Ingyen kultúrában, kürtőskalácsban és borban gazdag októberi napok

Búcsú Budapest belvárosában, kulináris fesztivál Szentendrén, halfesztivál Siófokon - ez csak pár program a hidegbe forduló októberben várható, ingyenes események közül.

Október az első igazi őszi hónap: ilyenkor már színpompás lombkoronák fogadnak minket a parkokban, rövidebbek a nappalok és hamarabb sötétedik. Az egyre hidegebbre forduló napokon vonzó lehet a fotel melege, de megéri kiruccanni egy nagy sálat a nyakunk köré tekerve, mivel számos érdekes ingyenes program vár ránk országszerte. Ezekből szemezgettünk.

Múzeumok őszi fesztiválja

A Múzeumok őszi fesztiválján a kultúra kerül előtérbe számos tematikus program keretében. Sok díjtalan program szerepel a kínálatban – regisztráció bizonyos esetekben szükséges lehet –, többek közt a Postamúzeumban a távírógéppel ismerkedhetnek meg október 7-én, festhetnek katonákat 3D-ben a budai Hadtörténeti Múzeumban október 14-én, a Ludwig Múzeum pedig közös alkotónapot tart október 15-én és 16-án.

A Múzeumok őszi fesztiválja alatt a Ludwig múzeumban közös alkotónapot tartanak
Galéria: Válogassanak kedvükre az októberi ingyenes programokból
Fotó: Ludwig Múzeum

További programokért pedig a fesztivál online programfüzetét itt tudják végigböngészni.

A fővárosban kürtőskalács, design hét és búcsúhangulat

Az idei Design Hét ugyan csak október 2-ig tart, viszont több kiállítás tovább tart nyitva. Ezek közül ajánljuk például Forrai Ferenc Négyszöglet című tipográfiai kiállítását, amelyet a Lengyel Intézetben október 10-ig tekinthetnek meg. A FISE Galériában pedig a kortárs osztrák dizájnnal ismerkedhetnek október 23-ig.

Ha inkább harapnának valamit, akkor irány a 4. Kürtőskalács Fesztivál október 7. és 9. között a Vajdahunyad várban! A hagyományos Nagy Közös Sütés során mindenki kürtőskalácsmester lehet (még oklevelet is adnak róla), ráadásul a nevezési díj egy részét a szervezők jótékony célokra ajánlják fel.

A kürtőskalács fesztiválon mindenki degeszre eheti magát a hungarikum címre pályázó desszerttel
Galéria: Válogassanak kedvükre az októberi ingyenes programokból
Fotó: kurtoskalacsfesztival.hu

Ezen felül lesz csináld magad kézműves foglalkozás, kvízjáték, a talpalávalót pedig többek közt a Lóci játszik és a Margaret Island biztosítja.

Október harmadik hétvégéjén búcsú lesz Terézvárosban. Az esemény egésze alatt elveszhetünk a kézműves és gasztronómiai vásár portékái között, szombat este a moldvai csángó táncházban rophatjuk, aztán fellép a Ghymes is. Szombatra helytörténeti sétát is szerveznek, ahol betekintést nyerhetünk a kerület rejtelmeibe (A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött).

Kedvcsináló tömeg a 2015-ös Terézvárosi búcsúról – idén is színes programkavalkád várható
Galéria: Válogassanak kedvükre az októberi ingyenes programokból
Fotó: terezvarosibucsu.hu

Hal, bor, piaci parádé és minden, ami belefér

Október második hétvégéjén több városban is fesztiválhangulat uralkodik majd. Belépőt pedig egyik helyen sem szednek majd.

Október 8-án Pécsett a II. Pécsi Piaci Parádén kofák, gólyalábasok és és kézművesek gyűrűjében népszerűsítik a helyi terményeket, valamint a fenntartható életmódot a Búza téren. A Gesztenye Liget Fesztiválon pedig számos gyerekprogram várható állatsimogatóval, felolvasással, szappanbuborék-eregetéssel, és persze lesz gesztenyeárusítás is.

A Pécsi Piac Parádén a helyi termékeké és terményeké a főszerep
Galéria: Válogassanak kedvükre az októberi ingyenes programokból
Fotó: Sasvári János / Pécsi Piac Parádé / Facebook

Szentendrén a Dumtsa Korzó Kulturális és Kulináris Fesztiválja még október közepéig tart, így még bőven van idejük ellátogatni a városba. A három évszakon átívelő fesztiválon az első októberi hétvége az édesszájúaknak kedvez, 7-e és 9-e a családoké lesz a főszerep, október 14-e és 16-a között pedig kulináris finomságokkal tarkított búcsú vigasság várható. A fesztivál Facebook-oldalán és honlapján tájékozódhatnak a pontos programokról.

Október második hétvégéjén Siófokra érdemes ellátogatni, ha halra vágynak: a 4. Siófoki Halfesztivál a hal népszerűsítését tűzte ki céljául. Lesz Street Food verseny, halpiknik, kézműves foglalkozások és koncertek is.

Borozás közben figyelhetik majd a városon végigvonuló ünnepi menetet Galéria: Válogassanak kedvükre az októberi ingyenes programokbólFotó: itthon.hu

A Balaton északi partján ugyanezen a hétvégén borban gazdag napok várhatóak a balatonfüredi Szüreti Fesztiválon. Az ünnepségen egy borrendekből, népzenészekből és -táncosokból, valamint egy hagyományőrző társaság tagjaiból álló menet végigvonul a városon, mindemellett pedig 7-én, pénteken Szüreti borkorcsolya verseny is lesz. Nevezzenek bátran!

A bor lesz a porodon Esztergomban is október 7. és 9. között a Borhíd Fesztivál és Borünnep keretein belül. Több, mint 20 borász, 100 fajta bor, vásár , fotókiállítás és koncertek várják az idelátogatókat. A fellépők között lesz a Balkán Fanatik, az Irie Maffia és a Magashegyi Underground is.

Éjszakai túrázás a Keszthelyi-hegységben

Amennyiben kedvet éreznek egy kis éjszakai túrához, csatlakozzanak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának és a Rezi Várbarátok Köre Egyesületének éjszakai túrájához. A 9 kilométeres túra a Rezi várt célozza meg. Részletekért kattintsanak ide.

Ha inkább járnának egyet, akkor egy éjszakai túra sorána Rezi várat is meghódíthatják
Galéria: Válogassanak kedvükre az októberi ingyenes programokból
Fotó: Keti87 / Indafotó

Történelemóra az Egri várban

Október 17-én, hétfőn lesz az Egri vár napja. A törökök 1552. október 17-én, 464 évvel ezelőtt adták fel a vár ostromát,. Erről várnappal emlékeznek meg: lesznek múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, történelmi játszóház, haditorna-bemutató és különféle szakmai programok is. Az ünnep alkalmából a Dobó István Vármúzeum számos kiállítása – például a Kazamata, a Múlt-kirakó és az egri vár történetét feldolgozó kiállítás – ingyenesen látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek