napjához a Tinta Art Café, Bor és Kézműves Galéria, MOHA Kultúrtér, Három Hét Galéria, La Nube Café Galéria, Arnoldo Galéria, Tranzit Art Café csatlakozik. Mindegyik galériában egy művészettörténész és egy művészetfilozófus avat be bennünket a helyszíneken az adott látnivalók rejtelmeibe.

Román filmhét és szlovén filmnapok

Öt alkotást mutat be a magyar közönségnek a közelmúlt román filmjeiből válogatva a 11. Román Filmhét, amely kedden kezdődött, de szombatig tart. Pénteken az Újra otthon, szombaton pedig a Bukarest Non-stop és a Sieranevada című filmet lehet megnézni, amely idén Cannes-ban versenyben volt a fődíjért, az Arany Pálmáért. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Részletes program itt.

2016. október 14-16. között a Toldi Mozi ad otthont a most először megrendezendő Szlovén filmnapoknak. Három nap alatt három filmet mutatnak be eredeti nyelven, magyar felirattal.

Legyen Ön is életmentő!
Október 16-án (vasárnap), az Újraélesztés Világnapján, az Országos Mentőszolgálat megyeszékhelyi mentőállomásai megnyitják kapuikat a lakosság előtt. Az érdeklődő felnőttek és gyerekek 9 óra és 17 óra között rövid és gyakorlatias újraélesztés-oktatásban vehetnek részt.
Az országos program célja, hogy minél többen megtanulják az életmentés legegyszerűbb mozdulatait, és felhívják a figyelmet arra, hogy a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegély életeket menthet. Látogasson el a mentőkhöz, ön is lehet életmentő! További információ itt található.

Hallgasson varázslatos világzenét!

A Budapest Ritmo október 13-tól 16-ig tart a Müpában és az előtte felállított sátorban, az eseményre a világ 25 országából negyven előadó érkezik. A fesztiválon négy színpadon összesen 28 koncertet rendeznek. A fellépők között lesz a török Omar Faruk Tekbilek, Both Miklós, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduója két egyiptomi zenésszel, Tarek Abdallah úd-mesterrel és Adel Shams El Din ütőhangszeressel.

Budapest Ritmo

Közös produkcióra áll össze három énekesnő, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika, bemutatja produkcióját Torgeir Vassvik számi torokénekes-dobos, lesz egy számi-roma supergroup, énekel a mauritániai Noura Mint Seymali, és együtt játszik az örmény dudukzenész, Varden Hovanissian, illetve Emre Gültekin török lantos. A programról bővebben az esemény Facebook-oldalán.

Túrázzon holdfényben!

Amennyiben kedvet éreznek egy kis éjszakai túrához, csatlakozzanak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának és a Rezi Várbarátok Köre Egyesületének éjszakai túrájához. A 9 kilométeres, 4 órás ingyenes túra a Rezi várt célozza meg.

Ha inkább járnának egyet, akkor egy éjszakai túra során a Rezi várat is meghódíthatjákketi87 - Indafotó

 A vezetett éjszakai túrán a telihold fényénél, vadregényes erdőkön keresztül túrázik a csoport a Rezi várhoz a területet jól ismerő természetvédelmi őr vezetésével, ahol az útravalóul elcsomagolt vacsora elfogyasztása közben gyönyörködhet a várból elő táruló panorámában. Szükséges felszerelés: lámpa, időjárásnak megfelelő öltözet és lábbeli, láthatósági mellény, ennivaló, meleg ital, tartalék pulóver. Részletekért kattintsanak ide, a Rezi vár Trónok harcába illő történetéről pedig itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek