A sör, a bor és a murci kíméletlen hétvégéje

Kortyolgassanak vörösbort Pécsett, kóstolják meg a murcit mondjuk most a Balatonon, vagy keressék fel a világ legnagyobb sörfesztiválját a Felvonulási téren! Ha pedig ezekre maradék nélkül ráaludtak, fogják kézen a nagyszülőket és vigyék el őket szombat délután egy arborétumi sétára, meglátják, örülni fognak!

Okosodjon a Kutatók Éjszakáján!

Mert pénteken az ország számos egyetemén és tudományos intézetében készülnek ingyenes programokkal a Kutatók Éjszakájára. A debreceni Agórában például elektronikus bohócokat, örökmozgó akrobatákat, cirkuszi elefántokat építhetnek a gyerekek a littleBits segítségével. A Szent István Egyetem budai campusára tervezett pedig előadásokból kiderül, hogy az élelmiszermérnökök mit kutatnak a sörön, hogy hogyan lehet a tengervizet "sótalanítani", vagy a vérből kivonni a méreganyagot. A kertészettudományi karon gumicukrok segítségével modellezik, hogyan kódol információkat a DNS, de lesznek kísérletek robbanó műtrágyával is.

Laborlátogatás is lesz a Kutatók ÉjszakájánFotó: Kutatók Éjszakája

Az egészséges étkezés iránt érdeklődők számára lesz vonalkódfejtés, tisztázzák a tényeket és tévhiteket az egészséges táplálkozással kapcsolatban, bemutatják, mit jelent a hidegen főzés perui módra, és összevetik a nagymamák szokásait a 21. század kínálta konyhai trükkökkel. Kiderül, mit jelent a sok E-szám az élelmiszercímkéken, a Mitől döglik a légy? című előadáson pedig arról lesz szó, hogy kell-e félni a rovarirtó szerektől. A laboratóriumi kísérletek és előadások mellett szabadtéri programokkal is készülnek a 7,5 hektáros Budai Arborétumban, ahol sétával és interaktív játékokkal várják a közönséget. A pénteki Kutatók Éjszakája rendezvény városokra bontott programlistáját itt találja.

Vörösborozzon Pécsett!

Közel 30 borászat, látványos szüreti felvonulás, utcaszínház, Borakadémia, Borsuli és persze a vörösbor lesz az idei 27. Villányi Vörösbor Fesztivál főszereplője, ahol szeptember 30-tól október 2-ig ismerkedhetünk meg közelebbről a térség legszebb vörösboraival.

Fotó: villanyiborfesztival.hu

Az ország egyik legismertebb szüreti fesztiválján a borkultúra népszerűsítése mellett Villány is bemutatkozik turisztikai látványosságaival. A háromnapos esemény központi helyszíne a Villányi Rendezvénytér, de a Diófás téren, a Teleki Szakképző Tanpincéjében, a Fő téren és a Pincesoron is zajlanak majd a programok. A számos könnyűzenei együttes mellett, a világ-, és a népzene ismert képviselői, valamint a helyi és a környékbeli hagyományőrző csoportok, gyerekprogramok, utcaszínházak is színesítik a programot. További információ itt!

Murcizzon Balatonon!

Fotó: Nyitott Balaton

Ugyanakkor ezen a hétvégén kezdődik az őszi Nyitott Balaton programsorozat is, amelynek első alkoholos programját Murcifesztivál néven rendezik meg október elsején Ábrahámhegyen. A szüreti mulatságot igazi dínomdánomos sokadalomként hirdették meg, amelynek szüreti menetére és az esti báljára is várják a látogatókat. A felvonulás a strandról indul majd a Sziget utca - vasúti átjáró - Iskola utca - focipálya - Patak utca - Önkormányzat Művelődési Ház útvonalon. A szervezők ígérete szerint minden megállóban tánccal és szüreti nótákkal szórakoztatják a közönséget.

A Homola Pincészetben október 1-én Családi szüret lesz. 12:00-18:00-ig a Homola Borterasz alatt, a pince mellett a paloznaki domboldalban lehet csatlakozni a munkához, utána pedig egy vacsorával pótolni a kalóriákat a Sáfránkert Vendéglőben, Paloznak központjában.

Oktoberfest a Felvonulási téren

A világ legnagyobb sörfesztiválját ezen a hétvégén a Felvonulási téren kell keresni, vagy még pontosabban az Ötvenhatosok terén, ahol negyedik alkalommal rendezik meg Budapesten az Oktoberfestet. A szervezők szeptember 29. és október 2. között várják a sörök és finom ételek szerelmeseit. A téren óriás fűtött sörsátorral, Paulaner Oktoberfest München sörsátorral, több színpaddal, utcabállal, hangulatidéző sramli zenéivel, hivatalos Paulaner Oktoberfest Shoppal és óriás kalandparkkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Fotó: Oktoberfestbudapest.hu

Hazánk kézműves sörfőzdéi és nemzetközi sörmanufaktúrái mellett megtalálható lesz a rendezvényen a Budapest Utca, fővárosunk kedvelt szórakozóhelyeivel, pubjaival és street food éttermeivel. A Világkonyhában a látogatók a nemzetközi ételek mellett megkóstolhatják az egzotikus országok söreit és sörből készült ételeit is. Az Oktoberfest Budapesten több mint ötven fellépővel szórakoztatja majd a közönséget. A kínálatban olyan előadók szerepelnek, mint Mr. President, Beatrice, Kasza Tibi, Radics Gigi, Tóth Gabi, Caramel vagy Charlie. Mellettük számos retro előadó és sramli zenekar gondoskodik majd a jó hangulatról. A programokról és a jegyárakról bővebben az esemény oldalán olvashat.

Vigye el szüleit, nagyszüleit egy arborétumi sétára!

Október elsejét ugyanis az Idősek Világnapjaként tartják számon, erre a napra például a Duna-Dráva Nemzeti Park is külön programmal készül. A pécsi Pintér-kert Arborétumban például a látogatók szakvezető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait, az ősz színeiben pompázó növényvilágot. A szépen gondozott kertben számos növényfaj látványos ebben az időszakban, ilyen többek között a szúrós csodabogyó, a pirítógyökér, a fehér tündérrózsa és a májvirág levele, a naspolya, a birs és a hólyagfa termése. A séták 10 és délután két órakor indulnak a Pintér-kert bejáratától. Részvételi díj: 400 Ft/fő, nyugdíjasoknak ingyenes.

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park

Az Ős-Dráva Látogatóközpontban szintén ezen a napon a 60 év felettiek 50%-os kedvezménnyel nézhetik meg az Ős-Dráva Látogatóközpont kiállítását, a Hagyományos gazdálkodás tanösvényt és a majort. A programról bővebben itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek