Szürreális lebegés és forró vízesések

Magas sótartalma, gyógyhatása, bőrt szépítő iszapja és a különleges, semmihez sem fogható lebegés érzése miatt régi kedvencünk a Holt-tenger. Egy olyan élmény, amit legalább egyszer az életben ki kell próbálni. Ezúttal a világ legsósabb tavának jordán oldalán néztünk körül.

Magas sótartalma, gyógyhatása, bőrt szépítő iszapja és a különleges, semmihez sem fogható lebegés érzése miatt régi kedvencünk a Holt-tenger. Egy olyan élmény, amit legalább egyszer az életben ki kell próbálni. Ezúttal a világ legsósabb tavának jordán oldalán néztünk körül. A Travelo 5. születésnapjára már egyszer összegyűjtöttünk olyan bakancslistás világörökségeket, amelyeket szerintünk egyszer az életben látni kell. Ám mivel a Holt-tenger nem világörökség, így akkor nem kerülhetett az anyagba, pedig mindenki bakancslistáján ott a helye. Már csak azért is, mert egyike azoknak a különleges helyeknek a világban, amelyeket az utánunk következő generációk valószínűleg már nem fognak látni.

Míg a világ óceánjainál a vízszint növekedése okoz problémát, a Holt-tengert – éppen ellenkezőleg – a kiszáradás fenyegeti. Csupán a Jordán folyó táplálja, melynek vízhozama egyre csökken.

380 meters below sea level #deadsea #jordan #instatravel #travelgram

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,




Az elmúlt négy évtized során a tó mérete több mint egyharmadával, vízszintje pedig 24 méterrel csökkent, így a tengerparti üdülők is folyamatosan távolabb kerülnek a víz partjától. Mivel a jordán oldalon később kezdtek szállodákat építeni, itt – amellett, hogy fiatalabb és magasabb kategóriás hoteleket találunk, mint az izraeli oldalon – jóval kisebb a távolság a part és a szállodák között.

Ha a víz utánpótlását nem sikerül megoldani, lehet, hogy a Holt-tengernek már ötven éve sincs hátra. Így nem árt mielőbb mennie, ha még élvezni akarja ezt az egyedülálló élményt. De semmiképp se egy klasszikus tengerparti nyaralásra készüljön, mert akkor csalódni fog.

 

Gyógycélpont extrákkal

A Holt-tenger valójában nem is tenger, hanem tó. Ez persze önmagában még nem zárja ki a hagyományos vizes programokat, a sótartalma viszont már igen. A Holt-tenger vize tízszer sósabb az óceánnál, ezért mindenféle erőfeszítés nélkül lebeghetünk benne, de úszni például szinte lehetetlen, a vízi sportokat pedig végképp el kell itt felejteni. Biztosan nem fog például labdázni, mert még akkor is vigyáznia kell, hogy véletlenül se menjen a szemébe a sós vízből, ha csak óvatos kézmozdulatokkal hajtja magát háton lebegve.

Cserébe viszont békésen lebeghet a vízen, közben könyvet vagy újságot olvasgathat anélkül, hogy elsüllyedne. A magas sótartalom miatt a Holt-tenger nem különösebben gyerekbarát célpont, ezért biztosan a legcsendesebb, legnyugodtabb vízparti élményeként emlékezhet majd vissza az itt töltött időre.

A holt-tengeri sónak világhírű a gyógyhatása. Számos értékes nyomelemet tartalmaz, ezek a vízben különböző ásványi anyagokkal keverednek, és így nyerik el gyógyhatásukat. A vízben található nagy mennyiségű kalcium, magnézium, kálium és nátrium például jó a reumatikus megbetegedésekre és több bőrbetegségre is. Ez a só például gyorsítja a sebgyógyulást. Azt nem állítanánk, hogy ez kellemes élmény - mert tényleg meg kell érte szenvedni. Egy picit maró fájdalomra számítson, de nem elviselhetetlen. Viszont mivel akár a legkisebb sérülést is megérzi az ember a bőrén a sós vízben, borotválkozni se jusson eszébe egy itteni fürdőzés előtt!

A téma szakértői általában egyszerre 10-15 perc holt-tengeri fürdőzést szoktak javasolni. Utána következhet egy iszappakolás tetőtől talpig. A bőrre kent iszap ugyanis elősegíti a káros anyagok távozását, a mélyebb rétegekben lévő vizet a bőr felszínére húzza, a jótékony ásványi anyagokat pedig közben a bőr alá juttatja. Mindeközben hőszigetelő és fertőtlenítő hatása is van. Húsz perc után aztán lemoshatja a fekete maszkot, és rögtön meg is tapasztalhatja az eredményt. Szinte rá sem ismer majd a saját bőrére, olyan sima és puha lesz már egy kezeléstől is. És a legjobb az egészben, hogy mindezt a tengerparton saját maga meg tudja oldani, nem kell drága spa kezelésekre költenie.

#deadsea #jordan #instatravel #travelgram

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,



Ha viszont szívesen költ rá, hogy luxuskörülmények között, szakemberek kezei között próbálja ki a holt-tengeri sót és iszapot tartalmazó kezeléseket, akkor egy hosszú listáról válogathat az ötcsillagos hotelek wellness részlegein. Testradírozások, testtekercselések, tradicionális hammam, európai és ázsiai masszázstípusok teljes sorát kínálják. Viszont az árakat is a csillagok számához igazították. Sok országban működik, hogy kisétál a szállóvendég a hotelből, és két utcával távolabb talál egy kis magánszalont töredék áron, de erre itt ne számítson! A holt-tengeri resorthotelek távol esnek a lakott településektől, egy külön oázist alkotnak a part mellett.

Több nagy nemzetközi szállodalánc képviselteti itt magát. Amikor mi kerestünk szállást, az ár-érték arányt összehasonlítva a svájci alapítású Mövenpick Resort & Spa Dead Sea ajánlata volt a legjobb a part mentén, az egymás mellett elhelyezkedő hotelek között. De ez szezononként, akciónként eltérhet.

A resorthotel egyik fő vonzereje, hogy a hagyományos szállodaépület mögött egy csodás autentikus kisváros hangulatát teremtették meg. Egészen a tengerpartig utcákkal, sikátorokkal, terekkel átszőtt városhálózatot építettek fel, ahol további szobák és apartmanok kaptak helyet. Így egy-egy épületegységhez mindig tartozik egy udvar vagy kert. Míg a magasabb kategóriás szobákhoz akár egy hatalmas saját medence is, amin csak pár tucat másik vendéggel kell osztoznia annak, aki ide foglal szobát. De ha csak a privát medencére kíváncsi és eléggé szemfüles, gyorsan megtalálja a belógás módját. Erre azonban nem bátorítunk senkit.

Medencéből egyébként sincs hiány. Van a resort területén feszített víztükrű nagymedence, tengerparti infinity pool, és homokos partszakaszt imitáló medence is. Főszezonban pedig csendes menedéket nyújt – némi extra belépő fejében – a spa medencéje, ahonnan elképesztő látvány nyílik a Holt-tengerre is.

#infinitypool #mövenpickhotel #deadsea #jordan #sea #pool #sun #holiday #instatravel #travelgram

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,


A szállás kiválasztásakor fontos szempont, hogy a Holt-tengernél valószínűleg több időt töltünk majd a szálloda területén, mint egy városnézéskor vagy akár egy hagyományos tengerparti nyaraláskor. Ezért jó, ha minden apróságot figyelembe veszünk. A tengerben - a sótartalma miatt - hosszan biztosan nem fog tartózkodni, ezért a medencék és az egyéb kikapcsolódási lehetőségek nagyobb szerepet kapnak, mint általában.

Világörökségek és forró vízesések közelében

Ha pedig már unják a gyógyprogramokat, a spát, a parton olvasgatást és a hotel animátorait, fedezzék fel a környéket! Jordánia fővárosa, Amman autóval egy óra alatt elérhető. A Szentföld mozaikból kirakott, hatodik századi térképét őrző Madaba városa háromnegyed órás autóútra van, és útba esik odafelé Nébó-hegye is, ahonnan letekinthetünk a tájra, ahol állítólag Mózes állt, mikor megpillantotta az Ígéret Földjét. De mindössze húsz perc autóval a Jordánon túli Betánia néven 2015-ben világörökséggé vált helyszín is, amelyről azt tartják, hogy itt keresztelkedett meg Jézus. Egy és negyed óra a világörökségi listán szintén szereplő Umm-ar Rasas, ötödik századi romváros. És ugyanennyi időt kell az autóban töltenünk, hogy Kerakba, a keresztes lovagok várához eljussunk. Mindkettő jól kombinálható a forró vízeséseiről híres Hammamat Mainnal.

the oldest map of the #holyland from the 6th century #mosaic of #stgeorge #church #madaba #jordan #instatravel #travelgram

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,



Ha csak a gyógyító vízért és iszapért utazik a Holt-tengerhez, konzultáljon orvosával a javasolt kúra hosszáról. Ha nyaralást tervez, azt javasoljuk, hogy mindenképp maradjon legalább három éjszakát a tengernél. A környéket Amman repülőteréről a legkönnyebb megközelíteni. Akabából három órát kell autózni, de ha készül Petrába is, szakítsa meg ott az útját. Ha túrázik az "Elveszett város" csodás homokkő épületei között egy napot, különösen kellemes lesz medspa programokkal töltenie az elkövetkező napokat.

Őszi wellness pihenés

A Napfényfürdő Aquapolis Szeged élményfürdőjében a kalandra hívó óriáscsúszdák mellett fantasztikus őszi feltöltődést nyújt Csendes wellness részlegünk, amely közvetlen összeköttetésben van a négycsillagos Hunguest Hotel Forrás superior szállodával. Kínálatunk: frissítő masszázsok, változatos szauna szeánszok, wellness fürdők, egyedi private-spa csomagok, melyek akár párban is igénybe vehetőek!
További információ itt!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek