40 ezer vendégéjszaka egy kis bükki faluban

Idén novemberig 40 ezer vendégéjszakát számláltak Noszvajon. A falu bor- és gasztró téren is erős, a wellnesshotel pedig elnyerte a szakma Oscar-díját.

A rengeteg vendéget annak köszönhetik, hogy kiemelt turisztikai rendezvényeikkel, fesztiváljaikkal sikerült sok vendéget a községbe csalogatniuk, írja a turizmusonline.hu. Emellett a síkfőkúti üdülőterületen fejlesztették a tó környékét, amelyet a továbbiakban is folytatnak.

Noszvaj gazdasági életében meghatározó a turizmus, valamint a minőségi szőlő- és bortermelés, mondta a turizmusonline-nak Bóta Géza polgármester. A falu az egri történelmi borvidékhez tartozik, 320 hektár szőlő és 167 pince található a területén.

Noszvajnak számos vonzereje vanGaléria: NoszvajFotó: Noszvaj / Indafotó

 A falu a kertjeiben termő gyümölcsökről is híres. Közülük a szőlő, a szilva, a birsalma, a körte és a dió a legjellemzőbb. Ebben az évben is ezekhez kapcsolódott a nagy sikerű Szilva Nap, illetve a Birs Nap, amikor – többek között – lekvárokat, pálinkákat kóstolhattak, valamint vásárolhattak az érdeklődők. Különleges specialitásként pedig megízlelhették a birsalmás-tejfölös bablevest, a birsalmaágyon készült kacsacombot, valamint a birsalmás rétest is.

A pincesoron három alkalommal bortúrát rendeztek, a nagyobb eseményeken pedig szafaribusszal is a nevezetességek megismerésére invitálták a családokat.

Oscar-díjas wellnesshotel és épülő bringaút

Jelenleg hatvan szálláshely közül választhatnak a Noszvajra érkező vendégek. Ezek között találhatnak négycsillagos hotelt, panziót és magászállást is, így egy időben nyolcszáz turistát helyezhetnek el Noszvajon.

A falu kiemelkedő turisztikai látványossága a híres De la Motte kastély, melynek idén a megszokottnál is több látogatója volt, különösen a kiemelt rendezvények alatt. Az Oxigén Hotel & Zen Spa pedig elnyerte a szállodaipar Oscar-díját, amit eddig egyetlen magyarországi szállodának sem sikerült - a világ legszebb erdei szállodájának választották a World Luxury Hotel Awards-on.

A helyi önkormányzat arra törekszik, hogy újabb vonzó programcsomagokkal ösztönözze hosszabb tartózkodásra a vendégeket, melyek a lovaglástól a borkóstoláson át a falun átvezető tanösvényeken ajánlott túrákig sok mindent tartalmaznak. Az is érdekesség, hogy a látogatók két, nagyobb tanösvényen haladó túra keretében ismerhetik meg a falu nevezetességeit, a többin a természeti környezet szépségeit fedezhetik fel.

A világ legszebb erdei szállodája itt található, és a kastélyhotel is népszerűGaléria: NoszvajFotó: BendesMarcsi / Indafotó

Noszvaj ismert üdülő- és kirándulóterülete Síkfőkút, amely ma már összeépült a faluval. Ennek a területnek a fő ékességei a horgász-, valamint a csónakázótó. Az Új Széchenyi Terv keretében támogatásért pályáznak, miután a terveik szerint 110 millió forintért szeretnének beruházásokat megvalósítani. Így a tóréten büfét is létesítenek és az úgynevezett vizes blokkot is felújítják.

A falu végén levő négycsillagos Hotel Oxigéntől indulva Noszvaj elejéig, egy kilométer hosszúságban kerékpárutat építenek, hogy még több kerekező turistát vonzzanak majd a településre. Egy ismert vállalkozó pedig jövőre a Gazdaház közelében kis teátrumot kíván létrehozni, mellette pedig éttermet és kávézót is nyit, ahol helyi specialitásokat kínál majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek