Szaunaszeánsz: nem orgia - kulturált közös izzadás

Egy szaunafelöntés szeánsz, közösségi élmény és wellnessprogram egyszerre, aminek levezénylése a látszat ellenére komoly felkészültséget igényel a szaunamesterektől. Partikról, szauna-show-król és világbajnokságokról beszélgettünk velük.

Biztosan ismerős a jelenet: szaunázásra készülünk, de egy tábla jelzi, hogy most nem lehet bemenni, mert felöntés kezdődik. Miközben azon gondolkozunk, hogy a "foglalt" finn szauna helyett bevállaljuk a gőzfürdőt, vagy az infraszaunában égessük komfortosan a zsírt. Aztán egyre több bennfentes arckifejezésű vendég gyűlik össze a szauna előtt, egy jelmezes alak pedig vödröket és törölközőket kezd a szaunába hordani. Kb. 15 perc múlva pedig nagyon izzadtan és vigyorogva jönnek ki. De mi is történik odabent? 

A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát Galéria: SzaunaszeánszokFotó: Maurizio Polverelli / Northfoto

A felöntések/szeánszok lényege, hogy a szaunamesterek - akik végig bent tartózkodnak a részvevőkkel - fokozatosan hevítik fel a szaunát az aromás felöntésekkel. Több alkalommal is "megnövelik a páratartalmat, majd a szauna felső légrétegeiben megülő forró, páradús levegőt törölközőikkel, zászlóikkal a résztvevők testére terelik" - írja a termalfurdo.hu. Így még intenzívebb lesz a méregtelenítés, ráadásul baromi jól lehet szórakozni, mert a legtöbbször egy vicces performansz kíséri a közösségi izzadást.

A téma lehet egy ország, egy alapanyag pl. gyümölcs vagy tea, de arra is van példa, hogy egy film inspirálja a szaunamestert. A csúcs a wellnessjunkie-k által "szaunaorgazmusnak" nevezett érzés, aminek egyébként semmi köze a szexhez. Egy olyan különleges érzést jelent, amikor már annyira forró körülöttünk minden, hogy nem tudjuk eldönteni, hogy ez borzasztó vagy nagyon jó. És eljön az a pillanat, amikor 90 fok ide vagy oda, kiráz minket a hideg. Termelődik az endorfin, oldódik a stressz.

Egy szeánsz időtartama maximum 12-15 perc, de természetesen bármikor le lehet lépni, ha azt érezzük, elértük a határainkat. Nem ajánlott viszont, ha magányra vágyunk. Ilyenkor tényleg érdemes inkább megvárni, amíg véget ér a felöntés, és csendben élvezni a nyolcvanakárhány fokot.

Ludas Matyitól a Macskajajig: stand up a szaunában

Steierlein Tamás a vecsési Stáció hotel rezidens szaunamestere. 20 évig dolgozott a média és a sales területén, aztán úgy döntött, a hobbija lesz a hivatása. Egyébként szabadúszó, és amikor munkája nem köti a Pest környéki szállodához, számos más helyen tart felöntéseket - többek között a Lukács Fürdő péntek esti Szauna Party-jának egyik megálmodója és szervezője.

Bár a szaunakultúra itthon sokkal később bontakozott ki, mint Nyugaton, már nálunk is van egy kör, amelynek tagjai kifejezetten igénylik, hogy szaunamesterek által vezetett szeánszokon izzadjanak - meséli Tamás. Bár egyre több ún. "event" szauna épül - olyan 45-50 férőhelyes szaunák, ahol kifejezetten a közösségi élmény és a performansz a fontos - , itthon egyelőre kevés olyan szauna található, ahol lehetőség is van arra, hogy egy szaunamester profi show-val kápráztassa el a "közönséget". A debreceni Aquaticumban, a szentendrei V8-ban és Magyarhertelenden már vannak ilyen nappali méretű szaunák, és több is épül az országban. Ugyanakkor Tamás szerint szomorú, hogy Budapesten, egy évezredes fürdőkultúrával rendelkező városban, egyelőre nincs ilyen lehetőség - viszont hisz abban, hogy ez megvalósul a közeljövőben.

Fáskerti Rita és Egri Csaba a szauna-világbajnokságon Galéria: SzaunaszeánszokFotó: Egri Csaba szaunamester

"A 70-es években egy kis ventilálással dobták fel az ücsörgést, aztán jöttek a felöntések, az utóbbi 5 évben pedig már egy komplett performansz is elvárás, hogy lekössék az emberek figyelmét" - mondja Egri Csaba szaunamester, az idei világbajnokságon ezüstérmet szerző magyar csapat vezetője. Tulajdonképpen "szanunaszínházakról" beszélhetünk, ahol nemcsak jelmezeket, hanem fény- és hangtechnikát is bevetnek a show érdekében, a legmodernebb szaunákat már ilyen extrákkal építenek meg. "Mindez komoly felkészülést igényel: ki kell találni a témát, a sztorit, beszerezni az ehhez szükséges kellékeket, öltözékeket, zenéket, meg kell tervezni a látványt, kint és a szaunában is kell próbálni többször a show-t" - teszi hozzá a szaunamester.

Tamás repertoárjában Ludas Matyitól Mozarton át a Tour de France-ig rengeteg téma szerepel, és igen, van olyan, hogy harisnyában és rizsporos parókában vezényli le a programot.

Hetekig kell készülni egy show-ra

A szaunamester természetesen nagyon jól szórakozik a szeánszokon, és talán a világ egyik legkönnyebb melójának tűnik, amit csinál. A valóság azonban nem ilyen meseszerű. Először is, kell a szaunamester munkájához egy erős elméleti tudás, ami a szaunázáshoz kapcsolódó egészségügyi, történeti és gyakorlati kérdésekre is kiterjed. Aztán ott a felelősség. "A szaunamesternek ügyelnie kell a résztvevők egészségére. Figyelnie kell azokra, akik esetleg nem bírják annyira a fizikai megterhelést, és azért is ő felel, hogy milyen anyagokat kennek a bőrükre a résztvevők" - mondja Tamás.

Arra is rá kell venni a résztvevőket, hogy ne ragaszkodjanak a fürdőruhák viseléséhez. Korábban már írtunk arról, mennyire megosztó kérdés a wellnesshétvégék országában a meztelen szaunázás, és a cikkünkben azt is megerősítette egy bőrgyógyász, hogy a fürdőruha alatt a bőr beizzad, felázhat, ami irritatív ekcéma kialakulásához és különböző kórokozók felszaporodásához vezethet. Mindezek ellenére itthon még mindig nem természetes, hogy fürdőruha nélkül használjuk a szaunát. "Külföldön ez kötelező szabály, Magyarországon ez még mindig szemérmességi kérdés, pedig ez nem meztelen szaunázást jelent" - teszi hozzá a szaunamester.

A szakmában ezenkívül elengedhetetlen a humor, egy jó szaunamester ugyanis stand up-os képességekkel is rendelkezik. Tamás magát afféle "wellnessbohócnak" vallja, de ezzel utal arra is, hogy ahhoz, hogy a bohóc elhitesse magáról az ügyetlenséget, szakmailag nagyon felkészültnek kell lennie. Mindez nem könnyű, hiszen 15 perc alatt kell élményt adni az embereknek, méghozzá úgy, hogy az öreg rókák és a szaunaszüzek is jól érezzék magukat. A szeánsz résztvevői egy alkalmi csapatot képeznek, a tagjait pedig össze kell kovácsolni.

Joghurt és kávé a bőrnek

A felöntések során használt anyagok területén az a trend, hogy természetesek legyenek. Olyan anyagokkal dolgoznak, amelyeket meg is lehet enni, pl. a cukor, a méz, a só, a kókuszreszelék, illetve az is fontos, hogy az adott hozzávaló illeszkedjen a szeánsz témájához.

A különböző programok 8-10. percében a részvevők hámlasztó anyagokat kennek a bőrükre: só vagy cukor alapú bőrradírt, hogy eltávolítsák az elhalt hámsejteket, majd jönnek a bőrápoló, hidratáló anyagok, mint pl. a joghurt, az olívaolaj, a méz vagy a tejszín. A gőzfürdőben nagyon kedvelt a csokoládé és a kávé alapú keverék. A vendégek legnagyobb kedvence, a jeges program azonban a szaunaprogramok végén van - Tamás szerint ez regenerálja a bőrt és összehúzza a pórusokat. A sör vagy pálinka a kályhára öntve pedig különleges illatélményt ad a szaunázónak. Az alkohol elbomlik a forró köveken elpárologva, így a vendégnek azon sem kell gondolkodnia, hogy iszik vagy vezet.

Ma már elvárás, hogy a szaunamesterek természetes anyagokkal dolgozzanak Galéria: SzaunaszeánszokFotó: Getty Images

Nemzetközi sikerek

A szaunamesterek ezenkívül imádnak versenyezni - hatalmas event szaunákban, zsűri előtt összemérni a tudásukat. Ezekre a komplett előadásokra hetekig készülnek. A 2015-ös szauna-világbajnokság helyszíne például egy hatalmas, 60 fős szauna volt, a szaunamestereknek pedig 10 perces felöntések során kellett bizonyítaniuk a felkészültségüket - a közönség 40 százaléka a zsűri tagja volt, a többiek pedig vendégek voltak.

A versenyek során nemcsak a show-t értékelik, hanem azt is, hogy milyen erővel tud a szaunamester ventilációt létrehozni a szaunában (törülközőjével, zászlójával a vendégekre terelni a forró levegőt), meséli Egri Csaba.

A magyar csapat ezüstérmes

Az első szauna-világbajnokságot nyolc éve rendezték meg. A legutóbbira az ausztriai Bad Hofgasteinben került sor október 24. és 26. között. Egri Csaba és Fáskerti Rita csapatban ezüstérmet szerzett egy Flinstones tematikájú előadással, Végh Sándor és Végh Tímea a 7. lett csapatban, míg egyéniben Végh Sándor megszerezte a 13. helyet is, Tompek Attila pedig 15. helyen végzett.

Az azonban semmilyen előnyt nem jelent, ha valaki az egyik évben előkelő helyen végez. Egy kreatív újonc simán lesöpörheti a nagy neveket is a dobogóról. Ezért folyamatosan képben kell lenni a trendekkel, és mindig ki kell találni valami újat. Persze mindezt úgy, hogy az emberek közben jól érezzék magukat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek