Őszi wellness tippek: ezeket ne hagyja ki, ha formába akar lendülni!

Masszázs csokoládéval, ücsörgés egy kád borban és fehér virágok illata: így kényeztesse magát ősszel.

Az ősz az az átmeneti időszak, amikor a szervezetünket felkészíthetjük a télre, az immunrendszerünket pedig megerősíthetjük a közelgő járványszezon előtt. Ugyanakkor rendbe szedhetjük magunkat a nyár után is, mert a nagy meleg, a napsütés és a tenger sós vize - az áldásos hatásaik mellett - bizony megviselik a testünket. A kora ősz az év azon békés időszaka, amikor lélekben ráhangolhatjuk magunkat mindarra, ami ránk vár: az év végi hajrára és őrültek házára.

Jön az év vége, a karácsonyi őrület és a hajtás a munkában
Galéria: így wellnessezzen ősszel
Fotó: northfoto.com

Ahogy egyre korábban sötétedik és hűl a levegő, az embernek törvényszerűen lesz rosszabb a hangulata. Azonban ezen is sokat segíthetünk, ha testünket-lelkünket kényeztetjük, akár frissítő masszázsokkal, hogy felpörögjünk, akár búfelejtő, boldogsághormont termelő csokoládé illattal, hogy azt érezzük, minden a helyére került. A legtöbb szálloda és day spa is készül őszi ajánlatokkal, lássuk, hol és mi várja az őszi wellnessezőket! 

A masszázsok és fürdők közepette ne feledkezzen meg arcbőréről sem!
Heidecker Mária kozmetikus szakértőnk azt javasolja, hogy az őszt indítsuk egy három lépéses kozmetikai kezeléssorozattal. Ennek első eleme a tisztítás. A naptej és az izzadás ugyanis eltömíti a bőr pórusait, így mindenféle kezelésnek csak akkor van értelme, ha előbb szakszerűen kitisztítják azt. A második lépés a hidratálás, a nyári melegben bőrünk ugyanis sokat veszít nedvességtartalmából. És ha ezek megvannak, akkor jöhet minden más: vitaminok, feszesítés, kényeztetés, ami csak a csövön kifér.

 

Az ősz terményeivel a szépségért

Az ősz kedvenc gyümölcse a szőlő. Naná, hogy ha kozmetikumok és kozmetika a téma, akkor is az apró bogyók a sztárok. Nem véletlenül, hiszen a szőlő külsőleg-belsőleg, minden formájában áldásos tevékenységet fejt ki.

Sokoldalú csodaszer
Galéria: így wellnessezzen ősszel
Fotó: gmiko / Indafotó

A szőlőnek a húsa, a héja, és leginkább a magja olyan vitaminokkal van tele, amelyek belsőleg például kedvező hatással vannak az érfalakra, külsőleg alkalmazva pedig lassítják a bőr öregedési folyamatát, miközben ruganyossá és puhává teszi azt. Mindemellett a vitamintartalma az, amire nekünk ősszel szükségünk lehet: a benne található A-, E-, B- és C-vitaminok segítenek bőrünknek abban, hogy újjászülessen. Egy kis szőlő ide-oda, és már el is felejthetjük, hogy a kánikula mennyire megviselt minket.

Tárt karokkal várja Zalakaros!
Ősz, napsütés - kiváló alkalom D-vitamin készletünk feltöltésére, ízületeink, csontjaink egészsége érdekében. A nap erejét a Zalakarosi Fürdő gyógyvizének áldásos hatásait élvezve is begyűjthetjük. A bőrön át a vízből felszívódó ásványi-anyagok hatása összeadódik, beépül mozgásszerveinkbe, erősíti immunrendszerünket, amiért szervezetünk hálás lesz a téli hónapokban. (X)


Ha szeretnénk egy teljes hétvégét dagonyázni, akkor vörösszőlős masszázsért például mehetünk Magyarország csúcsára, azaz Galyatetőre, a Hunguest Grandhotel Galyába. De ha nincs időnk kimozdulni Budapestről, teljes szőlőcsomagot kaphatunk az Aquincum Hotelben is. Itt nemcsak masszázst, de testradírozást, és vörösboros fürdőt is vehetünk. Sőt, ha nagyon szeretnénk, Hévízen is beborítanak minket tetőtől talpig szőlővel, a Hunguest Hotel Panorámában. Ha most felcsillant a szeme a vörösboros fürdő hallatán, olvasson róla többet ebben a cikkben, ahol részletesen megírtuk annak minden áldásos hatását. 

Ücsörgés egy kád borban Gerééknél
Galéria: így wellnessezzen ősszel
Fotó: Crocus Gere Bor Hotel

Akinek pedig a nagy boros-szőlős fürdőzésben olthatatlan vágya támad arra, hogy ne csak külsőleg, de belsőleg is részesüljön egy kis boros kezelésben, annak a villányi Crocus Gere Borhotelt vagy a Zenit Hotel Balatont ajánljuk a figyelmébe. 

Tipp otthoni wellnessre
Nyilván nem lehet otthoni ügyeskedéssel elérni teljesen azt a színvonalat, amit egy profitól kapnánk. De nem kell teljes megfosztottságban élnünk a szőlő szépítő erejétől akkor sem, ha nem esik utunkba egyetlen, szőlős kezelést nyújtó wellness-részleg sem. Szőlőmagolajat bármelyik bioboltban kaphatunk (csak figyeljünk rá, hogy hidegen sajtoltat vegyünk), amiből nem nagy boszorkányság otthon például testradírt gyártani. Fél deci olajba belelapátolunk annyi sót, amennyit felvesz, és máris kész a luxuspeeling. De napi egy evőkanál elfogyasztása ugyanebből az olajból (természetesen só nélkül!) szintén csodákat művel az emberrel.

 

Illatokkal a jókedvért

Talán önnek is ismerős jelenség: az illatok képesek nagyon régi emlékeket is előhozni. Hosszú idő után megérzi például azt a parfümillatot, amit az édesanyja használt húsz évvel ezelőtt, és azonnal ismerős, meleg érzés önti el. Vagy belép egy bármilyen közintézménybe, ahol kavarodik a takarításhoz használt tisztítószerek klóros szaga a menzás ebéd illatával és a tornacipők bűzével, és megint kisiskolásnak érzi magát. Az illatok nagyon erős hatással vannak ránk, ezt kihasználva pedig tudatosan manipulálhatjuk velük hangulatunkat.

Erre épít például a sikondai Ambient hotel is: aromaszobáiban négyféle illatkombináció, azaz négyféle hangulat közül lehet választani. (A hotel szobáit két évvel ezelőtt mi is kipróbáltuk, illatos tapasztalatainkról itt olvashat.) Az őszhöz leginkább a csokoládé passzol, mely kicsit felrázza az ősszel kezdődő melankóliát, és felpezsdíti hangulatunkat. A másik telitalálat a frissítő fehér virágok kombinációja lehet, ha ön is azt érzi időnként, hogy a legjobb lenne máris elvonulni téli álmot aludni.

Élénkítő illatú kis virágok
Galéria: így wellnessezzen ősszel
Fotó: HerPhotographer / Flickr.com

De van nyugtató levendulájuk és erdőmélyi csendjük is: ezt tartsa észben azokra a napokra és hetekre, amikor az év végi zárások és határidők szorításában azt érzi majd, bárcsak lenne egy perc nyugalma.

Színezzük ki az őszt Hévízen!
A világ legnagyobb természetes termál tavánál a gőzölgő gyógyvízben, tündérrózsák között úszva töltődhetünk fel, és még az egészségünkért is sokat tehetünk. Megelőzésre vagy a már meglévő hát-, derék- és ízületi panaszainkra hatékony gyógyír a Hévízi Tradicionális Kúra. Akciós csomagajánlatok magánházaktól a 4-5 csillagos wellness szállodákig. (X)


Búfelejtő csokoládé

Azt már tisztáztuk is, hogy a csokoládénak önmagában az illata is képes felrázni minket, ugyanakkor ennél sokkal többet tud. Szintén kozmetikus szakértőnk tippje a teljes testes csokoládé masszázs mindazoknak, akik nyári barnaságukat szeretnék minél hosszabban megőrizni.

Minden benne van, amire a bőrnek szüksége lehet ősszel
Galéria: így wellnessezzen ősszel
Fotó: Lee McCoy / Flickr.com

21. századi Gombóc Artúrok kedvenc érvelése, hogy azért esznek csokoládét, mert abban rengeteg az antioxidáns, így valójában gyümölcsöt esznek. Ha a második tábla Milkát nem is lehet elkönyvelni úgy, mint a szükséges mennyiségű antioxidáns bevitelének legmegfelelőbb és egyetlen módját, valamennyi igazság azért mégiscsak van a dologban. Például a kakaóvajat a kozmetikai iparág is a magas antioxidáns tartalma miatt (is) használja. Saját tapasztalatunk, hogy egy darab natúr kakaóvaj csodákra képes, kellemesen megpuhítja a bőrt, jól beszívódik és kellemes illatú, így gyakorlatilag bármilyen formában is kenjék ránk, szinte kicseréli az embert. Pláne, ha ez egy jó masszázzsal is párosul!

Csokoládé masszázst szinte mindenhol találni, de mi most néhány különlegesebbnek tűnő ajánlatot választottunk ki. Zsámbékon, a Bio Art Wellness hotelben például egy teljes csokoládé hétvégén vehetünk részt. Nemcsak alaposan bekennek minket vele, de welcome drink-ként egy banános-csokiturmixszal, a szobánkban pedig számos édességgel várnak. És ha még mindig nem lenne elég a csokiból, egy forrócsokira is a vendégeik lehetünk.

Szalajkaligeten pedig masszázs, teljes testes pakolás és arcpakolás is vár ránk, de meleg csokoládés kezelésben is részesülhetünk. Így egyszerre érezhetjük magunkat csokifigurának és egy bögre forrócsokinak. De a tapolcai Hunguest Hotel Pelionban is benevezhetünk egy forrócsoki kezelésre, ahol a használt kakaómasszához guaranát adnak, hogy a testen önmagától melegedhessen fel a pakolás. Ez az önmelegedés egyben a cellulitisz nagy ellensége is.

Ha éppen nem esik útjába egy masszázs szalon:
Ahogy szőlőmagolaj, úgy kakaóvaj is kapható a legtöbb bio- vagy natúr kozmetikumokat árusító boltban. Ha gőzfürdő felett összeolvaszt egy pár deka kakaóvajat egy kevés szőlőmagolajjal vagy édesmandula-olajjal, és azzal keni be magát tetőtől talpig, akkor amellett, hogy istenien fog illatozni, még a bőrével is jót tesz. Sőt, romantikus páros program is lehet egy ilyen kence elkészítése, majd utána egymás tetőtől-talpig átmasszírozása.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek