Hal, mangalica, film és ékszermustra a hétvégére

Mangalicafesztivál Szegeden, Gardafesztivál Tihanyban, zseblámpás múzeumtúra az Aquincumban, Ékszerek Éjszakája a fővárosi üzletekben, ingyenes mozizás és még mindig ingyenes állatkert - nemrég ért véget a négynapos hétvége, máris itt van megint a kétnapos pihenés. Mi pedig mutatjuk a legjobb programokat.

Mangalicák és gardák

Szegeden Mangalica Fesztivál lesz, ami természetesen nemcsak az egyre nagyobb nemzetközi hírnevet élvező sertésről szól. A fesztivál bódéit járva találkozhatnak gazdákkal, kóstolhatnak pálinkákat, sajtokat és lekvárokat, ha pedig megéheznek, helyben készült disznótoros ételekkel tehetik fel a pontot az i-re. Lesz élő állat kiállítás is, amit a gyerekek tuti értékelnek majd. Belépő a fesztiválra nincs, a fogyasztásért viszont értelemszerűen fizetni kell. Részletek az esemény honlapján

Fotó: Zotmund Pál, MangalicafesztiválForrás: Travelo

Ha inkább a Balatonhoz utazna, Tihanyban Gardafesztivált tartanak november 4-6. között. A "látott hal ünnepén" halkóstoló, geotúra, utcazene, családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket.

A garda a Balaton legmélyebb részén, a tihanyi kútnál verődik rajokba a téli vermeléshez, ezért október végén és novemberben már csak ott lehet fogni ezt a jellegzetes formájú, ízletes húsú és szinte csak a Balatonban előforduló halat. A nagy rajokba összeverődő halak vonulását régen a hegy tetejéről lehetett jól látni, ezért a halászok a vízen dolgozó társaikat onnan irányították különböző jelzésekkel a halrajok felé, ebből ered a látott hal elnevezés.

Fotó: Gardafesztivál, FacebookForrás: Travelo

 A fesztivál idején lesz nordic walking túra, népi játszóház, utcazene a tihanyi zenésznövendékek jóvoltából, valamint népzenei és néptáncműsorok. A város néhány vendéglátóhelye gasztronómiai ínyencségekkel is készül. A fesztivál névadó halát, a gardát a Visszhang-dombon sütik majd a résztvevők szombaton délután. 

A Tanú és a Körhinta

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve 56 és kora a moziban címmel minden generációt megszólító ingyenes vetítéssorozatot rendeznek november első hétvégéjén a Corvin moziban.

A tanú, Angi Vera, Megáll az idő, Szabadság, Szerelem, Szamárköhögés - összesen 24 magyar filmalkotás lesz újra látható nagyvásznon november 5-én és 6-án reggel 10-től késő estig az egykori események kulcsfontosságú helyszínén álló budapesti Corvin moziban.

 A filmválogatás különlegességét azok a játékfilmek biztosítják, amelyek 1956-ban készültek - köztük Keleti Márton vígjátéka, a Puskás Ferenc szereplésével készült Csodacsatár, Banovich Tamás mesefilmje, Az eltüsszentett birodalom, valamint Fábri Zoltán Körhinta című világhírű alkotása. A korkép teljessége végett számos olyan klasszikust is láthat majd a közönség, amely nem 1956-ban készült vagy akkor játszódik, hanem annak megértését segíti, hogy milyen volt az élet Magyarországon a forradalom előtt és után. Bővebb információt a programról a Corvin mozi honlapján és Facebook-oldalán talál.

Dizájnerek és kortárs ékszerek

November 4-6. között újra lesz Ékszerek Éjszakája Budapest fesztivál. A FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) ékszertervezőiből álló szervezők csoportja arra vállalkozott, hogy egy kiállítássorozat keretében mutatja meg a szakma különleges tárgyait a nagyközönségnek, olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Közel ötven tervező harminc helyszínen mutatja meg alkotásait Budapest különböző pontjain, nemcsak ékszergalériákban, de ajándékboltban, műhelygalériákban, fodrászatban, design bútor boltban, antik szalonban is. Az Eventuell Galériában kolumbiai és spanyol meghívott művészek mutatkoznak be a hazai közönségnek, a Sterling Galéria pedig igazi nemzetközi „nagyágyúk" alkotásaiból rendez kiállítást a Váncza Villában, mely a fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseményének ígérkezik.

A Napóleon Aranya kiállítás helyszíne a Cafe Creme Gottier lesz Fotó: Ékszerek ÉjszakájaForrás: Travelo

Érdekességnek számít majd egy gyűjtői kiállítás is a Három Hét Galériában, mely három magángyűjteményből mutatja be magyar tervezők alkotásait. Rendhagyó módon idén egy vidéki helyszín is csatlakozik a fesztiválhoz: a pécsi Ezüstláz Galériában helyi művészek alkotásaiból nyílik kiállítás a program keretén belül. 

Állatkert ingyen és zseblámpás múzeumtúra

A Múzeumok Őszi Fesztiválja ezen a hétvégén is folytatódik. Az Aquincumi Múzeum különleges programmal készül november 4-én, 17 órakor: a rendhagyó vezetés nem a megszokott nyitva tartási időben lesz megtartva, hanem zárás után, elemlámpák fényénél. Az Aquincumi Múzeum igazgatója, Dr. Láng Orsolya kalauzolja az érdeklődőket az egykori polgárváros területén. A résztvevők elemlámpák fényénél barangolják be a múzeumot.

Aquincumi MúzeumForrás: Origo

És végül egy szuper hír fővárosiaknak és a Budapesten turistáskodóknak: az őszi szünet teljes ideje alatt, november 6-ig a gyerekek 14 éves kor alatt ingyen, a nyugdíjasok pedig még nagyobb kedvezménnyel látogathatják a fővárosi Állatkertet. Ne hagyják ki, a programokról itt írtunk bővebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek