Péntektől tovább tartanak nyitva a strandok

A hőségriadó miatt fokozott készenlét lép életbe, péntek hajnaltól hétfő délutánig folyamatosan locsolják a budapesti utakat. A Deák téren zacskós vizet osztanak majd, több strand pedig meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket.

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. közleménye szerint a nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti főutakat és a közösségi közlekedési útvonalakat locsolják, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot - írja az MTI.

Este tízig is nyitva tartanak a strandok

Meghosszabbították a Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda nyitva tartását este 9 óráig, míg a Széchenyi Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a vendégeket. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint figyelmeztetik a fürdőzőket az erős UV-sugárzásra.

Széchenyi GyógyfürdőFotó: Oscar Okapi Tips Rf / Northfoto

A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel a kezelésében lévő valamennyi ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 ivókút található - tették hozzá.

A társaság folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, emellett a játszóterek hűtéséről - szükség esetén naponta többször is - gondoskodik. Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürödni. A Fővárosi Vízművek Zrt. péntektől visszavonásig, reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren - áll a közleményben.

Legmagasabb hőségriasztás

Az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokú hőségriasztást, hőségriadót rendelt el pénteken 0 órától hétfő délután négy óráig - tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön közös közleményben az MTI-vel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén a maximumhőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül alakul. A nagyon meleg nappalok mellett a hőmérséklet éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken nem csökken 20 fok alá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek