Durva helyhiány lesz a budapesti luxushotelekben 2017 nyarán

Július közepétől egészen szeptember elejéig ugyanis egymást érik a sport- és nagyrendezvények, így várhatóan az összes fővárosi hotel meg fog telni. Problémák is lehetnek még abból, hogy a vizes vb-t és a Forma-1 Magyar Nagydíjat egy időben rendezik meg.

A jövő nyári rendezvényekre várhatóan nagy tömegek fognak érkezni a fesztiválozóktól a sportolókon és szurkolókon át a sporteseményekhez kötődő prominens személyekig. Július 14-től 30-ig tartják a vizes világbajnokságot, július 21. és 23. között a Forma-1 Magyar Nagydíjat rendezik meg, augusztus 9-16-ig lesz a Sziget Fesztivál, augusztus 28. és szeptember 3. között a cselgáncs világbajnokságra kerül sor, írja a turizmusonline.hu.

 

Lobby, Corinthia Hotel BudapestFotó: Corinthia Hotel Budapest

Amellett azonban, hogy a szállodások várhatóan nem fognak panaszkodni a foglaltságra, feszültséget okozhat az, hogy a Forma-1 Magyar Nagydíjat a vizes VB ideje alatt rendezik meg – ez a két rendezvény ugyanis önmagában is képes megtölteni a szállodákat, a Forma-1 versenyek alatt minden évben teljesen vagy közel telt házzal üzemelnek a budapesti hotelek.

A Blikk információi szerint a vizes világbajnokság szervezői már tavasszal jelezték, hogy problémák lesznek a szállásokkal. Kormányzati szinten zajlott az egyeztetés, próbálták elérni, hogy a jövő évi Magyar Nagydíj augusztus első hétvégéjén legyen. Az F1 ura, a jogtulajdonos Bernie Ecclestone korábban üzent, eleget tesz a kérésnek, de ez mégsem következett be, így az F1 megszerezte a vizes VB szervezőinek orra elől a legdrágább és legszebb kilátással rendelkező luxuslakosztályokat a fővárosban. A Blikk úgy tudja, a Magyar Úszószövetségnek is voltak foglalásai, de sokat várt a véglegesítéssel, és nem tudni, hol találnak megfelelő mennyiségű és minőségű lakosztályt a luxushoz szokott nemzetközi vezetőknek.

 

De hol fog megszállni, aki nem a sportesemények miatt jön?

 

Fodor-Kassai Mónika, a Danubius Hotels Group PR igazgatója a turizmusonline.hu-nak elmondta: jövő nyáron a szállodalánc is hatalmas forgalommal számol, hiszen a sportesemények alatt a Danubius-szállodák foglaltsága általában is igen magas. A rendezvények miatt jövő nyáron várhatóan az összes budapesti szállodát be kell vetni ahhoz, hogy el tudják helyezni a látogatókat, sőt, inkább az a kérdés, hogy azok a vendégek, akik nem a sportesemények miatt jönnek Budapestre, hol fognak megszállni. Elképzelhető ezért, hogy a szabadidős célból érkező csoportoknak és egyéni utazóknak más időpontra kell tenniük az utazásukat.

 

Four Seasons Gresham Palace - nem fog mindenki elfréniFotó: Mark H. Milstein/ Northfoto

 

Be kell érni a négy csillaggal

 

Flesch Tamás, a Continental Group ügyvezetője és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ügyvezetésének tagja szerint a vizes VB idejére – a sportolóktól eltekintve – még nincsenek lekötve szállások sem a prominens személyek, sem a szurkolók számára. „Ha pedig a világbajnokságra érkező VIP vendégeket nem tudjuk megfelelően elszállásolni, az sem sportpolitikailag, sem országimázs szempontjából nem túl szerencsés, hiszen arra enged következtetni, hogy nem tudunk két rendezvényt párhuzamosan kezelni – épp akkor, amikor az ország azt a képet szeretné közvetíteni magáról, hogy felkészült egy olimpia megrendezésére" – mondja az ügyvezető.

És hogy mi a megoldás? "Akik a luxusszállodákhoz vannak szokva, de túl későn foglalnak, be kell érniük a négycsillagos hotelekkel, amelyekből természetesen vannak szintén kiemelkedő minőségűek Budapesten" - teszi hozzá Flesch Tamás. "Nehéz helyzetben a szurkolók lesznek még, főként azok, akik későn ébrednek. Ebben az időszakban várhatóan meg fognak telni Budapest kisebb-nagyobb szállodái, hostelei, az Airbnb- és egyéb magánszállások is, mindenhol lesz vendég".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek