Hétvégén ingyen látogatható az Orczy Kalandpark

Gasztrosétány, katonai bemutatósátor, veterán és harcászati gépjárművek - szombaton az Orczy-parkban rendez Ludovika Fesztivált a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A fesztivál ideje alatt az Orczy Kalandpark és a Ludovika főépülete is ingyen látogatható.

A Ludovika Fesztivál múltja 1924-ig nyúlik vissza, amikor a 18. században megkezdett és 1919-ben megszakadt száznapos ünnepséget - amely az avatásig hátralévő időt jelöli - ismét megtartották a végzős akadémisták tiszteletére.

Az idei, hetedik Ludovika Fesztiválon az érdeklődők különféle játékokon, vetélkedőkön, változatos családi- és gyermekprogramokon vehetnek részt. Megismerkedhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, annak sportegyesületével, és hallgatói önkormányzatával. De a látogatókat gasztrosétány, számos katonai, rendészeti és katasztrófavédelmi bemutatósátor, veterán és harcászati gépjármű is várja. A fesztivál ideje alatt helyszíni regisztrációt követően az Orczy Kalandpark és a Ludovika főépülete is ingyenesen látogatható.

A 10 órakor kezdődő ünnepségen beszédet mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka. Ezután a Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, végzős honvédtisztjelöltjei részére adnak át elismeréseket, így a Szent László-díjat, a Bólyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt és a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat.

Ezt követően a Magyar Honvédség Központi Katonazenekarának zenés alaki bemutatójával folytatódik a program, de a délután 5 óráig tartó rendezvényen műsort ad a tatai helyőrség zenekara, valamint a Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgő Csoportja is. A délelőtt folyamán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai és a rendőrtiszti kar hallgatói szemléltetik a kutyás bevetést, de bemutatkoznak a honvédség tűzszerész ezredének robbanóanyag-kereső kutyái is, és a szolnoki helikopter bázis is készül kutyás bemutatóval.

Mindemellett a Katasztrófavédelmi Intézet műszaki mentést szemlélteti roncsvágással, míg a rendőrtiszti kar hallgatói és az egyetem sportegyesülete intézkedéstaktikai és közelharc, majd később tonfa bemutatót tartanak. Az egész napos programokat az egyetem sportegyesületének hagyományőrzőinek 1848-as, valamint I. világháborús harcászati bemutatója zárja. A fesztivál programjairól részletes információk itt.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek