Így pihenjen rá a karácsonyra!

Szétrobban a feje a karácsony előtti hajtás miatt? Jógázzon, próbáljon ki egy day spát, kiránduljon a friss levegőn, vagy utazzon el pár napra egy békés, vidéki városkába. Sokkal jobb lesz!

A karácsony előtti időszak legtöbbünknek brutálisan stresszesen telik. A munkahelyen mindent be kell fejezni az ünnepek előtt, ráadásul a céges bulira is illene elmenni. Otthon ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a kupi, még nincs meg minden ajándék, sőt a karácsonyi menüt is ki kéne találni, és még be is vásárolni hozzá. És akkor még karácsonyfát szerezni, talpba passzintani – a végtelenségig sorolhatnánk. 

Galéria: Pihenjen rá a karácsonyra!Fotó: . Photobank / Northfoto

Azonban ahelyett, hogy ráfeszülne az ember a sok teendőre, érdemes kicsit lelassítani, és időt szakítani a pihenésre a nagy sütés-főzés, vendégvárás, vendégeskedés időszaka előtt. Lehet, hogy elsőre nem hangzik logikusan, de a sok teendő közepette érdemes nekiállni relaxálni. Tapasztalatból mondjuk: ha az ember pár órára (vagy akár egy-két napra) ki tud kapcsolni, sokkal könnyebben veszi az akadályokat, lelkesebben vág bele a végső ajándékhajszába, nagytakarításba, főzőcskébe.

Ha csak pár órája van

Akkor is érdemes kimozdulnia otthonról, ha a nagy hajtásban tényleg csak egy-két órára tud időt szakítani önmagára. Ötven aktív pihenéssel töltött perc sokkal többet ér, mint két óra mozdulatlan fekvés a kanapén. Menjen el például a közeli edzőterembe egy olyan órára, amit régóta szeretne kipróbálni, de eddig mindig halogatta.

Galéria: Pihenjen rá a karácsonyra!Fotó: Horvath / Northfoto

Bármilyen testmozgás megteszi, de ha igazán szeretne kikapcsolni, mi a hot, vagy a Bikram-jógát ajánljuk. A felfűtött teremben végzett gyakorlatok, a félhomály, a megnyugtató zene mind segítenek legalább az órán töltött kilencven perc erejéig elfeledtetni a nyomasztó problémákat és a kinti időjárást is.

Egy fokkal kevésbé aktív, de ugyanolyan jó stresszoldó program lehet egy látogatás a közeli uszodába, valamelyik híres fürdőnkbe, vagy éppen egy szálloda wellness részlegére. Így ha csak pár órára is, de úgy érezhetjük magunkat a jakuzzik, szaunák és medencék között, mintha nyaralni mentünk volna.

Ezt az élményt tovább fokozhatja, ha fogja az egész családot, és aranyvasárnap a plázában tülekedés helyett elmennek egy olyan szállodába, ami korlátlan svédasztalos ebédet és wellness élményeket is kínál. Budapesten ilyen a Continental Hotel Zarában van, ahol annak földszintjén található Araz étteremben fejenként 6990 forintért adventi brunchon vehetünk részt, és a hotel wellness részlegét is használhatjuk. A mátraházi Lifestyle Hotelben 6500 forintért ebédelhetünk és pancsolhatunk egy napon.

Galéria: Pihenjen rá a karácsonyra!Fotó: Maurizio Polverelli / Northfoto

Az instant wellnesshétvége hívei a day spa műfaját is kipróbálhatják – ezek tulajdonképpen ugyanolyan igényes, szép helyek, mint egy négy-öt csillagos szálloda fürdő- és szaunarészlege, csak éppen a hotel nélkül. Mi pár éve teszteltünk egy ilyet, benyomásainkról itt olvashat. Aki pedig munka után ugrana be valahova szaunázni és masszázsmedencében bugyogni, mi a naphegyi Oxygen wellnesst ajánljuk, melynek szaunáiból világbajnok kilátás nyílik a kivilágított Budai Várra.

Ha van egy teljes napja

Ha egy teljes napra el tud szakadni bokros teendőitől, mi azt javasoljuk, öltözzön fel jól, és kiránduljon egyet! Bár imádjuk a városokat, ha teljesen magunk mögött akarjuk hagyni a problémákat, akkor valamilyen természetközeli helyet választunk – például egy jó túraútvonalat a Budai-hegységben, a Pilisben vagy akár a Mátrában. Nem tudja, merre induljon? Tippeket itt, itt és itt talál.

De azt is tökéletesen megértjük, ha valaki inkább kedves kisvárosokban hangolódna az ünnepre. Nekünk a könnyű megközelíthetősége, kastélya és hangulatos főtere miatt Gödöllő, a vár macskaköves utcái és a város csodás gasztronómiai kínálata – a Chianti egyenesen kötelező! – Veszprém, barokk házikói és a csoki-fellegvár Harrer manufaktúra miatt Sopron a kedvencünk.

Ha az egész hétvége belefér

Simán el tud utazni két napra a karácsonyi hajtás kellős közepén? Mázlista! Válasszon valamilyen békés wellness hotelt vidéken, ahol kellőképpen át tud kapcsolni ünnepi üzemmódra.

Andrássy Rezidencia
Galéria: Pihenjen rá a karácsonyra!
Fotó: TriVial

Ilyen nyugalmas helynek ismertük meg többek között a tarcali Andrássy Rezidenciát, a villányi Crocus Gerét és az ugyanitt található Bock Ermitage Hotelt, a bakonyi erdő közepén megbújó idilli Szépalma Hotelt, a homokhátsági kisvárosban magasodó narancssárga Colosseum Hotelt Mórahalmon, vagy éppen Szentgotthárd régi-új szállodáját, a Gotthard Thermét.

Ünnepekre hangolva

A Kolping Hotelben egész télen programkavalkád várja a családokat. Karácsonyozzon az ünnepi hagyományok megtartásával Bobóországban, vagy vegyen részt egy fergeteges szilveszteri partin, ahol a sztárvendég az Irigy Hónaljmirigy lesz! Ha pedig az ünnepek helyett inkább a téli szünetben szeretnének pihenni, tartalmas családi kikapcsolódás várja Önöket! (X)

Ha inkább külföldre mennének, minél közelebbi célpontot nézzenek ki, hogy ne az autóban idegeskedéssel teljen a pihenésre szánt idő. Meglepően közel van, és elképesztően szuper hely az ausztriai Bad Radkersburg, ahol termálfürdő, cuki barokk kisváros, és egy Szlovéniába átvezető híd várja a látogatókat. Ha viszont kifejezetten szeretnek szép tájban autózni, így nem bánják, hogy négy-öt órát el kell tölteni a kocsiban, akkor Szlovákiát, azon belül is a gyönyörű Magas-Tátrát ajánljuk, téli tippjeinket itt olvashatják.

Jó pihenést!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek