Átadták Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét

 A főváros mellett elterülő, ma Budapest 20. kerületét alkotó, Pesterzsébet Dunaparti részén már a 20. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét először a Duna vizével töltötték. A fürdőt 1931-ben Földváry János, mint bérlő üzemeltette, amit nyilvános pályázat útján nyert el.

Forrás: budapestgyogyfurdoi.hu

A bérlő azonnal jelentős vízkutatásba kezdett, amely viszonylag rövid idő alatt eredményt hozott. Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

Veszteséges működése miatt a strandot 2001-ben, a gyógyfürdőt pedig 2005-ben zárták be. A felújítási munkálatokat 2018 elején kezdték meg. A zárt termálfürdő részt 2018 decemberében  nyitották meg, míg a kinti strandrészt és ezzel a teljes komplexumot  2019. július 10-én délután adták át.

Forrás: budapestgyogyfurdoi.hu

A jelenlegi felújítás során nemcsak a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdő részt újították fel, hanem az egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág a teljes megnyitás után külön zónaként üzemel majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek