Budapest legolcsóbb gyógyfürdőjében jártunk

A 9. kerületi Dandár olyan családias hangulatú fürdő, ahol nem kell feszengeni, hogy trendi-e a fürdőruhánk, hanem közvetlen csevejre számíthatunk a törzsvendégekkel.

Amikor jó pár évvel ezelőtt beköltöztem a 9. kerületi Dandár utcába, konstatáltam ugyan a Dandár fürdő jelenlétét, de elkönyveltem tisztasági fürdőnek, ahová biztosan nem fogok járni, hiszen van saját fürdőszobám. Aztán néhány hónappal ezelőtt teherautók kezdtek jönni-menni a fürdő környékén, ami felkeltette az érdeklődésemet és megnéztem, mi folyik ott.

Galéria: Dandár fürdőFotó: Iványi Orsolya / Travelo

Egy péntek délelőtt mutatta meg nekem a létesítményt Vékes Orsolya, aki 4 éve vezeti a Dandár fürdőt. Persze nem ekkor kezdte a szakmát, ahogy mondja, "minden budai fürdőben dolgoztam már, kivéve a nagyokat".

A Dandár fürdőt 1936-ban adták át, és eredetileg valóban tisztasági fürdőként üzemelt, mivel a környező Haller utcai, vagy Soroksári utcai lakásokban nem mindenhol volt fürdőszoba. Aztán 1978-ban felújították, gyógyfürdővé nevezték ki és azóta nem nyúltak hozzá. Nem véletlen, hogy sokan még mindig azt hiszik, hogy ez egy tisztasági fürdő – mondja Vékes Orsolya.

Korábban a Széchenyi fürdőből hozták ide a gyógyvizet, mostanra már saját kútjuk van a Soroksári úton, a Nemzeti Színház mellett, vízösszetétele pedig megegyezik a Gellért vízével: nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, jelentős fluoridion tartalommal.

A teherautós jövés-menés oka pedig, hogy 36 év után megújul a Dandár, ami igencsak ráfér. Persze, mondhatnánk rá, hogy retró – nekem például a mindent beborító piros és kék mozaikcsempe a gyengém –, meg hogy romantikusan lepusztult, de az igazság az, hogy egyszerűen eljárt felette az idő. A fürdőnek egyébként ennek ellenére komoly törzsközönsége van, 1450 forintos belépőárával pedig talán ez Budapest legolcsóbb gyógyfürdője. (Diákjegy 1000 forint, és ugyanennyi, ha 17 óra után jövünk.)

Galéria: Dandár fürdőFotó: Iványi Orsolya / Travelo

Tavaly az öltöző új szekrényeket kapott, és épült egy 20 fős szauna is, melynek használata benne van a belépő árában. A fürdőrészleg jelenleg három egymás melletti medencéből áll, két gyógyvizes - egy 60 négyzetméteres 36 fokos és egy 26 négyzetméteres 38 fokos - és egy 13 fokos 20 négyzetméteres merülő a szaunához. Ahogyan az a méreteiből is látszik, ez egy igazán családias hangulatú fürdő, még az öltöző is koedukált. Itt nem kell feszengeni, hogy trendi-e a fürdőruhánk, vagy hogy látszik-e a narancsbőrünk, a fürdő látogatóinak összetételéből adódóan itt inkább közvetlen csevejre számíthatunk, mint méregető pillantásokra.

És hogy mire jó az itteni víz? Ízületek degeneratív betegségeire, idült és félheveny ízületi gyulladásokra, porckorongsérvre, idegzsábára. OEP támogatásos kezelések is igénybe vehetőek, mint például a termál kádfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, vagy a szénsavas kádfürdő. A fürdőben ivókút is üzemel, egy liter víz 40 forintba kerül elvitelre.

Galéria: Dandár fürdőFotó: Iványi Orsolya / Travelo

De jöhetünk masszázsra vagy pedikűrre is, ahogy én is tettem. Erikát, a 16 éve itt dolgozó gyógymasszőrt csak ajánlani tudom. Nem csak zseniálisan masszíroz, de ennyi idő alatt kiváló emberismeretre tett szert, így nagy élmény vele beszélgetni.

Mi várható a felújítás után? Az eddig kihasználatlanul álló alagsorban gőzfürdő és relaxáló helyiség lesz. A legizgalmasabb újdonság pedig a szabadtéri élménymedence, amely a fürdő mögötti hátsó udvaron foglal majd helyet. A helyszínválasztás elsőre furcsának tűnik, mert körben lakóházak állnak, nagyszerű panorámával a majdani medencére. Orsolya azonban megnyugtat: a fák lombkoronája jótékonyan takarja majd a 70 fősre tervezett medencét. Mivel a fürdő közvetlen szomszédja a Zwack, így már látom is magam előtt a közös falon az Unicum "vizes ember" plakátját és a brandelt napozóernyőket a plázson.

Abból, amit láttam, egyértelmű hogy hamarosan kígyózó sorok fognak itt állni, hogy bejussanak Budapest legolcsóbb és egyben legcsaládiasabb gyógyfürdőjébe, így végre a Dandár fürdő is visszanyeri méltó helyét a fővárosi fürdők sorában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek