Buja sellők költöznek a Reök-palotába

  Változatos képzőművészeti és színházi programok várják a következő hetekben az érdeklődőket a szegedi Reök-palotában.

  Az Angliából induló The Big Draw, vagyis A nagy rajzolás célja, hogy minél szélesebb tömegeket vonjon be a közös vizuális alkotás folyamatába. A szervezők a szegedi szecessziós épület egyik izgalmas titka köré építették az ingyenes családi programot, mondta az MTI-nek Fábián Barbara, az intézmény sajtóreferense.

  Reök Iván vízépítő mérnök hullámzó homlokzatú, vízililiomokkal díszített családi palotájára eredetileg buja sellőket is tervezett Magyar Ede. Ezeket azonban a család konzervatív és szemérmes hölgytagjai idejekorán lekapartatták a falakról. A nagy rajzoláson ezeket a sellőket lehet újraálmodni a palota átriumában, különböző képzőművészeti technikákkal, sőt készül egy nagy alkotás is a látogatók közös munkájának eredményeképpen.

  Bezerédi Zoltán, a Katona József Színház művésze többször szerepelt már a Szegedi Szabadtéri Játékokon is, márciusban pedig nagy sikerű önálló estet adott a Reök-palotában Esterházy Péter műveiből. Október 16-án, pénteken szintén egy egyszemélyes produkcióval szerepel a palotában: a Bagatell címet viselő összeállítás magyar és külföldi szerzők műveiből nyújt válogatást.

  Október 24-én ingyenes palotasétára is várják a látogatókat. Csikós Ildikó vezetésével izgalmas titkokat tudhatnak meg az érdeklődők Magyar Ede szecessziós építészeti csodájáról.

  Három nappal később Bálint András a budapesti bemutatót megelőzően, Darvas Ferenc közreműködésével, Deák Krisztina rendezésében adja elő Heltai naplója című új estjét. Heltai Jenő eddig kiadatlan ostromnaplója a második világháborúban íródott feljegyzéseket tartalmazza. Beszámol a hétköznapi borzalmakról, és bár megjárta a csillagos házakat és a Gestapo börtönét, mégis bájos humorral és öniróniával mesél, anekdotázik.

  A hónap utolsó napján újra megrendezik a Lámpás séta elnevezésű programot, mely során kicsik és nagyon együtt készíthetik el lámpásaikat, majd azzal közösen tesznek egy kört a belvárosban, hogy a palota elé visszaérkezve együtt gyújtsák meg annak karácsonyi fényeit.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!