Öt dolog, amit ne hagyjon ki, ha Bükfürdőn nyaral

Legújabb sorozatunkban annak járunk utána, milyen programokkal várnak minket a hazai fürdővárosok idén nyáron. Első állomásként irány Bükfürdő, ahol megmutatjuk, mi az, amit mindenképp ki kell próbálnia, ha itt nyaral. Őrületes kalandpark, Európa egyik legmenőbb golfpályája, és az ország második legnagyobb gyógy- és élményfürdője várja az egész családot.

 Bükfürdő idén ünnepli 750. születésnapját, ennek apropóján látogattuk meg mi is a települést, és szuper élményekkel gazdagodva térünk haza. Íme az ötös toplista, amit semmiképp ne hagyjon ki a bükfürdői nyaralásból.

Lemenőben a nap Bükfürdőn
Galéria: Bükfürdői nyár
(Fotó: www.visitbuk.hu)

 1. Fürdőmánia

Nem kell részleteznünk, hogy miért nem érdemes kihagyni a fürdőt, ha már egyszer egy fürdővárosba látogatunk, de ez Bükfürdő esetében fokozottan igaz. Kevesen tudják, hogy a bükfürdői víz gyógyhatását tekintve jóval hatékonyabb a legtöbb hazai gyógyvíznél, ásványianyag-tartalma ugyanis eléri a 15 000 mg/litert.

Erős gyógyhatása miatt nem ajánlott húsz percnél többet a vízben tölteni, 14 éven aluli gyerekeket pedig be sem engednek a gyógymedencékbe. De a fürdőben annyiféle medence van még, hogy egy percünk sem volt unatkozni, miután kiáztattuk magunkat a meleg vízben.

Pihenés a gyógymedencében
Galéria: Bükfürdői nyár
(Fotó: www.visitbuk.hu)

 A fürdő hatalmas területén elkülönül egymástól a gyógy- és strandrészleg, az élményfürdő és a szaunavilág, melyekbe külön-külön is lehet belépőt váltani, de kombinált jeggyel az összeset igénybe vehetjük. Mi nyárra elsősorban a gyógy- és strandfürdőt ajánljuk, mert itt lehet a legtöbb medence közül választani, melyek többsége élményelemekkel is fel van turbózva.

Családi móka
Galéria: Bükfürdői nyár
Fotó: www.visitbuk.hu

 A 26-28 fokos víznél úgysem vágyik ilyenkor melegebbre a szervezet, de ha mégis inkább a gyógyvízben ücsörögnének, amíg a gyerekek játszanak, akkor sem kell érte külön belépőt fizetniük, így ez éri meg a legjobban.

2. Harmóniában a természettel

Ha szeretik kipróbálni az újdonságokat, keressék fel a szabadtéri Kneipp- és jógaparkot. Minket nagyon feldobott, hogy van itthon ilyesmi, ráadásul egy köztéri parkban, teljesen ingyen. A német Sebastian Kneipp által kifejlesztett Kneipp-kúra lényege eredetileg az, hogy különböző hőfokú vizekkel változatos ingereket lehet kiváltani a testből a bőrön keresztül. A parkban ennek a módszernek a száraz változatát próbálhatjuk ki egy fél kilométer hosszú pályán, ahol kisebb-nagyobb kavicsokon, tűleveleken és tobozokon lépkedhetünk végig.

A Kneipp-park
Galéria: Bükfürdői nyár
Fotó: www.visitbuk.hu

 Aki elég bevállalós ahhoz, hogy az elejétől a legvégéig teljesítse a pályát, annak garantáljuk, hogy teli szájjal fog vigyorogni még egy órával később is, olyan hatása lesz az "öntalpmasszázsnak". Aki viszont kicsit sem szeret szenvedni, annak a parkba ültetett különféle gyógynövények végigszimatolását ajánljuk, a kisgyerekek pedig a növénylabirintust szokták leginkább élvezni. Pihenésképp pedig másszanak be az Organikus Pontban felfüggesztett, lengő labdákba, ahol remekül lehet meditálni, vagy mókusokat fotózni.

Travelo-tipp! Szerezzenek be egy Bükfürdő Kártyát, amivel a legkülönbözőbb szolgáltatásokat tudják kedvezményesen igénybe venni.

 3. Családi mászóbirodalom

Gyerekekkel nem is kérdés, hogy a strand után a legnagyobb bulit a kalandparkok és a játszóterek jelentik. Bükfürdőn több lehetőség közül is választhatunk, mutatunk egyet adrenalin-függőknek, egyet arra az esetre, ha lógna az eső lába és egy ingyenes parkot is, sportmániásoknak.

Bátorságpróba
Galéria: Bükfürdői nyár
Fotó: www.visitbuk.hu

 A Kristálytoronyban három különböző szinten próbálhatja ki magát az egész család: a legkülönbözőbb akadályokon kell magunkat átverekedni, miközben alattunk csak a tátongó mélység van. Na meg egy jól rögzített heveder, természetesen, így valójában semmi okunk a félelemre, bátran nézhetünk szembe a hordókkal, deszkákkal, mászófalakkal és kötélpályákkal, amiket le kell küzdenünk a célig.

Nordic walking
Galéria: Bükfürdői nyár
Fotó: www.visitbuk.hu

 Néhány itt eltöltött óra felér egy egész napos aerobik edzéssel, de ha még mindig nem volt elég a mozgásból, vegyék célba a Sportparkot, ahol a nyári szünet alatt végig ingyenes sportprogramokkal várják az egész családot. A lábtengótól a nordic walkingig mindenféle mozgásformát ki lehet próbálni itt és az akadálymentesített szabadtéri kondiparkban is.

Élő csocsó
Galéria: Bükfürdői nyár
Fotó: www.visitbuk.hu

 Akkor sem kell lemondani a játszóterekről, ha esetleg rosszabbra fordulna az idő, Bükön található ugyanis az ország egyik legnagyobb fedett és szabadtéri játszóbirodalma, a Napsugár Játszópark. Itt játéklabirintus, trambulinrendszer, csúszdák, gokartok, sőt, még nyári korcsolyapálya is várja a gyerekeket, a felnőttekre pedig bowling- és fallabdapálya vár.

4. Golfpálya madárcsicsergéssel

Ha mindig is érdekelte a golf, de még sohasem volt alkalma kipróbálni, a Greenfield Golf Akadémia 18 lyukú golfpályáján megteheti az első lépéseket. Kezdő és haladó oktatásokat is tartanak, ahová még Ausztriából is átjárnak a vendégek.

A Greenfield Golf Akadémia
Galéria: Bükfürdői nyár
Fotó: www.visitbuk.hu

 A pálya egy óriási zöldellő mezőn, hatalmas fák és tavak között fekszik. Ha tehát időközben kiderülne, hogy nem igazán konyítunk a golfozáshoz, még akkor is megéri ellátogatni ide néhány órára, mert itt tényleg azt érezhetjük, hogy végre messze a hátunk mögött hagytuk várost.

X. Gyógy- Bor Napok Büki Gasztrofesztivál
Időpont: 2015. július 22-26.
Helyszín: A Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum parkolója
Program:
július 22. 21.00: Csík Zenekar - vendég: Lovasi András
július 23. 20.30: Beshodrom
július 24. 21.00: Ocho Macho
július 25. 23.15: Intim Torna Illegál
július 26. 21.30: Quimby

 5. Helyi csemegék a termelői piacon

Régi álma válik valóra a bükieknek június 19-én, amikor végre megnyitja kapuit a termelői piac, ami egészen szeptember közepéig minden pénteken délután öttől este nyolcig kínálja majd a büki ínyencségeket. A piac nem csak azért lesz különleges, mert esti nyitva tartással üzemel majd.

A híres házi kalinkó
Galéria: Bükfürdői nyár
Fotó: Sári / Travelo

 A szervezők célja volt, hogy a frissen megjelent Időtálló ízek – Büki recepteskönyv című kötethez helyben tudják megvásárolni az alapanyagokat a vendégek, és a saját konyhájukban is fel tudják idézni a hagyományos büki ízeket. A helyi termelők különleges mézei, borai, húsárui és tejtermékei mellett kézműves ajándéktárgyakat is lehet majd vásárolni a piacon, így nem kell majd sokáig törniük a fejüket, hogy milyen vásárfiát vigyenek az otthon maradóknak.

Újságírónk Bük és Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesületének sajtóútján vett részt.

Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)

 Újabb cikkünk ebben a témában:


Megnyílt a bükfürdői vízi játszótér - 2016.07.28.
Tegnap posztolták ki a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum Facebook-oldalára, hogy megnyílt az új Spray Park, ahol spriccelő, locsoló és fröccsenő vizes játékelemek között pacsázhatnak a legkisebbek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek