Gigantikus vízipark tenné tönkre a Balaton látképét

110 hektáros gigantikus vízicentrumot és víz alatti luxushotelt álmodott Balatonfűzfő térségébe az Aqua Regnum Hungary projekt ötletgazdája. A tervek között szerepel egy olyan medencecsoport is, amelyben a Kárpát-medence valamennyi ismert gyógyvizét ki lehetne próbálni.

A világraszóló tervről, amelynek komolyságát valószínűleg sokan kétségbe vonják, a turizmusonline.hu is írt a Balatontipp cikkére hivatkozva. (A projekttel foglalkozott Balatonfűzfő Önkormányzata, a tervről készült dokumentum pedig itt található.)

Aki nem tudja elképzelni, hogy is nézne ki az eredeti cikkben említett, és a Balaton látképét alaposan hazavágó "speciális fóliaszerkezet", annak segíthet, hogy egy hasonló szerkezet már másfél évtizede működik az angliai Cornwallban. Egy elhagyott kőfejtőt fedtek le és alakítottak át hatalmas zárt növénykertté. Gulyás Péter, az Aqua Regnum Hungary névre keresztelt élményközpont kitalálója és projektgazdája is járt itt. Amit ő tervez a Balaton mellé, negyvenszerese az angliai Édenkertnek.

 

Nem tenne jót a látképnekFotó: www.balatonalmadi.hu

A tervek között szerepel egy olyan gyógyhatású meleg vizes medencecsoport, amelyben a Kárpát-medence valamennyi ismert gyógyvizét ki lehetne próbálni. Hidromasszázs medencéket, tanuló és gyakorló úszást oktató helyeket, vízisí- és korcsolyapályákat, ellenáramlású szörfpályát, a Balatonnal közvetlen kapcsolatban lévő barlangfürdőt, sziklatrambulint, vízesést, különleges eszközökkel szerelt vízi tornamedencéket, kajak-kenu és evezős tréningpályát, homokos fövenyű strandot, pálmaligeteket, szaunákat, jeges fürdőt és természetesen vízi vidámparkot, kalandparkot, vízi cirkuszt és színházat, édesvízi mega akváriumot alakítanának ki.

A létesítményt becslések szerint 1200 ember működtetné és sok ezer szállásadónak, több nagy szálláshelynek biztosítana forgalmat, bevételi lehetőséget.

A projektgazda a beruházás költségeit 2,3-2,5 milliárd euróra teszi ami forintban meghaladja a 700 milliárdot. Ugyancsak 2,5 milliárd eurós fejlesztéssel a Fűzfői-öböl medrének egy részén egy plusz 30 méteres kimélyítésével víz alatti luxusszállót építenének. A vendégeket és a hotel működtetéséhez szükséges anyagokat a barlangfürdő járatán át közlekedő mini tengeralattjárókkal szállítanák. Ezek egyúttal sétahajózásra is szolgálnának a szárazföldi érdeklődőknek.

Gulyás maga sem vitatja, hogy egy ilyen - saját megfogalmazása szerint - "gigantikus pörsenéshalmaz", vagy "mutáns albínó hernyó" radikálisan átalakítaná a táj eddig kiváló panorámáját. De úgy véli, hogy ez az építmény is érdekes, trendi szóval szerethető látványt nyújtana majd. És egyébként is, egy ilyen terhet vállalni kell azért a nyereségért, amit a különleges élményközpont adna ennek a térségnek.

Felmerül a kérdés, hogy mindez jó-e a Balaton ökológiai egyensúlyának, ha már a tájképet örökre elcsúfítja. "A projektnek ezzel a részével csak akkor indulnánk el, ha biztos, hogy megfelelő vízzáró rétegek maradnának a kimélyítés után is a meder alatt" – mondta a Balatontippnek Gulyás Péter

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek