Négynapos fesztivállal ünnepli legendás festőjét Kaposvár

Beltéri kiállítás, utcatárlat, koncert és kézműves vásár is lesz a május 26-án startoló, négynapos kaposvári Rippl-Rónai Fesztiválon. A látogatók 25 helyszínen, mintegy 70 programon vehetnek részt.

A somogyi megyeszékhely világhírű szülöttének, Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművésznek emléket állító négynapos esemény minden korábbinál gazdagabb lesz: a látogatók 25 helyszínen mintegy 70 programon vehetnek részt, amelyek között beltéri kiállítás és utcatárlat éppúgy lesz, mint koncert, valamint kézműves vásár, írja az MTI.

Fotó: Rippl-Rónai fesztivál Kaposvár

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint a 2014-ig a Festők Városa Hangulatfesztivál néven ismert, összművészeti fesztivál immár országos érdeklődést vívott ki magának, így arra a tavalyi 24 ezernél is több érdeklődőt várnak.

A négy napos rendezvényen bemutatják Bernáth Aurél, Ungvári Károly, Martyn Ferenc munkásságát, az utcatárlatokra 22 zsűrizett művészt és alkotásait várják, emellett 32 kézműves kínálja majd portékáit, a színpadokon pedig olyan kedvelt előadók lépnek fel, mint a Budapest Bár, a Compact Disco, Boogie és a Somogy Táncegyüttes, valamint a Boban Markovic Orchestar.

A Rippl-Rónai egykori otthonaként, ma múzeumként működő Róma-villában és annak parkjában a 18-19. század fordulójára jellemző vásári hangulatot igyekeznek teremteni a festőóriás korának ételeiből készített kóstolókkal, süteménysütő versennyel, a korabeli táplálkozási szokásokról, az egészségről szóló előadásokkal és különböző gyermekprogramokkal.

Ez a helyszín kisvonattal is elérhető, a jármű a fesztivál ideje alatt Kaposvár belvárosa és a villa között közlekedik.

Kaposvár mindig fontosnak tartotta Rippl-Rónai szellemiségének, örökségének ápolását, és ehhez kapcsolódóan évek óta erős arculatépítést is végez. Az esemény az ő művészetén kívül a villájának hangulatát is szeretné megidézni, annak az épületnek a hangulatát, ahol szeretettel fogadta nemcsak a képzőművészet, hanem az irodalom és a zene képviselőit is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek