Kérhetik a védettségi igazolványt a fürdőkben

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) álláspontja szerint szükséges és arányos intézkedés lehet az, ha a fürdők, az uszodák és a wellness-létesítmények üzemeltetői védettség igazolást kérnek - olvasható a hatóság honlapján.

A digitális igazolás korábbi látványterveForrás: turkfotograf/shutterstock.com

Mint írják, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikája szerint a közleményt megelőző 24 órában világszerte újabb 543 414 koronavírus-megbetegedést regisztráltak, és eddig koronavírus következtében igazoltan 5 358 978 ember halálozott el. 

Mint kifejtik, az általános adatvédelmi rendelet a személyes adatok védelméhez való jogot nem abszolút jogként biztosítja, hanem a társadalomban betöltött szerepének függvényében, egyensúlyban más alapvető jogokkal. Ilyen alapvető jog az élethez, a testi-lelki egészséghez és az egészséges környezethez való jog, amelyek védelme mindannyiunk közös felelőssége.

Így azokban a fürdőkben, ahol más bevett védekezési mód nem adott, mint a gyakori szellőztetés vagy a maszkviselés, a védőtávolság pedig csak korlátozottan tartható be, a hatóság szerint megfelelő és elfogadható intézkedés lehet az, ha védettségi igazolást kérnek.

A fürdő ugyanakkor kizárólag védettségi igazolvány, EU-s védettségi igazolvány vagy applikáció bemutatását kérheti, az így megismert személyes adatokat viszont nem rögzítheti és nem gyűjtheti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek