Jurtát is állíthatunk húsvétkor az ópusztaszeri nomád parkban

A húsvéti programok között megtanítják a látogatókat jurtát állítani, de lesz régimódi lovas kocsis locsolás és íjászat, és muzsikaszóval kísért néptánc minden mennyiségben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Galéria: Locsolkodjon ÓpusztaszerenFotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

 Vasárnap és hétfőn a nomád parkban X. századi tevékenységek, jurtaállítás, kézi orsózás, rokkázás, esztergálás, íjászat várja a vendégeket, de a parkban több pontján húsvéti kézműves játszóházat is felállítanak. A skanzenben a rendre gyalogcsendőr ügyel, a látogatók elleshetik az olyan hagyományos mesterségek titkait, mint a bútorfestés és a fafaragás, megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, hogyan érdemes húsvéti kalácsot sütni - olvasható az emlékpark oldalán.

Húsvéthétfőn muzsikusok és táncosok zenés hírveréssel csábítják a látogatók a skanzenhez, ahol a déli harangszó után Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt követi majd az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás, amely során a népi viseletbe öltözött legények vizes vödrökkel keresik fel a skanzen házainál a lányokat. Vasárnap locsolóbál, hétfőn húsvéti bál zárja a programokat az Üllési Fonó Táncegyüttessel, és a Rozsdamaró Zenekar zenél majd.

Multimédiás játszótér egy része a Rotundában
Galéria: Locsolkodjon Ópusztaszeren
Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

 És ha egy kicsit szeretnének elcsendesedni, menjenek be a Rotundába, ahol nemcsak a Feszty-körkép mellett megnézhetik az új kiállításokat, és kipróbálhatják a multimédiás játszóteret is. A parkról, jegyárakról és programokról bővebben itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek