Köszöntse pálinkával, palacsintával és majálissal május első hétvégéjét!

A szentendrei skanzen alkotói majálisozással, a tarcali pincék pedig vezetett pincetúrákkal és a tábortűz melletti borkóstolás romantikájával várják látogatóikat. És bár lesz hajókiállítás Balatonon, miközben a pálinkákat ünneplik a fővárosban, egy biztos, ezen a hétvégén Balatongyörökön sütik a legtöbb palacsintát egyszerre.

Az előrejelzések szerint az időjárás már engedni fogja, ezért azt javasoljuk, hogy töltsék április utolsó vagy május első napját a szabadban, és köszöntsék az édesanyákat, nagymamákat, dédmamákat akár az alábbi közös programokkal. De van még ezeken kívül is anyák napi ajándékötletünk, nézzék csak: itt!

Pálinkázzanak egy jót!

A tavasz legnagyobb pálinkás rendezvénye az ország különböző tájain termesztett birs gyümölcsből készült pálinkákat hozza Budapestre. A Belvárosi Pálinka Napokon az ország 22 főzdéjének legfrissebb kínálatát kóstolhatják meg azok, akik április 28-30. között a Városháza Parkba látogatnak. Itt mutatkozik be az év tíz legjobb birspálinkájának házasításával készült Év pálinkája is - amely mindig az adott év gyümölcsét mutatja be a fogyasztóknak -, de persze az ingyenes három napos fesztiválon minden más tételt is kóstolni lehet majd.

Fotó: Glódi Balázs / Belvárosi Pálinka Napok

 

A fesztiválon Hello Pay feltöltős fesztiválkártyával lehet majd fizetni: a fizetőrendszer újdonsága, hogy idén már borravalót is lehet adni vele. A zsűri döntése alapján idén a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békési, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit, és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerültek az Év pálinkájába.

Nézzenek hajókat a Balatonon!

Ugyanekkor Balatonlellén viszont minden a hajózás és vitorlázás élményéről szól. A Balatoni Hajózási Zrt. 17. alkalommal rendezi meg április 30-án és május 1-én aBalaton Boat kiállítást és vásárt. A rendezvényre ingyenes családi-, gyermekprogramokkal és koncertekkel készülnek a szervezők. A lellei vitorláskikötőben tartják a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny és YS Trophy flottabajnokság első és második futamát is, amelyre 80 vitorlást várnak a szervezők.

Csongor nosztalgiahajóFotó: Balatoni Hajózási Zrt.

 A hajókiállítás és vitorlásverseny mellett mindkét nap kétszer is lehet majd sétahajózni a Csongor nosztalgiahajóval, ezúttal kedvezményes jegyárakon. Ez egyébként egy régebbi építésű kisebb luxushajó, amely a XX. század elejének hangulatát idézi. Így aztán a napozófedélzete mellett találunk rajta drinkbárt és kártyaszalont is. A hajó főfedélzete nyitott, de rossz idő esetén a hajótestben egy kisebb zárt terembe húzódhatnak az utasok. A programról bővebben itt.

Közeleg a Szegedi Borfesztivál!
A XXII. Szegedi Borfesztivál több mint 150 borászat félezer féle nedűjével, 250 kiállítóval, egyedülálló gasztronómiai, kulturális és zenei kínálattal várja a minőségi borok szerelmeseit. Mindezt immáron 10 helyszínen, hiszen a tradicionális, Széchenyi tér mellett az idén is több helyszínen várjuk vendégeinket. Találkozzunk 2016. május 13. és 22. között a XXII. Szegedi Borfesztiválon, a napfény városában! (X)

 Süssenek palacsintát!

Ha van kedvük, persze akár otthon is, de ha már egyszer Balatonon járnak, nézzék meg hogyan csinálják mindezt nagyban. A Nyitott Balaton programsorozat kiemelt rendezvényén, a balatongyöröki Palacsintafesztiválon ugyanis kiderül, hogy milyen az élet a kakaós, ízes és túrós palacsintán túl. Az április harmincadikai balatongyöröki közösségi házban tartott fesztiválon fúvószenekar és néptánccsoport szórakoztatja közönséget, a legkisebb látogatókat pedig a Varázshangok Játszóház animátorai.

Fotó: Nyitott Balaton

 Akik azonban éreznek magukban kellő kreativitást, azok benevezhetnek a palacsintakészítő- és forgató versenybe is, ahol a Palacsintás király és királynő címéért süthetik és dobálgathatják a palacsintákat is. A fesztivál ideje alatt folyamatos palacsintakóstolási lehetőséget garantálnak a szervezők. A programokról bővebben itt.

Borozgassanak a tarcali pincék tüze mellett!

Vezetett pincetúrákkal, kollektív májusfa-állítással és a tábortűz melletti borkóstolás romantikájával várják a Tarcalra látogatókat április 29-től május 1-ig. Ekkor tartják azt a Bűbájos Hétvégét, amelynek programjai egyrészt a népi hiedelmekhez, népszokásokhoz, másrészt a termékenységhez és a nőiséghez kapcsolódnak. Persze mindegyik program középpontjában Tarcal legnagyobb kincse, a tokaji bor áll.

Forrás: Travelo

 Állíthatunk majd közösen májusfát, és találkozhatunk Tokaj-Hegyalja sikeres borásznőivel is. De lesznek gasztronómiai bemutatók, a Basilicus Borkultúra Központban hallgathatunk majd történeteket a nőkről a boszorkányoktól kezdve egészen a borászokig, egy borkóstolás alkalmával pedig bejárhatjuk a Tokaji borvidék egyik legöregebb pincéjét is. A rendezvény ideje alatt persze nem csak a szomjas látogatókat várják a nyitott pincék. A Kikelet Pince, a Myrtus pince és a Tokajicum Borház például gyerekprogramokkal készül, a Majoros Birtok és a Tokajicum Borház pedig dűlőtúrákat szervez. A Myrtus Pincénél a nap folyamán helyi kézműves termelők mutatkoznak be. A helyszínen a tájékozódást térképek segítik, de a programokra érdemes bejelentkezni a Bűbájos Hétvége Facebook oldalán.

Majálisozzon a Skanzenben!

Csodacsűr, bábszínház, kisbolt, egy magyar népmeséket megjelenítő játszótér, fotóműterem és gyerekgazdaság - az új gyermek-élménypontokat május elsején, a már 18. alkalommal megrendezett Alkotónapon adják át a közönségnek, miközben egész nap majálisos hangulattal várják a látogatókat a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A délelőtti amfiteátrumi megnyitón az „Armárium" divatbemutatón lánykák és babáik a Szombathy Márta által tervezett ruhákban vonulnak fel, amit a HolddalaNap Zenekar maszkos, táncos, óriásbábos koncertje követ majd.

A vasárnap nyíló népmesés játszóteret is nézzék meg!Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 Idén 11 alkotó család vállalkozott arra, hogy ezen a napon bemutassa alkotó tevékenységét a szentendrei Skanzenben. Kiderül többek között, hogyan születik egy batikmese vagy egy árny-bábjáték, hogy mi kell a virágszőnyeg szövéséhez, és hogyan lehet mozaikot készíteni Tiszaderzsi módra. Mindeközben lesz zeneterápiás foglalkozás, akrobatikus táncbemutató és fellépnek majd néptáncosok is. Lehet majd szobrászkodni, batikolt papírból májuskosarat készíteni, történelem rajongók pedig az egri Dobó István Vármúzeum „Gárdonyi-kuckójába" is bebújhatnak. Részletes program itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek