A legjobb szabadstrandok és extrás fürdők folyóink mentén

Itt a nyár, és attól tart, inge-gatyája rámegy arra, hogy az elviselhetetlen hőségben vízparton hűsöljön? Ne csüggedjen, mutatunk néhány egészen klassz strandot, ahol kellemes, természetes környezetben, sok esetben ingyen strandolhat folyóparton, és olyat is, ahol szeme-szája tátva marad az extrás szolgáltatásoktól.

Ha újra itt a nyár, és meleg az idő... nem csak a tavakban vagy kiépített strandokban gondolkodhatunk. A folyóparti strandoknak saját varázsa van, így nem csoda, hogy minden évben több partszakaszt is megvizsgálnak a hatóságok: adottak-e a feltételek a felhőtlen pancsoláshoz. Válogatásunkban most népszerű folyóparti strandokat mutatunk, ahol biztonságban fürödhet, többségében ingyenesen.

Tisza-parton mit keresek? Strandot, ez nem is kérdés

A Tisza partján (a Tisza-tavat nem számítva) több helyen is létezik szabadstrand, ráadásul ezek mindegyike homokos, szinte tengerparti hatást keltő partszakasz.

Tiszakécske Galéria: Folyóparti strandok 2017Fotó: strand.hu

A tiszakécskei Tisza-parti szabadstrand szolgáltató- és vendéglátóegységekkel is felszerelt, ráadásul strandröplabda-pályája is van. A fokozatosan mélyülő vízű strand háromszáz méter hosszan nyúlik el. A nyári szezonokban érdekes programokkal, pl. homokvárépítő bajnoksággal készülnek. A környék nyári éjszakai életének is ez a középpontja: koncertek és vendéglők várják a kikapcsolódni vágyókat. A szabadstrand alsó szakasza vízitúrák kikötési helyéül szolgál. Címe: Tiszakécske, Fürdő utca.

Hűsítő wellness-élmények Zsóry-fürdőn

Még nem foglalta le a családi Vakációt? Töltődjön fel a Zsóry Strandfürdő szomszédságában található négycsillagos Balneo Hotel Zsori**** Thermal&Wellness –ben, ahol a hűsítő wellness-élmények mellett nemzetközileg elismert séfünk fogásaival tesszük emlékezetessé a nyaralást az egész család számára! Már 13 900 Ft/fő/éj áron és 8 éves kor alatt grátisz! (X)

A tiszaalpári strand százméteres partja iszapos, a törölközőket viszont fűre fektethetik a strandolók. Legyenek óvatosak, mert a kutyabarát strand vize gyorsan mélyülő. Külön a strandhoz kötődő szolgáltatások nincsenek, viszont gyakorlatilag a faluban fürdőzünk, így nyilván nem kell messzire menni étteremért, büféért. Címe: Tiszaalpár, Deák Ferenc utca.

Csongrád város egyik nevezetessége a Körös-toroki Partfürdő. Az ország legszélesebb, négyszázméteres homokos strandján lassan mélyülő vizet találunk. A játszótér, röplabda- és focipálya kínálta szórakozáson túl vízibiciklit és csónakot is lehet bérelni, árnyékot pedig nádfedelű napernyők adnak. Az öltözőn és több büfén kívül még wifi-szolgáltatás is van a parton. Szezonban 7 és 19 óra között úszómesterek felügyelik a fürdőzőket. Címe: Csongrád, Körös-torok.

Körös-toroki szabadstrand Galéria: Folyóparti strandok 2017Fotó: strand.hu

Az Újszegedi Partfürdő Kemping és szabadstrand egészen nagy létesítmény, egyidejűleg több mint kétezer ember befogadására alkalmas. Sportpályák, büfék, vendéglátóegységek mellett bográcsozásra, szabadtéri sütögetésre alkalmas helyeket is találunk a part mentén. Címe: Szeged, Középkikötő sor 1-3.

A Hármas-Körös gyomaendrődi szakaszán is akad szabadstrand, méghozzá rögtön kettő. A városban a főútról a Mátyás király utcába bekanyarodva vagy a Somogyi utca felől közelíthető meg az egyik. Tavaly itt rendezték a Viharsarok kupát, mely a kajak-kenu és sárkányhajó sportágakat népszerűsítette. A másik a Templom-zugi holtág északnyugati partján található, a városközponttól öt kilométerre. Ez fizetős, sárkányhajó versenyeket itt is szoktak rendezni.

Fekete-erdőtől Fekete-tengerig: a Duna partján színes élmények várják

Nem is lehetne jobb helyen a dunabogdányi strand, hiszen így könnyedén csobbanhatunk egyet a Dunában, miután rándultunk egyet a Pilisben. Bogdány hangulatos falu, itt nyílt meg a Dunakanyar első, hivatalos strandja 2009-ben. A százötven méter szélesen elterülő part homokos, szépen karbantartott, a kerékpárút közvetlenül mellette fut. Vize fokozatosan mélyül, és bőven akad itt árnyék is a nyári hőségben. Sétatávolságon belül pékséget és éttermeket is találunk. A közvetlenül a strandnál fekvő Forgóban a cikk írója már többször is költötte nyár közepén a szülinapi ebédjét, de a Pisztrángos sem véletlenül népszerű. Utóbbi nagyjából hét-nyolc perc gyalog a strandtól. Címe: Dunabogdány, Strand utca 5.

Nagymaros Galéria: Folyóparti strandok 2017Fotó: strand.hu

2014 óta hivatalosan is lehet fürödni Nagymaroson, a Hunyadi sétány Magyar utca – Király utca közötti szakaszán, közismertebb nevén a Halasnál – talán a legszebb panorámával minden folyóparti strand közül. A kétszáz méteres partszakasz vize gyorsan mélyülő! Játszótér, zuhanyzók és öltözők is rendelkezésre állnak, egy megállapodás értelmében a strandolók a Halas (Ászok Sarok) és Víg Matróz vendéglátóipari egységek mosdóit is használhatják. Címe: Nagymaros, Hunyadi sétány.

Ne feledje!

A nem kijelölt fürdőhelyeken nem véletlenül tilos a fürdőzés. Nem csupán azért, mert itt nem ellenőrzik a víz minőségét, és a fürdőzés higiéniai feltételei (öltözők, zuhanyzók és egyebek) is hiányoznak, hanem azért is, mert a vízmélység hirtelen változása és a sodrás is veszélyes lehet – még a helyiek számára is.
Itt is igaz: gyermeket egy pillanatra se hagyjon magára a vízben, és felhevült testtel ne csobbanjon!

A horányi strandot, mely vegyesen homokos és kavicsos, a horányi piactérnél találja. Öltöző és büfék várják a strandolókat. A százötven méteres partszakasz határait táblák és bóják határolják, a víz pedig fokozatosan mélyül. Címe: Szigetmonostor, Nagyduna sétány 85.

A Dunakeszihez közeli Göd Széchenyi-szabadstrandja szép környezetben fekszik, játszótér és büfék emelik a hangulatát. A kavicsos strand vize fokozatosan mélyülő, a parton sok árnyékot adó fának örülhetnek a látogatók. A háromszáz méteren játszótér, mosdó, öltöző és kenubérlési lehetőség akad. Két büfében töltekezhetünk. A Duna főágán nagyobb a hajóforgalom, így csak az jöjjön ide, aki nem bánja a hullámzást. A strandot Alsógödön, a Széchenyi csárda előtti partszakaszon találja.

A Mosonmagyaróvár-közeli Halásziban, a Szigetközben, szépen kiépített szabadstrandot találunk. A fokozatosan mélyülő, kavicsos part százötven méter hosszú, mellette nagy füves tér található. Akad itt játszótér, parkoló, kenubérlési lehetőség, öltöző és két büfé is. Mozgáskorlátozottak Címe: Halászi, Duna sétány 2.

Zátonyi szabadstrand Galéria: Folyóparti strandok 2017Fotó: strand.hu

Mosonmagyaróvár „Balatonja" a Zátonyi szabadstrand. A nagyon szép környezetben fekvő, homokos strand négyszáz méter hosszú, vize fokozatosan mélyül. A számtalan sportlehetőség mellett játszótér, büfék, wifi, mosdó és parkoló teszi komfortosabbá az itt-tartózkodást. A strand kialakításakor a mozgáskorlátozottakra is gondoltak, sőt pelenkázó is van.

A győri Aranypart I. strand a Mosoni-Dunán és annak holtágán helyezkedik el. Fokozatosan mélyülő vizű, mosdóval, zuhanyzóval, öltözővel és szelektív hulladékgyűjtőkkel felszerelt strandot képzeljen el, ahol nyáron 8 és 20 óra között mentőőr felügyeli a fürdőket. A sportpályákon túl játszótér és büfék is vannak, aki pedig nem tud elszakadni strandolás közben a telefonjától, az a wifinek örülhet. Mozgáskorlátozott parkoló is van. Címe: Győr, Aranypart Vásárhelyi Pál u. 26.

Folyóparti strandok extrákkal

Most két olyan strandot mutatunk, ahol a fentiek zömével ellentétben belépőt kell fizetnünk, de ne higgyük azt, hogy ezért cserébe csak pancsolást kapunk. A tiszalöki strand 2013-ban megújult, úgyhogy ne csupán egy „mezítlábas" strandot képzeljen el: röplabda- és strandfocipálya, valamint kalandpark várja a látogatókat. Hivatalos neve Feketeszakáll Kalandpark és Strand. A kalandpark központi eleme egy kétszáz négyzetméter alapterületű kalózhajó, amely számháborúval, kincskereső játékkal, játszóházzal várja a kisebbeket. A kötélpályarendszer legalsó szintjét mozgáskorlátozottak is élvezhetik. A sok más izgalmas játék között egy százhúsz méteres föld alatti csőlabirintust és egy mászófalat is találunk.

Maros part Kalandpark Galéria: Folyóparti strandok 2017Fotó: Maros part Kalandpark / Facebook

A makói Üdülőtelepen található Maros Kalandpart igazi jolly joker. A strand használata ingyenes, itt játszóteret, mosdót, öltözőt, röplabda- és lábteniszpályát találunk. Mozgáskorlátozottakra is gondoltak a mosdó és parkoló kialakításánál. A strandhoz kapcsolódik a hozzá vivő úton megépült lombkorona sétány, egy közel kétszáz méter hosszúságú építmény, amely összesen tizennyolc, eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll. Az oszlopokon pihenők vannak és több, a Maros környezetét és élővilágát bemutató információs tábla látható. A sétányról természetesen pompás kilátás nyílik a Maros természeti környezetére. A strand területe és a lombkorona sétány akkor is látogatható, ha a kalandpark zárva van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek