Szúr, fáj, hasogat? Masszázs, gyógyvíz, iszap is segíthet

Nincs annál rosszabb, mint amikor hazaérünk a pihenésből, ám ahelyett, hogy frissek és üdék lennénk, fáj a hátunk, nyakunk, derekunk. Ez lehet például egy hosszú autóúttól, amitől bemerevedett a nyakunk, vagy mert megemeltünk egy nehéz bőröndöt, és beállt a derekunk, esetleg a kényelmetlen szállodai ágytól görcsölt be a hátunk. De az utazás közbeni folyamatos idegeskedés is okozhat hasonló panaszokat. Nézzük, hogyan mulaszthatjuk el ezt a kínzó érzést!

Stresszhelyzetben az izmok - főleg a törzshöz közeli, mély hátizomzat - összehúzódik, majd ennek hatására stresszhormonok termelődnek. A folyamatos feszültség nem tesz jót a szervezetnek, hiszen az állandó stressz miatt, szó szerint nincs idő a lazításra. Az egyetlen jó megoldás a mozgás, ami segít lebontani az izmok merevségét fokozó stresszhormonokat. Ez lehet csendes, lazító, nyújtó mozgás (pl. jóga, streching), de aktív, intenzív edzéssel (pl. spinning, dance aerobik) is sokat tehetünk a feszültség csökkentéséért.

Galéria: Szúr, fáj, hasogat? Masszázs, gyógyvíz, iszap is segíthetFotó: Monkey Business Images / Northfoto

Stresszhelyzetben az izmok - főleg a törzshöz közeli, mély hátizomzat - összehúzódik, majd ennek hatására stresszhormonok termelődnek. A folyamatos feszültség nem tesz jót a szervezetnek, hiszen az állandó stressz miatt, szó szerint nincs idő a lazításra. Az egyetlen jó megoldás a mozgás, ami segít lebontani az izmok merevségét fokozó stresszhormonokat. Ez lehet csendes, lazító, nyújtó mozgás (pl. jóga, streching), de aktív, intenzív edzéssel (pl. spinning, dance aerobik) is sokat tehetünk a feszültség csökkentéséért.

Óvatosan a meleg gyógyvízzel!

Ha hazatérésünk után már több napja fáj a hátunk, nyakunk, derekunk, és nem enyhülnek a panaszok, akkor sokat segíthet, ha elmegyünk egy gyógyfürdőbe.

Először mindig a hűvösebb vízbe menjünk bele, és így haladjunk fokozatosan a melegebbek felé – javasolja Dr. Pál Mónika, miközben hozzáteszi, nem biztos, hogy a nagyon meleg jót tesz a szervezetnek. "Előfordulhat ugyanis, hogy a magas hőmérséklet hatására fokozódik a fájdalom. Ilyenkor szálljunk ki a vízből, és üljünk vissza az alacsonyabb hőmérsékletűbe. Ha ott nem fáj, akkor addig maradjunk benne, amíg javasolt. Ezt az időtartamot általában a medencék mellett lévő táblákon megtaláljuk, de megkérdezhetjük a fürdőorvost vagy az úszómestert is." 

Galéria: Szúr, fáj, hasogat? Masszázs, gyógyvíz, iszap is segíthetFotó: Milos Ruml / Northfoto

Hazánkban számos gyógyfürdő és gyógyszálloda működik, legtöbbjük vize alkalmas a reumatikus, ízületi és izmokat érintő panaszok enyhítésre. A radioaktív gyógyvizek pedig (pl. Debrecen és környéke, Hévíz) még kedvezőbben hatnak az izomfájdalomra. Ha valóban szeretnénk eredményt elérni, érdemes egy 10-15 napos fürdőkúrán részt venni, ahol minden nap van kezelés. A kúra utáni egy hónapban ráadásul további javulás érzékelhető.

"A nyaki-, hát- és gerincfájdalom ellen szintén jó lehet a víz alatti masszázs vagy vízsugárkezelés, az ízületeket tehermentesítő víz alatti torna, az iszap melegségét kihasználó iszapfürdő és iszappakolás, valamint a szauna" – sorolja a szakértő. "Ez utóbbi az érrendszernek is kiváló tréning, hiszen melegben kitágulnak az erek, hideg hatására pedig összehúzódnak. Ez a folyamat javítja a keringést, ami az egész szervezetre kedvezően hat, így a fájdalmat is mérsékelheti. További lehetőség a fizikoterápia, amit orvos ír fel a tünetek függvényében, és ami állhat például elektromos vagy mágneses kezelésből. Pácienseimnek szoktam javasolni továbbá a kollagén gyógyterápiát, amikor nagyon vékony tűvel steril ampullából kollagént fecskendeznek be a fájó ízületekbe, szalagokba. Ugyanígy sokat segít a lökéshullám-terápia, amely élénkíti az anyagcserét és vérkeringést, valamint beindítja a szervezet öngyógyító folyamatát. Ezek szintén nagyon hatásosak a nyaki, derék- és hátfájdalmak kezelésében."

Teniszlabda, padló, krém

Ha azonban nincs lehetőségünk gyógyfürdőbe menni, több napos kúrán részt venni, akkor az akut, hirtelen jelentkező fájdalomra az otthoni praktikák is megoldást jelenthetnek. "Ha reggel például arra ébredünk, hogy nyakunk az egyik irányba húz, és a fájdalom kihat a hátra, derékra is, akkor sokat segíthet a meleg" – mondja a doktornő. "Vegyünk meleg fürdőt, vagy helyezzünk a fájdalmas testrészre gyógyszertárakban kapható zselés zacskót, amit hűteni és melegíteni is lehet. Egyik kedvenc otthoni terápiám a teniszlabdás kezelés: tegyünk egy teniszlabdát a lapockánk vagy a derekunk és a fal közé, majd óvatos mozdulatokkal masszírozzuk át a kritikus, fájó pontokat."

Galéria: Szúr, fáj, hasogat? Masszázs, gyógyvíz, iszap is segíthetFotó: Northfoto

Az irodában üljünk egy nagy labdán, vagy egyensúlyozó párnán, ezzel ugyanis folyamatos mozgásban tartjuk a hátizmokat, amelyek így nem tudnak bemerevedni, befeszülni. "Szintén szoktam javasolni, hogy a páciens feküdjön a földre, és lehetőleg aludjon ott egy-két napig egy vastag takarón. Ez a módszer főleg akkor válik be, ha rögtön, a fájdalom jelentkezésekor alkalmazzuk. Kiegészítő kezelésként, ha tehetjük, menjünk el egy lazító, simító masszázsra, ami akár csodákra is képes lehet!"

Vészhelyzetben azonban, ha nincs időnk okleveles gyógymasszőrhöz bejelentkezni, az is megteszi, ha megkérünk valakit a családban vagy barátaink közül, hogy gyógynövényes, izomlazító krémmel alaposan masszírozza be sajgó testrészünket. Különösen ajánlottak a fekete nadálytő és reumatikus készítmények, így akár már egy-két kezelés után javulhat a közérzetünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek