Távcsövet is tesztelhet a Tatai Vadlúd Sokadalomban

  XV. alkalommal várják a madárbarátokat a Tatai Öreg-tó partjára, a télköszöntő Tatai Vadlúd Sokadalomra november 28-án. Madárgyűrűzés és teleszkóptesztelés is lesz.

   A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

  Lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. Orbán Zoltán kiváló ornitológus tolmácsolásában nagy kivetítőn is nyomon követhető a vadludak ki-és behúzása, valamint a tavon zajló események.

  Fotó: Csonka Péter / Tatai Vadlúd Sokadalom


  A nap folyamán több alkalommal lesz madárgyűrűzés, melynek során a madarak kézben láthatók és fotózhatók, és ami mindig különleges élményt jelent kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A szervezők ezenkívül előadásokkal, kiadványokkal, különböző élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi, szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal készülnek. Arra is lesz lehetőség, hogy teleszkópokat és kézi távcsöveket teszteljen.

  A játszóházban a gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a rendezvényen, és izgalmas játékokon keresztül tudhatják meg, hogy melyik a leggyorsabb vadlúd, hányféle színű lehet egy gólya, ha fehér, vagy ha fekete. De készül kukorica- és szotyikép, madáretető és madárkalács is. Lesz békamentés és békakérdezgető, nyomolvasó játék, madárszínező, madárrajzoló, és a helyi Pötörke Népművészeti Egyesület egy táncházzal is vár minden érdeklődőt.

  A fesztivál akadálymentesített környezetben, betonozott tóparti úton, utcai öltözékben élvezhető. További információ, valamint a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján.

  A ludak márciusig maradnak

  A 220 hektáros tatai Öreg- tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban helyezkedik el.

  Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet itt töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

  Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára. A nagy tömegben áttelelő nagy lilikek, vetési és nyári ludak mellett olyan ritkaságnak számító vadlúdfajokat is megfigyelhetünk itt, mint amilyen a vörösnyakú lúd, a kis lilik, a rövidcsőrű lúd, az örvös lúd, vagy az apáca lúd.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!