Véget ért a bellegszencsei termálfürdő vesszőfutása

Nemrégiben számoltunk be a szlovákiai bellegszencsén tett fürdőlátogatásunkról. A fürdőhöz azonban tartozik némi háttértörténet is, mint a termalonline.hu híréből kiderül. A hatóságok tavaly nyáron vizsgálatot indítottak, és túlságosan radioaktívnak találták a fürdő vizét. Emellett problémásnak tartották, hogy a használt fürdővizet a közeli parakba engedik. 

Szlovákia, Bellegszencse, termálfürdőForrás: facebook.com/TermalneKupaliskoPodhajska

Mint a lap írja, az ügy azért is furcsa volt, mert valamennyi radioaktivitás természetes a termálvizeknél, sőt, sok esetben éppen ez a tulajdonságuk járul hozzá a kedvező egészségügyi hatáshoz. A fürdő mellett a látogatók és a helyi vendéglátósok is tiltatoztak, mígnem kiderült, hogy vaklárma történt, miután a radioaktivitás határértékének szabályozása csak az ivóvizekre terjed ki az országban, tehát nincs semmi gond a fürdő vizével.

Tavaly ősszel tíz évre szóló engedélyt kapott a fürdő a termálkút használatára, január végén pedig rendeződött a víz elvezetésének a kérdése is. A fürdőt egyébként a '70.es években nyitották meg, vizét a Holt-tengeréheu hasonlítják, és felső légúti betegségek, mozgásszervi problémák, gerincbántalmak esetén javasolják.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek