Próbált már TB-alapon wellness-hétvégézni? Pedig nem lehetetlen!

Tudja, miért hódíttatta meg Kleopátra a Holt-tenger vidékét? És azt, hogy mi a különbség a fizioterápia és a fizikoterápia között? Cikkünkből többek között ez is kiderül, sőt megtudhatja, hol kezeltetheti magát hazánkban fény- vagy mágnesterápiával - akár TB-beutalóval is.

A fizioterápia szó biztosan ismerősen cseng mindenkinek, akárcsak a fizikoterápia – csakhogy a kettő nem ugyanaz. Lássuk, mi a különbség!

Anhui forróköves terápia Kínában. A körülbelül negyven fokra felhevült köveken fekszenek a gyógyulni vágyókGaléria: Fizioterápiás kezelések fürdőinkben(Fotó: Zou yu / Imagechina)

A fizioterápia tág fogalom, minden olyan kezelés vagy gyógymód ide értendő, amely természetes energiaforrásokat használ fel, helyileg fejti ki hatását, és normális alkalmazás mellett semmilyen mellékhatása nincs. A fizioterápiás kezelések közül a gyógytorna a legjelentősebb és legszélesebb körben elterjedt, a fogalom mégsem csupán ezt takarja. Sok más egyéb mellett az iszapkezelések, a gyógyvíz fogyasztása, a termálvízben való megmártózás, a masszázs, de még a fényterápia és a mágnesterápia is ide tartoznak. Még orvosok sem léteztek, amikor már volt fizioterápia: hiszen az emberiség nagyon korán felismerte például a gyógyvizek és a napfény hatását. A fizioterápiának fájdalomcsillapító hatása is jelentős, különösen mozgásszervi betegségek esetén.

Kis magyar fürdőtörténelem
Tudta, hogy Pannónia egykori fővárosa, Aquincum neve magában hordozza a „víz" szót? Ma már tudjuk, hogy a termálforrások száma hazánkban azért olyan magas, mert a földkéreg itt mintegy 10 kilométerrel keskenyebb a megszokottnál, és a forrásoknak nem csupán az oldott ásványi anyag tartalma magas, de a hőmérsékletük is. A rómaiak idején épült fürdőknek ma már csak a romjai látogathatók, de a Zsigmond- és Mátyás-király korabeli élénk fürdőéletet is csak a leírásokból ismerjük.
A törökök távozása után a magyar fürdőélet Mária Terézia idején élénkült fel újra. A 18-19. században vidéken egyre több gyógyközpont létesült, ekkor kezdett kiépülni többek között Balf, Hévíz, Balatonfüred és Harkány is. A polgárosodás korában aki tehette, minden évben hosszasan időzött egy elismert pihenőhelyen. 1891-ben orvosokból, mérnökökből, hidrogeológusokból – Magyarország első orvosi egyesületeként – alakult meg a Magyar Balneológiai Egyesület. A fürdőorvosok 20-40 napos kúrákat írtak elő, de nem volt ritka a 60 napra elhúzódó beutaló sem.
Ennek köszönhetően hazánkban még mindig sok helyen áztathatjuk magunkat patinás műemlékfürdőkben.

A fizikoterápia azonban már jóval szűkebb fogalom a fizioterápián belül, mely a „fizika" szót hordozza magában: főként elektromos kezelésekről van itt szó, melyek csak az újkorban váltak elérhetővé. Az ultrahang, a TENS elektroterápia, a polarizált fény és lökésterápia tartoznak ide.

Ma már modern balneoterápiás központként hirdeti magát az egri Török fürdő
Galéria: Fizioterápiás kezelések fürdőinkben
(Fotó: Török Fürdő Eger / Facebook)

A szakorvosok gyakran javasolnak komplex fizioterápiás kezelést a mozgásszervi megbetegedések kezelésére és gyógyítására. Ilyenkor az egyes terápiákat személyre szabottan kombinálva, az egyes kezelések egymást erősítve érik el a megfelelő hatást a gyógyuláshoz - ajánlhatnak például ultrahangos kezeléssel kiegészített masszázst. Most vegyünk is sorra néhány közismert fizioterápiás kezelést, melyek ráadásul sok helyen TB-beutalóval ingyen vagy nagyon kedvező áron vehetők igénybe.

A gyógyvíz majdnem minden bajra orvosság
A hévízi NaturMed Hotel Carbonában a felkészült orvosi háttér, a gyógyászati központ, a komplex egészségprogramok kitűnő alapot nyújtanak egy hévízi kúrához. A gyógyvíz mellett nagy szerepet kap az iszapfürdő, a súlyfürdő, a különféle masszázsok, mozgásterápiák, valamint a fiziko- és hidroterápia. A kiegészítő kezelések közé tartozik az ivókúra.

Balneoterápia

A balneoterápia nem csupán ázás a gyógyvízben: az iszapfélékkel végzett gyógyítás, az ivókúra, de még az inhalálás is ide tartozik. Idegfájdalmak, kopásos betegségek, idült derékfájás, de akár emésztőrendszeri betegségek is sikerrel kezelhetők vele. Kúraszerűen alkalmazandó: a kúra során legalább tíz napon át napi 20-40 percet kell a vízben eltölteni.

Víz alatti sugármasszázs a szegedi Anna Gyógyfürdőben
Galéria: Fizioterápiás kezelések fürdőinkben
(Fotó: Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő / Facebook)

Iszapkezelés

A legendák szerint Kleopátra azért hódíttatta meg a Holt-tenger vidékét, mert jól tudta, milyen hatással bír az iszappakolás a bőrére. Ennél is fontosabb viszont az, hogy a reumát és más ízületi panaszokat jól lehet iszappal gyógyítani, így sportsérülésekre különösen ajánlott. A kezelés során 42 Celsius fokos iszapot kennek fel 2-3 centiméter vastagságban az egész testre vagy csak a kívánt területre, majd lepedővel, gumilepedővel és pokróccal fedik a pácienst.

Iszapkezelést, súlyfürdőt és vízalatti sugármasszázst is próbálhat többek között a szegedi Napfényfürdő Aquapolis-ban és a HungaroSpa hajdúszoboszlói gyógyfürdőjében, ahol több mint negyvenféle kezelés vehető igénybe.

Páratlan élmények Hajdúszoboszlón
Ősszel Hajdúszoboszlón átélhető a „szoboszlói" gyógyvízben a testi-lelki feltöltődés. Egyedi szolgáltatásként a városi fürdőben és a szállodákban is gyógyulhat a szoboszlói gyógyvízben és gyógykezelésekkel. A komplex fizikoterápiás kezelés során, a fürdőkúrát ötvözik egyéb eljárásokkal. A fürdőváros terápiáin orvosi felügyelet, minőség, és szakértelem fogadja Önt.

Ultrahang-kezelés

Az ultrahang hatékonyan csillapítja a fájdamat és javítja az anyagcsere-folyamatokat. Hinné vagy sem, kezelésképpen alkalmazva a szövetekben rezgést, ezáltal mikroszkopikus szöveti masszázst okoz, így lazítja a kötőszöveteket, izmokat. Főként ízületi meszesedések esetén alkalmazzák sikerrel. Próbálja ki egy igazán különleges helyen, az egri Török Fürdőben, vagy a tavaly gyógyhellyé nyilvánított Kehidakustányban, ahol élményfalut is építettek a termálvíz köré.

Fényterápia

Napjainkban már nem úgy kezelnek fényterápiával, hogy kiküldik a beteget napozni (télen ez amúgy is nehézkes lenne), hanem UV-A vagy UV-B sugarakat kibocsátó eszközöket alkalmaznak, melyek előnye a Nappal szemben, hogy szabályozható a beteget érő fény mennyisége. Különösen a bőrgyógyászat profitál ebből, főként a pikkelysömörrel és festékhiánnyal küzdők.

Harkányban például összekötik a balneoterápiát a fototerápiával. A recept itt gyógyvizes kádfürdő és keskenyhullámú UV-B fényterápia kombinációja. A fényterápiát kúraszerűen alkalmazzák, eleinte csupán néhány másodpercnek teszik ki a beteget, majd növelik a dózist. A Psoriasis Centrumban szállodai színvonalú szobákban szállásolják el a látogatókat, és a kúra időtartama alatt rekreációs egészségmegőrző csomagokat is kínálnak. A víz és a fény hatását egyszerre is élvezheti, ha például beül egy fényterápiás „Caracalla" masszázskádba – erre például a Zsóry fürdőben van lehetőség. Fényterápiának számít továbbá a Bioptron lámpás kezelés is, amit kipróbálhat például a 2017 elején gyógyhellyé nyilvánított Cserkeszőlőn, a Gyógyászati Központban, vagy a kevéssé ismert, de titkos tippjeink között nem véletlenül bemutatott Hegykőn.

Lézerkezelés Szegeden, a Napfényfürdő Aquapolis-ban
Galéria: Fizioterápiás kezelések fürdőinkben
(Fotó: Napfényfürdő Aquapolis Szeged / Facebook)

A lézerkezelés (másnéven lágy-lézer terápia) szintén fájdalomcsillapító, ráadásul gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatása van. Ízületi gyulladásoknál szokták alkalmazni. Lágylézer készülékeket már otthoni használatra is lehet kapni. Többek között a szentesi Dr. Bugyi István Kórház, Gyógyfürdő és Nappali Kórház intézményében próbálhatja ki, ahogy az elektroterápiák számos válfaját is. Szentes vidéke egyébként hazánk legnagyobb és Európa legsűrűbb geotermikus mezője, a fenti gyógyfürdő törökfürdő hangulatú kupolája alatt öt különféle medencében ázhatunk. A lézerkezelést kipróbálhatjuk többek között a kisújszállási Kumánia gyógyfürdőben, és az egyik legpatinásabb hazai fürdőben, a szegedi Anna gyógyfürdőben is.

A mágnesterápia egy ősi gyógyászati eljárás, amely a modern orvoslásból sem maradhatott ki. Alkalmazása közben mágneses impulzusok érik a szervezetet, és ezek a sejtek membránfalán olyan csatornákat is meg tudnak nyitni, melyek esetleg nem működnek normálisan. Többek között keringési és vérnyomásproblémák esetén, illetve fájdalomcsillapításra használják. Az alábbi rövid videón a mágnesterápia alkalmazását láthatja.

Aki ki szeretné próbálni, többek között a Sárvárfürdőben, Szegeden a Napfényfürdőben, és a 2017-es Év Fürdője versenyen Baranya megyében első helyen végzett siklósi Thermal Spa-ban próbálkozhat. Mindenhol a szervezet öngyógyító mechanizmusait igyekeznek aktiválni vele. De gyakran kombinálják a Bemer 3000 elektromágneses mezőterápiát egy speciális fényterápiával is. Például hazánk harmincharmadik gyógyhelyén, Gunarasfürdőn is kipróbálhatja a mágnesterápiát, ahogy az iszappakolást és az ultrahang-terápiát is.

Gyógyítás bioenergiával
A fizioterápia fenti meghatározásából következik, hogy az energiagyógyászat is ennek körébe sorolható, hiszen a természet erejét használja fel arra, hogy öngyógyító folyamatokat indítson be. Ha hisz abban, hogy a Föld sugárzása is gyógyító erővel bírhat, hazánkban a legjobb hely ennek tesztelésére a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, ahol a megszokottal ellentétben nem két, hanem rögtön három energiavonal metszi egymást.
A jótékonynak mondott sugárzásban a park területén egyszerre legfeljebb egy-két órát ajánlott eltölteni. Ha esetleg nem érezné a hatást, ne csüggedjen, hiszen a Lenti Termálfürdőben a fent leírt fizioterápiás szolgáltatásokat szinte kivétel nélkül megtalálja.

Ugyanakkor az elektroterápia már elektromos árammal történő kezelést takar, de azért ne rémüljön meg, nem a száz évvel ezelőtti elektrosokkra kell gondolni, amit pszichés betegeknek tartogattak. A modernkori gyógyászat az árammal célzottan tudja az izmokat stimulálni. Ide tartozik többek között az ingeráram, az elektromos kádfürdő, és az iontoforézis is – ezeket többek között a makói Hagymatikumban is kipróbálhatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek