Tízezer dobveréstől dübörög a rakpart hétvégén

Ludovika fesztivál az Orczy-parkban, Európa-nap a Margitszigeten, és sárkányhajók összecsapása a Dunán. Ezen a hétvégén résen kell lenni a Bartók Béla úton, amit szokatlan tárgyak lepnek el, és ezúttal a guruló burgereket is a lovin kell majd keresni. Mutatjuk, hol, merre érdemes csámborogni ezen a hétvégén.

Fusson a Margitszigeten!

Május 8-án ugyanis hatalmas fesztivállal ünnepli Budapest az Európa-napot és Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulóját. A nap nyitásaként a Margitszigeti Atlétikai Centrumból startol a már hagyománnyá vált futóverseny, amely a főváros uniós forrásból megújult létesítményeit érinti, 12 kilométeres távja pedig 12 éves uniós tagságunkat szimbolizálja. A futáshoz rajthoz áll többek között Kovács Áron, Vajda Attila, Gyarmati Panka, Weisz Fanni, Pintér Adrienn - Ada, valamint Szilágyi Csenge, McMenemy Márk és Józan László.

Fotó: Soós Bertalan

A nap folyamán a szervezők számos programmal készülnek: a gyerekeket az ugrálóvár és a többféle játszóház mellett a Rutkai Bori Banda, a MókaTér és a Papírszínház előadása, valamint Kovácsovics Fruzsina fellépése várja. A valamivel nagyobbaknak már Mary Popkids, Ivan and the Parazol, és Jónás Vera Experiment koncerttel készülnek, a napot pedig Rúzsa Magdi koncerttel zárják. Az Európa-napi fesztiválról itt, a futóversenyről pedig itt lehet bővebben olvasni. A május 8-i fesztivál reggel tíztől este kilencig tartó programjai ingyenesen látogathatók.

Ludovikásokért irány az Orczy-park!

Gasztrosétány, katonai bemutatósátor, veterán és harcászati gépjárművek - szombaton az Orczy-parkban rendez Ludovika Fesztivált a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az érdeklődők különféle játékokon, vetélkedőkön, változatos családi- és gyermekprogramokon vehetnek részt. Megismerkedhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, annak sportegyesületével, és hallgatói önkormányzatával. De a látogatókat gasztrosétány, számos katonai, rendészeti és katasztrófavédelmi bemutatósátor, veterán és harcászati gépjármű is várja. A fesztivál ideje alatt helyszíni regisztrációt követően az Orczy Kalandpark és a Ludovika főépülete is ingyenesen látogatható.

Mindemellett alaki bemutatót tart a honvédségi katonazenekar, megnézhetjük a rendőrtiszti kar hallgatóinak kutyás bevetést, megismerhetjük a honvédség tűzszerész ezredének robbanóanyag-kereső kutyáit, és a szolnoki helikopter bázis is készül kutyás bemutatóval. A Katasztrófavédelem munkatársai roncsvágásos műszaki mentést szemléltetnek, míg a rendőrtiszti kar hallgatói és az egyetem sportegyesülete intézkedéstaktikai és közelharc, majd tonfa bemutatót tartanak. Az egész napos programokat az egyetem sportegyesületének hagyományőrzőinek 1848-as, valamint I. világháborús harcászati bemutatója zárja. A fesztivál programjairól részletes információk itt.

Guruló burgerekért menjen a lovira!

Az országszerte már többször is megrendezett Food Truck Show fesztiváloknak ugyanis pont az a célja, hogy egy időben és egy helyen mutassák be a minőségi ételeket, italokat kínáló, mozgásra képes vendéglátó járműveket. A változatos alapanyagokból készülő ételek mellett kézműves szörpökkel, sörökkel, pálinkákkal és borokkal is találkozhatunk ezeken a rendezvényeken. Pont úgy, ahogy hétvégén a Kincsem Parkban.

Fotó: Food Truck Show

A május 6. és 8. közötti Tavaszi Lóversenyen és Food Truck Show-n például több mint ötven ételkamion gurul ki a Lóversenypályára. A céljuk, hogy megízlelhessük a legmenőbb burgereket, tésztákat, kolbászokat, leveseket és desszerteket. Ha pedig két kóstolás között pihennénk egy kicsit, akkor választhatunk a lóversenyfutamok, az agárverseny, az utcazenészek és artisták produkciói vagy a gyerekprogramok között.

Sétáljon a Bartók Béla úton!

Ugyanis néhány napig szokatlan tárgyak lepik el Újbuda kulturális főutcáját. A május 6. és 8. közötti ELEVEN Tavasz összművészeti fesztiválon 11 művész dobja fel a Bartók Béla Boulevard valamennyi portáját azok hangulatához igazodva egy-egy eredetileg oda nem illő tárggyal. Ők olyan alkotásokat készítettek, amelyek mind a projektben résztvevő Bartók Béla úti helyek, vagyis a porták hangulatához, szellemiségéhez igazodnak. A design tárgyak itt lesznek kiállítva, megbolygatva a jól megszokott tereket.

Fotó: Runyai Gábor

Május 7-én ezekre licitálni is lehet. Kelen Anna művészettörténész (Virág Judit Galéria) és Lublóy Zoltán porcelántervező közreműködésével zajlik majd az aukció, és a hozzá kapcsolódó tárlatvezetésnek a Danubius Hotel Gellért ad otthont. A befolyt összeg jótékony célra, a szintén a kerületben működő, az eltérő fejlődésű csecsemők, kisgyermekek és családjaik komplex ellátását végző Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítványnak ajánlják fel a szervezők, amely reményeik szerint hozzájárul a központ épületének felújításához és modernizációjához.

Szurkoljon sárkányhajóknak a Dunán!

Május 7-én a Műegyetem rakparton rendezik meg a Dunai Regattát gazdag programkavalkád és esti koncertek kíséretében. Itt csap össze először hazánkban a két világhírű angol egyetem, az Oxford és a Cambridge profi evezős nyolcasa, de hat magyar egyetem is lehetőséget kap, hogy hazai pályán győzze le a két világklasszist. A profi evezősök mellett tizenöt felsőoktatási intézmény amatőr sárkányhajó csapata is versenyez majd egymással. A versenyek látvány szempontjából sem lesznek mindennapiak: az egyetemi színekbe öltözött versenyzők a Duna legszebb fővárosi szakaszán eveznek végig, így a szurkolók a Lánchídtól és a Parlamenttől egészen a Műegyetem rakpartig lelkesíthetik egyetemeiket. A szervezők szerint 12368 dobveréstől dübörög majd szombaton a rakpart.

Fotó: Dunai Regatta

Az ingyenes, egész napos rendezvény nemcsak a vízi futamokról szól; az egész napra lezárt Műegyetem rakparton napközben a szurkolásé és a sportolásé a főszerep. A nap folyamán egyéb csapat- és extrém sportok is felvonulnak a rakparton, így például a paintballt, a teqballt, a falmászást is kipróbálhatják a sportkedvelők. Bemutatót tart a világhírű Lords of Gravity freestyle-akrobatikus kosárlabda csapata is, és, hogy teljes legyen az élmény, a Regatta estére hangulatos fesztivállá alakul. A nagyszínpadon fellép a Sound of the University egyetemi zenei tehetségkutató győztese, majd a Magashegyi Underground, a Kelemen Kabátban és több DJ gondoskodik a hajnalig tartó buliról. Bővebben minderről itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek