Tíz napon át buliznak a szegediek

Tíz napon át buliznak a szegediek

A borrendek felvonulásával kezdődik el május 13-án, pénteken a XXII. Szegedi Borfesztivál és a Szeged napját köszöntő ünnepségsorozat, amelyen másfél héten át tíz helyszínen kétszázötven program várja a helybélieket és a csongrádi megyeszékhelyre látogatókat - írja az MTI.

A tíz napig tartó borfesztiválon százötven pincészet kínálatából kóstolhat a több tízezer látogató. A gasztronómiai fesztiválon az ország összes jelentős pincészete képviselteti magát Tokajtól Villányig, valamennyi hazai bortermő vidékről.

Fotó: Szegedi Borfesztivál-Szeged Napja ÜnnepségsorozatForrás: Travelo

 A rendezvényhez kapcsolódva 1997-től szervezik meg a borversenyt, amelyen tavaly már 150 benevezett tétel közül választotta ki a legjobbat az akadémikusokból, szakértőkből álló szakmai zsűri. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt három színpadon komoly és könnyű zenei, valamint dzsessz koncertek is szórakoztatják az egybegyűlteket.

A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok is kitelepülnek. A Gasztroudvar a Klauzál téren épül föl, és ugyanitt nyílik majd lehetőség a házilag készített, kézműves sörök megismerésére is.

A Tiszán sárkányhajó-viadalt rendeznek, amelyen mások mellett a város sportegyesületei mérik össze erejüket. Május 15-én félmaraton lesz, az útvonal Szeged nevezetességeit érinti. Május 20-án indul a Dóm téri kavalkád, ahol többek között a Honeybeast, a Quimby, Vastag Csaba, Freddy és Charlie koncertezik.

Fotó: Szegedi Borfesztivál-Szeged Napja ÜnnepségsorozatForrás: Travelo

 Május 21-én kezdődik a XVII. Szegedi Hídivásár, a vidék legnagyobb kézműves seregszemléje, melyen több mint kétszáz árus kínálja míves portékáját, mutatja be szakmája fogásait látványműhelyeiben a lezárt Belvárosi hídon.

Szeged napját azért május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben ezen a napon nyerte el a szabad királyi város rangot, de nem először: a címet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozta a városnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek