Ötven fokos vizet húztak fel a péterhidai csodakútból

A péterhidai Szabó László igencsak meglepődött, amikor fia udvarán arra lettem figyelmes, hogy gőzölög a kútból felszivattyúzott víz, írja a sonline.hu. 

Forrás: MabelAmber/Pixabay

A fiú egy hónapja búvárszivattyú segítségével töltötte a locsoláshoz rendszeresen használt kádat az udvaron, amikor felfigyelt a különös jelenségre. A vzí csaknem ötven fokos hajnalban, amikor hideg van, az egész kút gőzölög. A szomszéd kútja tőle úgy húsz méterre áll, ám ott a geotermikus jelenségnek semmi jele.

Szabóék egyelőre nem tudják eldönteni, hogy örüljenek-e a termálvíznek, hiszen éppen eladni kívánták a házat. "Jó volna tudni, hogy mit kezdhetünk ezzel a vízzel, most a ház eladását is ettől tennénk függővé. Lehet, hogy az egész falut tudnánk fűteni vele" - mondta Szabó György unokája „csodakútja" mellett, amelyen egy felirat hirdeti a kútfúró mester nevét és azt, hogy a 17 méter mély kutat 1939-ben fúrták. Azelőtt egyébként még sosem mutatkozott a különös jelenség.

Szabó László egyik hozzáértő ismerőse, Kalányos István fúrómester szerint a jelenségnek még nincs vége, akár a többi környékbeli kút vize is felmelegedhet. Ha pedig a gáz és a víz egyensúlya felborul, akár gejzírként törhet fel a forró víz, amely a kút hideg vizét is ennyire felmelegítette, mondta, hozzátéve, hogy szerinte mostantól figyelni kell a vízállást és a hőmérsékletet a kútban, ami árulkodó lehet a továbbiakra nézve.

Földrengés vagy olajfúrás miatt válthatott forróra a víz

A szakember szerint nem is olyan furcsa a jelenség, hiszen Somogy megye alatt óriási mennyiségű termálvízmedence található. "Jól ismerem ezt a területet, éveken keresztül vettem részt fúrási pontok kialakításában. Nehéz lenne azonnal konkrétan megmondani, mitől alakult ki a jelenség. Feltételezésem szerint egy korábbi földrengés, az elmozdult rétegek miatt jött létre, vagy a közelben végzett rétegrepesztések hatására alakult így. PH-értéket, összetételt, és hőmérsékletet kellene méretni, hogy megtudjuk, mivel állunk szemben, és milyen élettani hatása van a víznek" – tette hozzá Kalányos István. A cikk szerint a fúrómester nem először tapasztalta a környéken, hogy próbafúrás után termálvíz tört fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek