Így térjen vissza a téli álomból

Bár reggelente még csípős az idő, semmi kétség, hogy végre beköszöntött a tavasz! Ha ön is unta már a sötét, szürke, téli napokat, adunk pár tippet, amivel visszahozhatja az életkedvét és újra formába lendülhet. Tájfutás, arborétumséta és wellness minden mennyiségben.

Az újévi fogadalmak listáján még egyetlen pipa sem szerepel, pedig elhatározta, hogy több időt szán magára, újra elkezd mozogni és az étrendjét is megváltoztatja? Még mindig nem késő belevágni, tavasszal ráadásul sokkal könnyebb összekötni a kellemeset a hasznossal, hiszen végre kiszabadulhatunk a természetbe. Testébresztő programötletekkel készültünk az országjárás szerelmeseinek.

 

Tavaszi virágkúra

Az első lépés a világrend helyreállítása felé, ha emlékeztetjük magunkat, hogy a barna latyakon és a tejfölszínű égbolton kívül létezik más árnyalat is a természetben. Erre a legjobb helyszín egy hatalmas virágoskert lehet, de mi tudunk még jobbat: irány a Vácrátóti Arborétum!

Színkavalkád Vácrátóton Fotó: alie / IndafotóForrás: Travelo

 Magyarország legnagyobb botanikus kertje 27 hektáron várja hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteményével. Az arborétumban több mint háromezer fa és cserje között sétálhatunk, ahol hatvankét madárfaj fészkel, a tavakban huszonkét halfaj él, a kagyló- és csigabarátok pedig hetvenhárom puhatestű állatfajjal is megismerkedhetnek, de rókákkal, vidrákkal és több denevérfajjal is találkozhatunk itt.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Fotó: sensitive / IndafotóForrás: Travelo

 A kert további különlegessége, hogy egy 19. századi kastélyparkból nőtte ki magát, melyet még feltehetően Vácrátót egykori ura, Géczy István építtetett az angolparkok mintájára. Ne lepődjön meg, ha idelátogatva déjà vu-je támad, pedig korábban még sosem járt itt! Az arborétum több híres magyar filmből is ismerős lehet: itt forgatták az Abigélt, az Egri csillagok egyes részleteit, sőt, még a Pál utcai fiúk Füvészkertben játszódó kültéri jeleneteit is.

Tavaszi virág masszázs a Szarvaskút Hotelben
A hosszú tél végéhez közeledve lassan mindenkin eluralkodik a vágy, hogy kimozdulhasson a természetbe, hogy feltöltődjön a friss levegőn és legyőzze a tavaszi fáradtságot. Élvezze az ébredő természet szépségeit a Bakonyban all inclusive körülmények között, töltődjön fel szállodánkban, ahol a teljes ellazulást a tavaszi virág masszázs biztosítja! (x)

 

 Szabaduljon meg a téltől!

Sokszor halljuk, hogy "tudtak valamit ezek a régiek". Bizony, hogy tudtak, hiszen az európai kultúrkörben mozogva, de távolabbra tekintve is számos olyan ősi szokást találunk, ami a tél szimbolikus elűzését szolgálta, miközben szó szerint is megszabadultak a tél minden kellemetlen velejárójától: egyszerűen elégettek mindent, és így ünnepelték az új évszak beköszöntét.

Amíg a tavaszi nagytakarításra a mai napig rengeteg energiát fordítunk, addig hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a tél a szervezetünket is kikezdte. Higgye el, nem érdemes elbagatellizálni a méregtelenítést, mert a hosszú idő alatt felhalmozódott káros anyagok másként nem tudnak távozni a szervezetünkből. Már a szó hallatán is sokan megborzonganak, pedig nem kell szörnyűségekre gondolni, a méregtelenítés egy tudatosan felépített wellness-hétvége alatt is elvégezhető.

Szauna kilátással Fotó: Eyeswideopen / Europress / GettyForrás: Travelo

 Ma már számtalan szálloda kínál direkt a böjti időszakra összeállított csomagokat, ezek közül is az első az 1995-ben alapított visegrádi Vitalizáló Vendégház, ahol hatféle böjti kúra közül választhatunk (Buchinger-kúra, Mayr-kúra, Schroth-kúra, Arádiéta, Rizskúra, Hajdina-kúra) attól függően, hogy a testünk mely részére szeretnénk elsősorban fókuszálni. A vendégház speciálisan összeállított étrendek és különböző wellness szolgáltatások kombinációit kínálja, hogy néhány nap vagy egy hét elteltével tetőtől talpig kicserélve térhessünk haza.

 

Fusson úgy, ahogy korábban még sosem!

Egész télen be kellett érnie a futópaddal, de már minden négyzetcentiméterét ismeri a margitszigeti futópályának is? Itt az ideje, hogy kipróbálja a tájfutást! Nem kell hozzá más, csak egy futócipő, egy tájoló és egy kis térképismeret, és már neki is vághat az erdőnek. A sportág nagy előnye, hogy bármilyen életkorban elkezdhető, javítja a tájékozódási készséget, ráadásul a tájfutásnál még az a frusztráló tényező sem zavar be a képbe, ami a szigeten: hogy a körülöttünk futóknak próbálunk bizonyítani.

Ha szeretné a heti rutinba is beépíteni ezt a mozgásformát, válassza a Pilist! Autóval mindössze fél óra alatt elérhető, a levegő mégis olyan tiszta és friss, mintha egy távoli hegyvidékre utazott volna. A Dera-szurdok pedig még azoknak is kihívást jelent, akik télen sem lustálkodtak.

Tájfutó Fotó: rirore / IndafotóForrás: Travelo

 A tájfutásnak egyébként a legkülönbözőbb továbbfejlesztett verziói ismertek: kütyüfüggőknek ajánljuk például a Mobil-O-t, azaz a mobilos tájfutást, aminek a lényege, hogy a csapat egyik tagja a kiindulópontnál marad a térképpel és egy mobiltelefonnal, amíg a másiknál csak egy iránytű van, és a telefonon kapott kódszerű utasítások alapján próbálja megtalálni a irányítópontokat és teljesíteni a pályát.

Ha kedvet kapott a tájfutáshoz, ide kattintva további hasznos információkat talál!

 

 Tekerje körbe a tatai Öreg-tavat!

Ha hosszú kihagyás után szeretne újra visszatérni a "pályára", fontos, hogy felmérje az állóképességét. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, minden sportban érdemes a fokozatosságra törekednünk, így van ez a biciklizésnél is. Ha több évnyi autózás után bringára pattanva egyből körbe akarja tekerni a Balatont, készüljön fel rá, hogy valószínűleg egy életre el fog menni a kedve az egésztől! Keressen inkább egy kisebb tavat, ahol még nem járt, így ez is kihívást jelenthet és még nagyobb élvezetet is nyújt, ha nem akar mindenáron izomlázzal küzdeni.

Tavaszi biciklitúra Fotó: Meor Md. Khairi Meor Md. Idris / Europress / GettyForrás: Travelo

 A Budapesttől 70 kilométerre fekvő tatai Öreg-tó ideális választás lehet akár egy egész hétvégére is, bár maga a tó akár fél óra alatt körbetekerhető, a városban és környékén azonban sok különleges látnivaló várja.

A tatai Öreg-tó Fotó: Rosta Tibor / IndafotóForrás: Travelo

 Pihenőhelyül válasszák a tóparton magasodó 232 éves platánfát, amely idén "Az év európai fája" versenyen második helyezést ért el, vagy üljenek be egy hekkre a parti büfék egyikébe. (Megsúgjuk, hogy napnyugtakor a tó kiváló fotótéma lehet!)

Wellness, ami formába hoz
Tavaszi zsongás a Danubius wellness szállodákban! Töltődjenek fel Hévízen, Bükfürdőn, Sárváron vagy Budapesten lazító termálfürdőzéssel vagy frissítő csobbanással, forró szaunákkal, kényeztető masszázsokkal! Az egészségtudatosakat léböjtkúrák, az aktív kikapcsolódás híveit mozgásprogramok, bakancsos kirándulások várják! További információért kattintson ide! (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek