A wellness minősített esetei

Ha az ember végre megéri, hogy életének egy szerencsés pillanatában wellness-programok közül válogathat, a döntés váratlan nehézségeivel szembesül. A Travelo segít úrrá lenni a helyzeten.

Mi a túró az a kaldárium? Tangentor kezelés legyen, vagy inkább balneoterápia? Mit kezdjek egy parajdi sótéglával? Kell nekem skótzuhany? És mire számítsak egy sodrófolyosón vagy egy kombiszaunában? De leginkább, akarok én tetőtől talpig csokoládéba borulva relaxálni?

Kezdő futóknak, kezdő síelőknek és kezdő jógázóknak szóló tanácsokkal tele az internet, arra viszont kevés egészség-site gondolt még, hogy a kezdő wellness-alanyok mit és hogyan csináljanak. Pedig ha valaki hosszú hónapokig gyűjtött egy ilyen útra, valószínűleg mindent elkövetne, hogy rátaláljon a "ha csak egy wellness-élményben van része a következő tíz évben, ez legyen az" kategóriájú tutiságra, és hogy utóbb ne is csalódjon benne. (A magas elvárásokra a hotelek reklámjai nálunk alaposan rá is játszanak, erről korábban itt írtunk.)

 

Galéria: A wellness minősített eseteiFotó: . Photobank / Northfoto

Hegyi Sára spa & leisure tanácsadó hasznos tippekkel látott el minket a tökéletes wellness-szálloda kiválasztásával kapcsolatban – és az a kérdése különösen nem hagyott nyugodni, hogy vajon tudnék-e segítség nélkül értelmezni egy wellness-kínálatot. Fellapoztam hát a szálláskereső szekciót, és gyorsan teszteltem, boldogulnék-e, ha az ajánlatokban szereplő szolgáltatások nevei alapján kéne eligazodnom. A hotelek persze nem feltétlenül avatnak be minden titkukba már az ajánlataikban, de az eredmény mindenképp tanulságos.

Szinte teljesen analfabéta vagyok, ami a tepidáriumokat és pezsgőágyakat illeti. Fogalmam sincs, mennyivel jobb egy rönkszauna egy finn szaunánál.

Vajon jó nekem, hogy már előre a jégkása-zuhanyon feszengek? Vagy engedjem el ezt az egészet, mert a textilmentes szauna-show tök laza? Erre még a végén visszatérünk, de most nézzük Sára tanácsait!

 

Földrajz

 

A tanácsadó első helyre teszi a régió kiválasztását annak függvényében, hogy szeretnénk-e bármennyi időre elhagyni a szálloda területét. Ha a pihenés csak néhány nap, és ebbe az intervallumba inkább maximális mértékű kényeztetést sűrítenénk, akkor a földrajzi elhelyezkedés majdnem mindegy (hacsak nem emeli az élményt egy medencéből élvezhető pazar kilátás). Ha azonban a pihenés hosszabb, mindenképp érdemes átgondolni, milyen programokban vennénk még részt, mennyire érdekel minket a táj vagy a helyi nevezetességek.

Pihenés: újragondolva
A LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior hegyvidéki életmódszállodában megtalálható minden, ami tökéletessé teszi a hétvégi tartózkodást. A wellnesshotel minősítéssel rendelkező szálloda spa-ja élménymedencékkel, szaunákkal és fitneszteremmel várja a vendégeket. A szálloda számára kifejlesztett natúr- és biokozmetikumokkal végzett kezelések, a szaunaceremóniák, és a szabad levegő élvezete közben egy-két életmód döntés is megszülethet, ami megalapoz egy egészséges életet. www.hotelmatra.hu (x)

 

Elvárások és csillagbesorolás

 

Kültéri és/vagy beltéri medence, finn vagy infraszauna, gőzkabin, jakuzzi, fitnessterem és masszázs szolgáltatás majdnem minden wellness-programot is kínáló szálláshelyen van. A kérdés, hogy ennyivel is tökéletesen ki tudunk-e kapcsolódni, vagy valóban értékeljük-e és a pénzünkért kipróbálnánk-e többet is, például különleges gyógyhatású medencéket, sport-animációt, vagy változatosabb masszázstípusokat.

Magyarországon a wellness-szálloda besorolás rendkívül szigorú kritériumokhoz kötött. Ha a szállodának nemzetközi csillagbesorolása és wellness-szálloda minősítése is van, akkor a szolgáltatások, az építészeti megoldások, a személyzet szakképzettsége, a szobák minősége és a konyha kínálata gondosan szabályozott, és így megbízható.

 

Fürdőzés kontra kezelések

 

Ha csak a medencék és a szaunavilág érdekel bennünket, érdemes olyan hotelt keresni, amelynek spa-részlege van, vagy közvetlen összeköttetésben áll gyógyfürdővel vagy vízi parkkal. Ha érdeklődünk a csokipakolások, olivás masszázsok, lávakövek és aromaterápiás szeánszok iránt is, de még csak ismerkedünk velük, érdemes a hotel weboldalán részletesebben is utánanézni, hogy az elnevezések mit fednek. Ha nincs részletes magyarázat, vagy a fantázianevek alapján a kínálat megkérdőjelezhető élettani hatású elemeket tartalmaz, az még mindig nem zárja ki a maximálisan pihentető hétvégét. Mégis érdemes ebben a témában egy kicsit elmélyedni, és a valóban számunkra ideális egészségmegőrző kezelések elérhetősége alapján becsekkolni valahová.

Galéria: A wellness minősített eseteiFotó: Northfoto

 

 

Kivel utazunk?

 

Akár gyerekekkel, akár gyerekek nélkül wellnesseznénk, érdemes megnézni, hogy az adott szálloda kínál-e gyerekprogramot is, vagy épp ellenkezőleg, a csendes wellnesst részesíti előnyben. A Travelo szállásajánlatai között szörfölve egyértelműen többségben vannak a gyerekbarát helyek, de esetenként bele lehet botlani csak 16 év felettiek számára látogatható, elzárt csendes részlegekbe, sőt olyan extrém esetekbe is, hogy a szállodát egyáltalán nem látogathatják gyerekek.

Szempont lehet még, hogy mekkora a társaság, kettesben inkább teljes nyugalomra vágyunk, vagy – akár kevesebben, akár többen vagyunk – jobban díjaznánk-e szervezett programokat, zenét, táncot, borkóstolást, stb.

 

Ellenjavallatok

 

Bármennyire is a felhőtlen gondtalanság és lazítás a téma, az egészségügyi problémák sajnos nem megkerülhetők, ha termálvíznek is köze van a dologhoz. Krónikus szív- és érrendszeri megbetegetések, gyulladások esetén nem ritka, hogy a fürdőzés ellenjavallott, így ajánlatos előre tájékozódni a szálloda vizeinek paramétereiről, az iszappakolásokból felszívódó ásványi anyagok élettani hatásairól, a kezelésekhez felhasznált alapanyagokról. Ugyanígy, ha ételérzékenységben szenvedünk, tájékozódjunk a szállodában elérhető alternatív étkezési lehetőségekről is.

Természetesen a cikk elején szereplő rejtélyes elnevezések leleplezésével is szeretnénk hozzájárulni a felszabadult válogatáshoz, íme a lista.


Kaldárium – izzasztóhelyiség, amely kb. 50 °C-os hőmérsékletével 30-40 perces benttartózkodást tesz lehetővé, és ahol a test gyógynövényes gőzök segítségével regenerálódhat.
Skótzuhany – váltott hőfokú, nagynyomású vízsugárral végzett zuhanykezelés. Enyhébb wellness-változata javítja a vérkeringést, erősíti az érfalakat, és szebbé teszi a bőrt.
Tangentor kezelés – víz alatti vízsugár masszázs, amelyet gyógyvizes kádban végeznek. A vízsugár rezgésbe hozza a lágy szöveteket, segítve ezáltal az anyagcserét és a bőrmegújulást. Stresszoldó, fájdalomcsillapító hatású.
Balneoterápia – minden termálvízzel végzett kezelés, melynek része a fürdő, az ivókúra és a gyógytorna is.
Parajdi sótégla/parajdi sófürdő – az erdélyi eredetű sóval sókamrákban és sós pezsgőfürdőkben találkozhatunk. A bőrön és a légutakon keresztül is kifejti jótékony hatását.
Sodrófolyosó – Nem sodrófolyosón, hanem sodrófolyosóban vitethetjük magunkat egy mesterséges vízáramlattal, ami az élményfürők gyakori eleme.
Kombiszauna – A finn és az infraszauna előnyeit egyesítő, a két variáció kombinálásával kialakított szaunatípus.

 A konklúzió pedig az, hogy akár mondtunk valami újat, akár gondoltak mindenre, hogy nem, ne aggódjanak a jégkúton. És egyáltalán nemcsak pucéron szaunázni menő. Úgyhogy inkább kívánjuk, hogy lazítsanak, élvezzék a jól megérdemelt pihenésüket, és esetleg írják meg nekünk, önök mi alapján választottak már nagyon jó vagy nagyon rossz wellness-helyszínt!

Őszi wellness pihenés

A Napfényfürdő Aquapolis Szeged élményfürdőjében a kalandra hívó óriáscsúszdák mellett fantasztikus őszi feltöltődést nyújt Csendes wellness részlegünk, amely közvetlen összeköttetésben van a négycsillagos Hunguest Hotel Forrás superior szállodával. Kínálatunk: frissítő masszázsok, változatos szauna szeánszok, wellness fürdők, egyedi private-spa csomagok, melyek akár párban is igénybe vehetőek!


További információ itt!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek