Szlovákiában ismét bezárják a fürdőket, az uszodákat és a szállodák wellness részlegeit

A koronavírus-járvány első hullámának az elején, március 13-án kötelezően be kellett zárniuk a Szlovákiában működő fürdőknek, uszodáknak, a szállodák wellness részlegeinek. A tilalom náluk jóval tovább tartott, mint Magyarországon: csak június 3-tól volt mód az újra nyitásra. A szlovákiai központi válságstáb mai bejelentése alapján október 15-től, azaz csütörtöktől a pandémia második hullámára felkészülve ismét bezárásra kényszerülnek a wellness központok, uszodák, szaunák, aquaparkok.

Szlovákiában csütörtöktől minden uszoda, fürdő, aquapark és szálloda wellness részlege bezárForrás: ivabalk/Pixabay

A Szlovákiai Aquaparkok és Fürdők Szövetsége éppen két héttel ezelőtt indított kampányt, amelyben kormányzati megsegítésüket kérték. A kötelező zárvatartási időszak, valamint a nyári gyengébb forgalom miatt ugyanis a szlovákiai fürdők is nehéz anyagi helyzetbe kerültek. A szomszédos országokhoz hasonlóan szeretnék elérni, hogy a turizmus és annak az egyik fontos motorjának számító fürdők számára dobjon mentőövet a szlovák kormány. A kampányuk részeként arra kérték a fürdőlátogatókat, hogy küldjenek Igor Matovič miniszterelnöknek egy fürdőkben osztogatott, illetve kinyomtatható képeslapot, amiben a szlovák fürdők nehéz helyzetére hívják fel a figyelmet. A kötelező bezárás újabb csapást jelent a szlovákiai fürdőágazat számára.

Emellett több egyéb szigorítást is bevezetnek. Ezek közé tartozik, hogy a szabadban is kötelező lesz a szájmaszk viselése, tilos a hat főt meghaladó gyülekezés, és a 65 év felettiekre vonatkozóan vásárlási sáv lesz 9 és 11 óra között.

Magyarországon továbbra is nyitva tarthatnak a fürdők és egyelőre nem is várható ezen a téren hatósági korlátozás. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint nem jelent extra kockázatot a fürdőlátogatás, amennyiben az alapvető higiéniai szabályokat betartjuk. Ettől függetlenül a tavaszi időszak kiesése, a nehezen induló nyári szezon és a beutazóforgalom hiánya miatt az itthoni fürdők sincsenek könnyű helyzetben, emiatt állami segítséget kérnek, hogy megőrizhessék a munkahelyeket – írja a termalonline.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek