5+1 profi tipp, hogy még jobb legyen a szaunázás

5+1 egyszerű, ám annál hatékonyabb tipp hazánk egyik legnagyobb wellness hotelének szaunamesterétől, hogy a szaunázás ne csak hatékonyabb, hanem még élvezetesebb is legyen.

Az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért és a szépségünkért tehetünk a borongós őszi időben, ha szaunázunk egy jót. Immunerősítő, méregtelenítő, bőrszépítő hatását ráadásul néhány kevésbé ismert trükkel még tovább fokozhatjuk. Íme 5+1 egyszerű, ám annál hatékonyabb tipp Kondora Istvántól, hazánk egyik legnagyobb wellness hotelének szaunamesterétől, hogy a szaunázás ne csak hatékonyabb, de élvezetesebb is legyen.

1. Fokozzuk a méregtelenítést teákkal!

A szauna egyik legjótékonyabb hatása a méregtelenítés, hiszen a melegben kitágult pórusokon keresztül könnyen és gyorsan távoznak a káros anyagok a szervezetünkből. A szervezet belső méregtelenítését fokozhatjuk szaunázást követően méregtelenítő hatású teák fogyasztásával. E célra a legnépszerűbb a menta- és a gyömbértea, de hasonló hatású például a kamilla, a narancshéj, a csipkebogyó, a petrezselyem, a citromfű, valamit a zöld és a fehér tea is.

Fotó: Laurence Wolf Tips Rf / Northfoto

 2. Használjunk krémeket!

„A szauna a leghatékonyabb kozmetikus" – vallják a szakértők, segítsünk hát neki még jobb munkát végezni! A melegben kitágulnak, kitisztulnak a pórusaink, így sokkal könnyebben szívják fel az értékes hatóanyagokat. Akár házilag is kikeverhetjük a leghatékonyabb szaunázás utáni krémeket. Kiváló alapanyag lehet a joghurt, ami mézzel elkeverve egyedülálló hidratáló és tisztító hatású, tengeri sóval vegyítve pedig visszaállítja a bőr hétköznapok káros hatásai miatt felborult pH-értékét.

Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

 3. A pakolásokról se feledkezzünk meg!

A krémek mellett sokféle vitaminokban és öregedésgátló antioxidánsokban gazdag gyümölcsös pakolást is használhatunk, melyek hasonlóan nagy hatásfokkal szívódnak fel. Kondora István kedvencei a frissítő bőrtisztító, vitalizáló hatású citromos és avokádós pakolások.

4. Kössük össze más kezelésekkel!

Ahol szaunázni lehet, ott általában más kezeléseket is választhatunk, melyek sok esetben kifejezetten növelik egymás jótékony hatásait, így ha tehetjük, ne csak szaunázni térjünk be a wellness paradicsomokba! Például az ajurvédás, vagy az aromaolajos masszázs után vegyük az irányt a gőz felé, hiszen a gőzkabin használata ilyenkor jelentősen növeli a bemasszírozott olajok hatásfokát.

Fotó: Maurizio Polverelli / Northfoto

 5. Tanuljunk a külföldiektől!

Ahány ország, annyi szaunakultúra. A finnek a száraz szaunát kedvelik, fenyő-, vagy erdei gyümölcsös illatokkal, a közelebbi országok a citromos, kamillás illatokra esküsznek, az oroszok pedig magas páratartalmú, forró szaunákat részesítik előnyben. Mindezek ízlés kérdései, ám mind közelebbi, mind távolabbi országoktól érdemes ellesni, hogy náluk teljesen természetes a meztelen szaunázás.

Fotó: Bew / Northfoto

 „A magyarok meglehetősen idegenkednek a fürdőruha nélküli szaunázástól, szemmel láthatóan kényelmetlenebbül érzik magukat, pedig a fürdőruhás szauna kifejezetten egészségtelen, hiszen a műszálas anyagokból 65℃ felett a szervezetre káros anyagok oldódnak ki. Ilyenkor lép életbe a szaunamesterek humorista funkciója, akiknek az is fontos feladata, hogy egy-egy viccel és sok kommunikációval oldják a feszültséget" – osztja meg tapasztalatait Kondora István, akinek a szeánszain naponta több száz magyar és külföldi vendég is megfordul.

+1. Pihenjünk!

A szauna egyfajta mesterséges lázat idéz elő, ezzel váltja ki a jótékony hatásait. Ám rendkívül fontos, hogy szervezetünknek a szaunázást követően hagyjunk elég időt a regenerálódásra, pihenésre. Ilyenkor pótoljuk a folyadékot, semmiképp se végezzünk aktív mozgást, csak ejtőzzünk egy kicsit. A legjobb, ha olyan helyen szaunázunk, ahol külön erre a célra kialakított pihenőrészeken nyújtózhatunk.

Fotó: Spirit Hotel Thermal Spa

 Kondora István szeánszaiért a sárvári Sprit Hotelbe kell ellátogatni, de az ország bármely szaunájában hasznát veheti a fenti tippeknek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek