Sóhomokozó, gyerekszauna és bivalyszelfi a Kis-Balatonnál

A Zalakaros Fürdő gyermekvilága 200 vízi attrakcióval csábít, a kápolnapusztai rezervátumban bivalyszelfizhetünk, a Zobori KalandoZoo-ban alpakát simogathatunk, a Diás-szigeten pedig Matula bácsi kunyhójában üldögélhetünk.

A hamarosan 50 éves Zalakarosi Fürdő az ország egyik legrégebbi fürdője. Ha ön 40 felett van, és nyaralt gyerekkorában a Balaton mellett, akkor biztosan legalább egyszer elvitték a fürdőbe a szülei. Míg akkor inkább a 2300 méterről feltörő gyógyvíz volt a fürdő első számú vonzereje, ma már nem csak a gyógyulást, de az élményt keresők is megtalálják itt számításaikat. Jó hír, hogy már nem kell órákat araszolni a Balaton parton ha elugranánk Zalakarosra a vízpart mellől, hiszen a tó legtávolabbi pontjából is egy óra alatt elérhető az M7-es autópályán.

Csütörtök délután a fürdőben
Galéria: Zalakaros fürdő
Forrás: Travelo

Miközben besétálok a fürdőbe Bogdán Amandával, a fürdő marketingesével, megtudom, hogy látogatottsága alapján Zalakaros hosszú ideje a 10 leglátogatottabb magyarországi település között van. Be is vallom neki, ezt nem gondoltam volna. Ez a Kis-Balaton melletti város komoly turisztikai jelentőséggel bír, és nem csak a főszezonban, hanem azon kívül is számos kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide látogatóknak.

A családbarát fürdőkomplexum 12 hektáron helyezkedik el 25 medencével. Valóban minden korosztályt képes kiszolgálni: a gyógyászati részleg az idősebbeket, a wellness a szülőket, de leginkább a gyerekek érezhetik itt igazán jól magukat, hiszen a fürdőben mintegy 200 féle vízi attrakciót találunk. Ezt egyszer szívesen össze is számolnám.

A Vízipók-Csodapók beltéri gyermekvilág mellett elhaladva meg is kell állnom, mert annyira nagy és komplex az egész, hogy elsőre nem is látom át. Van itt többszintes élménymedence, csúszdákkal és vízágyúkkal, aztán még három, különböző nehézségi fokozatú csúszda a merészebbeknek. Az egyik medencéből a másikba épített szigetekről és azon átívelő függőhidakon keresztül lehet átjutni, a plafont pókhálókötelek díszítik, a kialakítás pedig Vízipók barlangjára kíván emlékeztetni. Kialakítottak olyan vizes játszóteret is, ahova tipegő babákat is be lehet engedni, van 40-45 fokos gyerek szauna is és sóhomokozó játékokkal. Az úgynevezett Relax zónában, a tágas pihenőtérben a szülők figyelhetik a vízben játszó gyerekeket, az egészen aprónépet pedig a baba-mama szobákban lehet szoptatni és pelenkázni.

Vízipók-Csodapók beltéri gyermekvilág
Galéria: Zalakaros fürdő
Fotó: Zalakaros fürdő

Ez a beltéri fedett gyermekvilág több mint 300 millió forintos beruházásból 2013 nyarán nyílt meg, így már rossz idő esetén sem kell a programunkat újra tervezni.

A Vízipók Csodapók Gyermekvilágban dolgoznak a Béres Alexandra vezette Neckermann Klub Oázis animátorai is. Ezt a programot a Neckermann először külföldi desztinációinál vezette be, hogy a család minden tagja tökéletesen tudja élvezni a kikapcsolódást. Az animátorok a szórakoztatás mellett az egészségre is

fókuszálnak, így olyan játékos foglalkozásokon, vetélkedőkön, sportprogramokon vehetnek részt a gyermekek, melyek az egészséges életmód köré szerveződnek.

Amennyiben már unjuk a strandolást, rengeteg látnivaló vár: itt a Kis-Balaton egy karnyújtásnyira, de a közelben van Bivalyrezervátum, Zalaszabarban a Zobori KalandoZoo kalandpark, a Diás-szigeten pedig Matula bácsi kunyhójába látogathatunk el.

Bivalyrezervátum

Először az egész évben nyitva tartó kápolnapusztai Bivalyrezervátumot vettük célba, de közben megállunk néhány fotó erejéig a festői Kis-Balaton mellett, és a horgászokon kívül egy kacsacsaládba is belebotlunk.

Mint megtudom, itt él a legnagyobb magyarországi bivalypopuláció és hogy a telep fontos szerepet játszik a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében. Megérkezésünkkor, Morzsa kutya fogad minket, - természetesen puli - rendkívül barátságosan felugrál ránk és hagyja magát simogatni.

Közelről azért félelmetes - kápolnapusztai Bivalyrezervátum
Galéria: Zalakaros fürdő
Forrás: Travelo

Ahogy sétálunk a bivalyokhoz, találkozunk egy kecskével is, - éppen az úton heverészik - , és látunk szürkemarha-csordát is, de van állatsimogató is, egy barátságos szamárral. A több, mint 200 legelésző bivalyt testközelből tanulmányozhatjuk, és bár van elektromos kerítés, azért kicsit félelmetes egy méterre állni tőlük, így ki kellett hagynom a közös szelfit.

A rezervátumban találunk a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és egy sétautat, melyet játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal látták el, ahonnan távcsőből kémlelheti a tájat a látogató. Gasztronómiai érdeklődésű olvasók figyelmébe ajánlom, hogy lehet itt vásárolni bivaly- és szürkemarha-kolbászt is.

Zobori KalandoZoo Kalandpark és Szabadidőközpont Zalaszabarban

Egy tízperces autóút alatt átértünk a szomszédos Zalaszabarba, mely arról is nevezetes, hogy Puskás Ferenc első kültéri szobrát itt adták át 2007-ben, erre még néhány, annak idején a Real Madridban játszó focista is ellátogatott.

Itt csodás környezetben egy kalandparkot találunk, a Zobori KalandoZoo-t. A panoráma lenyűgöző a park több emeletes kilátójából a Szabari-dombvidékre, már csak egy kávézó hiányzik belőle.

Lábbal hajtós gokart a zalaszabari Öko-aktív Turisztikai Élményközpontban
Galéria: Zalakaros fürdő
Fotó: Zalakaros fürdő

A kalandparkot végigsétálni is fél óra, van itt minden: különböző nehézségi fokozatú kötélpálya, óriáshinta, íjászat, lézerharc, trambulin, légágyú, lábbal hajtható gokart, füves focipálya, homokos röplabda pálya és játszótér.

Ha ez még nem lenne elég, az állatkertjében olyan különleges állatokat láthatunk, mint például törpekenguru, szurikáták, vagy alpaka – ez utóbbi éppen szabadon sétálgatott, miközben egy gyereksereg vette körül - , aztán van itt rackajuh, szarvas, birka, ló, kutya, csirke, kacsa, galamb, papagájok, nyulak és hörcsögök. Természetesen itt is képzett animátorok foglalkoznak a gyerekekkel.

Matula kunyhója

Harmadik programajánlatunk pedig a Diás-sziget, ahol gyerekkorunk klasszikusa, a Tüskevár szerzője, Fekete István dolgozószobáját nézhetjük meg könyveivel és fotóival. Az épület mellett pedig felhúzták az egykori kis-balatoni halászok mindennapjait bemutató Matula-kunyhót is, a Tüskevár leírásai és egy 1950-ből származó fénykép alapján. A fokozottan védett Kis-Balaton területén megbúvó Diás-sziget kizárólag vezetővel látogatható.

Matula bácsi kunyhója a Diás-szigeten
Galéria: Zalakaros fürdő
Fotó: Zalakaros fürdő

Cikkünk megjelenését a Zalakaros Fürdő támogatta.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Az őszi szünetben is vár a Balaton - 2014.10.07.
"A Balatonnál ősszel nem lehet semmit csinálni" frázis már rég nem aktuális, magunk is meglepődhetünk, hogy mennyi családos program közül választhatunk. Bringázhatunk, lesz gesztenyefesztivál, és időjárástól függetlenül vár a Zalakarosi Fürdő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek