Éjszaka is mozizhat az idei Frankofón Filmnapok és Fesztiválon

Csaknem 30 premier előtti bemutató és több mint 50 filmvetítés mellett kiállítások, koncertek, színházi és táncelőadások is lesznek a Frankofón Filmnapok és Fesztiválon február 26. és április 2. között Budapesten és több vidéki nagyvárosban.

A fesztivált immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarországon, írja az MTI.

Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete a sajtótájékoztatón kiemelte a különféle nyelvek és gondolatok védelmének és annak fontosságát, hogy a világ ne váljon egyszínűvé. Az eseménysorozaton ezért svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek egyaránt részt vesznek.

A fesztivál nem kerüli meg az aktuális problémákat sem: lesz irodalmi eszmecsere és a migrációról is tartanak konferenciát - fűzte hozzá. Hervé Ferrage, a Budapesti Francia Intézet igazgatója kiemelte: a fesztivál három pilléren nyugszik; a filmvetítések mellett az egyéb kulturális programok és az oktatási események is sok érdeklődőt vonzanak.

Fotó: Francia Intézet

A rendezvénysorozat péntek este a Valley of Love vetítésével nyílik meg az Urániában, idén azonban új budapesti helyszínt, a Cirko-Gejzír mozit is sikerült bevonni a filmnapokba. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakjával, Isabelle Huppert-rel és Gérard Depardieu-vel találkozhat a közönség, de Huppert-nek és Vincent Lindonnak külön vetítéssorozatot is szentelnek idén.

A filmnapok programjában nemcsak francia, hanem többek között belga, svájci, görög, kanadai, román és tunéziai alkotások is szerepelnek. Újdonság idén az Éjszakai vetítések miniszekciója, a közelmúlt francia filmtermésétől igencsak elütő filmekkel: a Night Fare a B kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása, Alice Winocour Maryland című misztikus thrillerének hangulatát pedig többek között Gesaffelstein francia dj elektronikus zenéje is megalapozza.

A világhírű magyar-francia képzőművész, Victor Vasarely munkáiból a Francia Intézet erre az alkalomra megújuló kiállítótermében látható tárlat március 18-tól június 18-ig, majd az anyagot három dél-francia városban is bemutatják.

Francia-magyar együttműködés eredménye az a barokk est is, amelynek - más frankofón programok mellett - a Müpa ad otthont - mondta el Hervé Ferrage, aki felhívta a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozójára is: a MITEM ezúttal is több frankofón alkotót hív meg, mások mellett a világhírű svájci rendezőt, Valére Novarinát.

Az A38 Hajó könnyűzenei programoknak ad otthont, itt többek között a Carrousel francia-svájci sanzonduó, valamint az elektronikus zene, azon belül is a synthwave mozgalom két ismert alakja, Perturbator és Dan Terminus lép fel.

A részletes programot itt és itt, valamint a rendezvénysorozat kiadványában találhatják meg az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek