Meztelenül izzadni vadidegenek között

Miért kell a szaunában pucérkodni? Zavarba hozza az egyre több szaunarészlegen tapasztalható szabad testkultúra? Úgy gondolja, nem több összeesküvés-elméletnél, hogy a fürdőruhás szaunázás egészségtelen lenne? Utánakérdeztünk a dolognak átlagembereknél, bőrgyógyásznál, szaunamestereknél határon innen és túl. Hát, nincs túl sok jó hírünk a szemérmeseknek.

„A pihenőágyakon két-három idősebb hölgy és férfiak lábukat széttéve, minden törülköző nélkül terültek el, iszonyú gusztustalan volt. Láthatóan csak és kizárólag arról szólt, hogy most jól megmutatják... Egy közösségi térben ez nem normális viselkedés, semmi köze a kulturált szaunázáshoz" – írja egy hozzászóló az Index szaunakultúra témájú fórumában. Egy másik fórumozónak is hasonló gondjai akadtak: „miért kötelező a mezítelenség? Aki akar, menjen be fürdőruhában, aki akar mezítelenkedjen. De az én pénzemért engedtessék meg nekem, hogy fürdőruhába menjek be. (...) Mindegy, többet nem megyünk. És ez a véleménye eddig az összes embernek, akivel beszéltem erről."

Csak nehogy villantson!Galéria: Szaunázási szokások(Fotó: Peter Widmann / Northfoto)

Már érkezik is a válasz: „az én pénzemért meg az engedtessen meg hogy ne a fürdőruhádból kipárolgó klórt meg fertőtlenítőt szívjam be, ne rongáld meg a padokat a lecsöpögő klóros izzadságoddal (amin aztán lehet, hogy én ülök)." És egy újabb: „mutogatásnak számítana, ha valaki helyesen használja a szaunát, és a merülőmedencét? Nem gondolom. Mint ahogy azt sem, hogy bárki kukkolni járna oda. Ez kicsit üldözési mániának tűnik."

A fenti, tetszőlegesen kiragadott hozzászólásokból is jól látszik, mennyire megosztó kérdés a wellnesshétvégék országában a meztelen szaunázás. Bár egyre többen térnek át a nyugati országokban már megszokottnak számító natúr szaunakultúrára, még mindig többségben vannak azok, akik ha tehetik, inkább magukon hagyják a fürdőruhájukat a szaunában. Első találkozásunk a szabad testkultúrával egyébként nekünk sem volt zökkenőmentes, de kezdünk belerázódni a dologba. De pontosan miért is kötelező egyre több helyen meztelenkedni a szaunáknál és közvetlen közelükben? Tényleg van egészségügyi kockázata a fürdőruhás szaunázásnak, vagy csak az elvakult naturisták akarják a többségre erőltetni a pucérkodást? Utánajártunk.

Így szaunázunk mi

Rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint ismerőseink többsége hallott már arról, hogy fürdőruhában szaunázni nem a legegészségesebb. Ugyanakkor ettől az információtól senki nem vált a meztelen szaunázás élharcosává. Általában a középutas megoldást tartjuk célravezetőnek: „az már zavar ha valaki csurom vizesen, uszodavíztől csöpögő fürdőnadrágban és gumipapucsban csörtet be a szaunába, de még az is zavar ha valaki totálisan pucéran terpeszkedik, tehát marad a szaunakendő" – mondja egyik kolléganőnk. A szaunakendő vagy lepedő persze macerás is lehet „állandóan feszengek, hogy le ne csússzon, és utána a zuhany, vagy merülőmedence használata is elég problémás. De ha van lehetőség kimenni a szabad levegőre és ott lehűlni, akkor a lepedős változat tökéletes" – teszi hozzá egy másik.

Egy puha köntös sokat dobhat a szégyenlősebbek komfortérzeténGaléria: Szaunázási szokások(Fotó: Andi.bruckner / Sonnentherme)

A fürdőruha vagy meztelenség kérdést leginkább egyébként a társaság dönti el. „Nekem nincs preferenciám, ha a többiek fürdőruhában vannak a szaunában, én is abban megyek be, ha meg pucéran, akkor törölközőben, esetleg anélkül" – mondja egy másik kolléganőnk. Abban viszont a legtöbben egyetértettünk, hogy meztelen szaunázás esetén nem bánjuk, ha nem ismerjük egymást a szaunapartnerekkel. Vagy éppen ellenkezőleg: élete párjának pucér jelenléte nyilván senkit nem zavar.

Sajnos olyan tapasztalat is akadt, miszerint sokszor nem csak a szaunahasználók, hanem az üzemeltetők sem tudnak megfelelően viselkedni egy ilyen helyzetben. „Megérkeztünk a szaunákhoz, a recepciós mosolyogva megjegyezte, hogy ez natúr részleg, és tudjuk-e, hogy mit jelent. Válaszoltunk, hogy természetesen tudjuk és abszolút nem probléma, feltételezzük vannak lepedők. Megkérdezte, hogy kicsit adjon-e vagy nagyot, mire válaszoltuk, hogy nagyot. Erre kajánul megjegyezte, hogy a nagy az nem mindig jó. Persze, hogy nem jó neki a nagy lepedő, mert abban kevesebbet lát belőlünk. Amikor átöltöztünk, és elhaladtunk a recepció előtt, még jól le is csekkolt minket. Nagyon szomorú élmény volt, hogy itt tartunk ma Magyarországon" – meséli egy ismerősünk.

És ön hogyan szaunázik?

Teljesen meztelenül - 2369
Szaunakendőbe csavarva - 1300
Csakis fürdőruhában - 1380
Nem szeretek szaunázni - 664

Osztrákként a magyar szaunában

A fentieket hallva nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan éli meg egy osztrák a magyar szaunakultúrát. Ehhez tudni kell, hogy Ausztriában virágzik a skandináv szaunakultúra, tehát a szaunarészlegek mindenhol kötelezően textilmentesek. Tapasztalataink szerint senki nem feszeng és takargatja magát, a zuhanyzókat, medencéket meztelenül használják, és a szaunában is teljesen pucérok, csak maguk alá terítenek egy törölközőt, ami az izzadságot felfogja. Kicsik és nagyok, idegenek és ismerősök, kollégák és családtagok egyaránt fesztelenül hódolnak a meztelen szaunázás örömeinek.

FesztelenekGaléria: Szaunázási szokások(Fotó: Andi.bruckner / Sonnentherme)

„Aki szégyenlős Ausztriában, az nem megy szaunázni. Aki fürdőruhában megy be, azt kiküldik azonnal, mert nem higiénikus. Ezen sokszor nagyon meglepődnek a magyar turisták. Magyarországon szaunázni emiatt teljesen más. Itt sokszor összekeverik a 'gőzfürdőt' a szaunával. A nyilvános uszodákban a szaunák inkább 'izzadó-kamrák' ahol mindenki nedvesen, fürdőruhában bemegy, papucsban ülnek a szaunapadon, ahol előtte a másik ült. Nem mondom, hogy rossz, de más. Szerintem zavaró az a sok ruha a szaunában. Ha szauna, akkor forróság, meztelenség, izzadtság. Ez az egészséges, így találták ki a finnek, és szerintem így is kellene mindenkinek csinálni. De most már Magyarországon is vannak korszerű wellness-szállodák és termálfürdők, ahol átvették a skandináv módszert. Egyébként a probléma megoldása az lehet, hogy mindenhol lesz egy textiles és egy textil-nélküli szauna, és akkor mindenki választhat" – mondja a jelenleg Budapesten élő, osztrák származású Klaus.

Így kell helyesen szaunázni
A magyarok körében is nagyon népszerű, burgenlandi Sonnentherme szaunamesterei a következőket javasolják a tökéletes szaunaélményhez:
A legfontosabb, hogy szánjunk a szaunázásra időt, hogy igazán élvezni és relaxálni tudjunk. Tele hassal, illetve alkohol befolyásoltsága alatt ne szaunázzunk. A legelső szaunalátogatás előtt alaposan zuhanyozzunk le, hogy megszabaduljunk az addig testünkre ragadt napi kosztól és izzadságtól. Törülközzünk meg, és mindig száraz testtel kezdjünk neki az izzadásnak, mert különben a testünkön lévő vízcseppek fognak először elpárologni, és csak utána fog megindulni az igazi izzadás, méregtelenítés. Nők esetében érdemes megszabadulni a sminktől. Kezdő szaunázók tartsák be a fokozatosságot, és először alacsonyabb hőmérsékletű szauna kabint válasszanak. Két szaunázás között minimum annyi pihenési időt hagyjunk, mint amennyit előtte a szaunában voltunk. Mivel megkülönböztetünk gőz és száraz szaunákat, az előbbibe lehetőleg törülköző nélkül menjünk, mert a pára eláztathatja azt. A gőzszauna használata előtt és után a helyünket saját és másokra való tekintettel mossuk le a kabinban található slaggal. A száraz szaunákban pedig ügyeljünk arra, hogy az egész test felületünk (lábfejünktől a fejünk búbjáig) nem érintkezik a padozattal. Méregteleníthetünk ülve vagy fekve. Az utóbbi sokszor előnyösebb, ugyanis az egész testünk egyen hőmérsékleten tud izzadni. A szaunázások időtartama egyes kabinokban:
• infra szauna (45-50 fok) kb. 30-45 perc
• gőz kabin (60-65 fok) kb. 15-20 perc
• gyógyfüves vagy bio szauna (65-70 fok) kb. 15-20 perc
• finn szauna (90-95 fok) kb. 12-15 perc
Minden szaunahasználat után kötelező a zuhanyzás, hogy a kiizzadt méreganyagot eltávolítsuk. Kezdőknek és szívproblémákkal küzdőknek ajánlott langyos vízzel haladva a szív felé először a jobb lábat, bal lábat, jobb kezet, bal kezet, arcot lemosni és utána folyamatosan hűthetjük a vizet. Tapasztaltabbak egyből hideg zuhany alá is szoktak állni. Természetes hűlés is létezik, ami pedig annyit takar, hogy mielőtt lezuhanyoznánk, kifekszünk a szabad levegőre és hagyjuk, hogy a testünk magától lehűljön. Mivel az izzadások folyamán sok folyadékot és ásványi anyagot vesztünk, mindenféleképpen pótolni kell azt lehetőleg szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslével vagy natúr teával. Lehetőleg ne litereket igyunk két szaunázás között, hanem inkább kisebb mennyiséget, azonban ha befejeztük a napi szaunázást igyunk rendesen és sokat, nehogy kiszáradjunk.
Ha pedig az egyik legnívósabb hazai wellness szálloda, a Spirit szakértőjének tippjeire kíváncsi, korábbi cikkünket itt éri el a témával kapcsolatban.

Mit mond az orvos?

Mivel még mindig kételkedtünk a dologban, egy bőrgyógyász szakorvos véleményét is kikértük. „Tényleg az a legjobb megoldás, ha meztelenül szaunázunk, hiszen a ruha alatt a bőr beizzad, felázhat, ami irritatív ekcéma kialakulásához és különböző kórokozók felszaporodásához vezethet. A szaunázás lényege a méregtelenítés, fontos, hogy minél nagyobb bőrfelszínről tudjon elpárologni az izzadság. Mivel a szaunázás során eddzük és tisztítjuk a bőrünket, a legjobb, ha meztelenül szaunázunk, hiszen így nem akadályozzuk a bőrön keresztüli párolgást" – magyarázza Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

Nyerőbb lenne a helyzet, ha a sminkjüket lemosták volna, és terítettek volna maguk alá is egy törölközőt, így kettes alá.Galéria: Szaunázási szokások(Fotó: Maurizio Polverelli / Northfoto)

"Olyan fürdőruhát, amiben előzőleg klóros medencében fürödtünk, semmiképp se viseljünk a szaunában, hiszen a fürdőruhából ilyenkor olyan toxikus kémiai anyagok párolognak, melyek a bőrünkre illetve belélegezve egész szervezetünkre is károsak. Ilyenkor nemcsak saját bőrünk, hanem a többi szaunázó vendég egészségét is veszélyeztetjük. A vizes fürdőruha alatt könnyebben felázik a bőr, felborul a természetes flóra egyensúlya, és egyes kórokozók, gombák, baktériumok elszaporodnak, melyek komoly panaszokat okoznak a szaunázást követően. Fontos, hogy ha meztelenül szaunázunk, mindig tegyünk magunk alá egy tiszta törölközőt, hogy ne szedjünk össze semmilyen fertőzést illetve ne hagyjunk izzadságnyomot magunk után" – oszlatta el végképp kételyeinket a szakértő.

Nem tud, vagy nem akar meztelenkedni? Van megoldás!
Tegyük fel, hogy meggyőztük, többet nem finnyáskodik, leveszi a fürdőruhát. De mit tehet, ha fürdőruhás szaunarészlegbe veti a sors, vagy egyszerűen csak túl szégyenlős a teljes meztelenséghez?
„Természetesen vannak helyek, ahol nem tehetjük meg, hogy meztelenül szaunázzunk a szabályzat miatt, ilyenkor jobb száraz fürdőruhát viselni. Lehetőleg természetes anyagból például pamutból készült fürdőruhát válasszunk. Legjobb, ami már kicsit kitágult, kiállta az idő próbáját, nem valószínű, hogy festékanyag izzad rá a bőrünkre belőle. A műszálas fürdőruha még jobban elzárja az izzadságot, ráadásul, a legtöbb olvadáspontja a szaunahő alatt van, azaz 90-100 Celsius-fokon mérgező anyagok kerülnek ki belőlük. Csakis tiszta fürdőruha vagy fehérnemű legyen rajtunk, hiszen a környezetből vagy a vízből ráragadt szennyeződések beizzadhatnak a bőrbe, illetve be is lélegezzük egy részüket. Laza, kitágult, természetes anyagú fürdőruhát férfiak könnyebben találnak a szekrényben, a hölgyek számára készült fürdőruhák esetén nehezebb ilyet találni. A női fürdőruhák többnyire sztreccs anyagból készülnek, ezek jobban megakadályozzák a bőrön keresztüli párolgást a szaunában. Vigyázni kell a merevítővel is, mert az sokszor fémet is tartalmaz, ami gyorsan felforrósodik és megégeti a viselőjét" – figyelmeztet a bőrgyógyász.
„Akik imádnak szaunázni, viszont idegenkednek a meztelen szaunázástól, mert szégyenlősek, vigyenek be két törülközőt! Nem kell meztelenkedni, ha nem akar az ember! Hol itt a probléma?" – tanácsolja Klaus. Mivel eddig mi abban a hitben éltünk, hogy a meztelenül szaunázókat a szaunakendőbe csavart szaunázók éppúgy zavarják, mint a fürdőruhások, most kicsit megnyugodtunk.

A tilosban járó vendéggel könyörtelenül levetetik a fürdőruhát

Azt már tisztáztuk, hogy a szomszédos Ausztriában konzekvensen megkövetelik a fürdőruhamentességet a szaunák területén, de mi a helyzet a hazai hotelek wellness részlegeivel? Igencsak megosztottak a kérdésben. Jócskán vannak olyan helyek, ahol egyáltalán nincs lehetőség megválni a vizes fürdőruhánktól, máshol választhatunk natúr és fürdőruhás szaunarészleg között, és van olyan hely is, ahol osztrák mintára kötelező a fürdőruhamentesség. Megkérdeztünk egy külföldi fürdőt (Sonnenthermét) és két hazai szállodát (a négycsillagos Lifestyle Hotel Mátrát és az ötcsillagos Spirit Hotelt) a tapasztalataikról.

Debrecenben nem kérdés, viseljünk-e fürdőruhát
A debreceni Aquaticum Szaunavilág az egészséges és kulturált, textilmentes szaunázás lehetőségét kínálja vendégeinek. A medencevizes fürdőruhából a melegben többféle, a medencevíz tisztításához használt vegyszer párologhat ki, ami tüdőn keresztül felszívódik és káros a szervezetre. Ezek után már nem is kérdés, hogy viseljünk-e fürdőruhát egy szaunában.

„Általában a hozzánk érkező magyar vendégek szégyenlősebbek, bár úgy gondoljuk, hogy egyre többen nyílnak meg, és egyre bátrabban, az előítéleteiket hátrahagyva szaunáznak textil nélkül. Ugyanakkor sajnos napi szinten találkozunk olyan helyzettel, hogy egy vendég nem veszi le a fürdőruháját a szaunázáshoz. Ilyenkor megkérjük, hogy a házirend szerint használja a szaunát. Sokan persze hitetlenkednek, mert zavarja őket, hogy őket nézhetik vagy pedig, hogy ők nem szeretnének idegen, mezítelen embereket nézegetni. Azonban mikor opciókat kínálunk, és megpróbáljuk elmagyarázni, hogy milyen negatív higiéniai és élettani hatásokkal járhat, ha fürdőruhában szaunáznak, szerencsére a nehezebben kezelhető vendégek is belátják, és igazat adnak nekünk" – mesélik a lutzmannsburgi (locsmándi) Sonnentherme szaunamesterei.

A Sonnenthermében az egész szaunavilág, így a merülőmedence is szigorúan fürdőruhamentesGaléria: Szaunázási szokások(Fotó: Andi.bruckner / Sonnentherme)

De a fentieket nem csak Ausztriában várják el, a sárvári Spirit Hotel szaunamesterei is hasonlóan nyilatkoznak: „hazai viszonylatban egyre többen használják a szaunát, ugyanakkor a szaunázási kultúra és a szabályok még nem mindenki számára ismertek. Ha valaki fürdőruhában megy be, megkérjük a vendéget, hogy vegye le, és elmagyarázzuk, hogy miért, illetve elmondjuk, hogy nem meztelenséget kérünk, nyugodtan használjon szaunalepedőt."

A mátraházi Lifestyle Hotel Mátrában igyekeznek kompromisszumos megoldást találni: "az egészségtudatos vendégek részéről egyértelmű az igény, hogy a szaunák egészségre gyakorolt hatását maximálisan élvezhessék. Az épület adottsága viszont olyan volt, hogy a medenceteret és a szaunavilágot nem tudtuk elkülöníteni, tehát a családok, munkahelyi közösségek, párok, idősek és fiatalok együtt, egy időben használhatják a wellnesst. Ezért emellett kialakítottunk egy térben teljesen elkülönülő privát wellnesst is, ahol a tradicionális, fürdőruha nélküli szaunázás hívei pihenhetnek. Ez a terület 18 év felettiek számára készült" – magyarázza Hegyi Sára, a hegyvidéki életmódszálloda spa&leisure managere.

Tökéletesen kivitelezett szaunázásGaléria: Szaunázási szokások(Fotó: Andi.bruckner / Sonnentherme)

"Természetesen vannak olyan vendégeink, akik itt próbálják először a szaunázás élményét. Nekik igyekszünk pontos tájékoztatást adni, és ha szükséges, a szaunamesterek is segítenek. De nagyon sok vendégünk van, aki teljes mértékben tisztában van a szaunák élettani hatásával és a szaunaetikettel is. Ők azok, akik leginkább értékelik a sokszínűséget, a szaunaprogramokat és persze ők azok, akik örülnének, ha a ceremóniákat is fürdőruha nélkül élvezhetnék. Sőt, volt, aki megjegyezte, hogy a fürdőruhás szauna ceremónia 'nem profi'. De vendégeink nagyobb része még mindig 'szemérmes', tehát egyelőre a többség igényei döntenek" – mondja a szakember.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek