A böjt sosem megy ki a divatból

A böjt szó hallatán vegyes gondolatok futnak át agyunkon, nekem leginkább az, hogy kizárólag úgy tudnék böjtölni, ha 24 órás felügyelet alatt lennék és minden falatomat ellenőrizné valaki.



Elsőre ez persze kivitelezhetetlennek és kissé kegyetlennek is hangzik, de van megoldás: számos hotel, köztük a hévízi Naturmed Hotel Carbona is szervez léböjt- valamint méregtelenítő kúrákat. Már hallom a szkeptikus olvasót, miután elolvasta az étrendet és az árat, hogy "persze, jó nagy átverés, ennyi pénzért még enni se adnak, csak teát meg vizet!". És ez teljességgel érthető. Miért is higgyünk el bármit, ha magunk még nem tapasztaltuk? Kétrészes cikksorozatunkban a böjtölést mutatjuk be részletesen.

 

Fotó: Yvan Cohen / Europress / Getty


Mi az a léböjt?

A léböjt a testi regenerálódás és méregtelenítés, valamint a lelki felfrissülés érdekében történik. Mindez remekül hangzik, de nekem azért egy szó hiányzik belőle: a fogyás! Nos, mint Hévízen megtudtam a visszatérő vendégektől, a fogyás nyilván fontos tényező, de aki a böjt után is beépíti az itt tanultakat életmódjába, kétszeresen is jól jár.

A böjt ugyanis nem fogyókúra — persze néhány kilótól megszabadulhatunk mivel bizonyos élelmiszereket elhagyunk étrendünkből — hanem sokkal inkább arról szól, hogy a szervezetet tehermentesítjük egy időre, az emésztőrendszerünket kíméljük és ezáltal a salakanyagok gyorsabban kiürülnek.

A böjt nem csak a test megtisztulását segítheti elő, ez az ideje lehet a magunkba fordulásnak, kizárni a külvilágot egy kis időre és saját magunkkal foglalkozni.

Számos böjtfajta létezik, van szigorúbb és megengedőbb is, van amelyik kifejezetten betegség kezelését kiegészítő gyógymód, és persze attól is függ, hogy milyen táplálékot ehetünk. A Carbonában kínált Buchinger-Lützner-féle kúra klasszikus léböjt, vagyis azt jelenti, hogy lemondunk a szilárd táplálékról egy meghatározott időtartamra és kizárólag folyékony állagú táplálékot fogyasztunk. Furcsán hangzik, de a nem-evés könnyebb, mintha kevesebbet ennénk. A böjt során nem éhezik a szervezet, mivel belső energiatartalékai ellátják. Ameddig ezek a raktárak ki nem merülnek, böjtölhetünk. Az egészséges emberek szervei böjt során is ugyanolyan biztosan és automatikusan működnek, mint egyébként.

Kell egy hét együttlét

A böjt időtartama általában 7-10 nap, Hévízen tíznapos, kilenc éjszakás programban ajánlják ezt, rávezetéssel és a böjt megtörésével. Mit is jelent ez pontosan?

Miután megérkezünk a szállodába, elfoglaljuk a szobánkat és elfogyasztottuk az üdvözlő zöldségkoktélt, találkozunk a böjtvezetővel a szállodában erre kialakított teremben. Ez lesz a böjt során az a helység, ahol a böjtölők elfogyasztják a számukra előírt táplálékot, itt mindig elérhető 10-15 féle herba tea, különböző ásványvízek, citrom minden mennyiségben és méz, amennyiben valakinek leesne a vércukra. A böjt alatt természetesen az olyan élvezeti szereket, mint például kávé és alkohol, el kell felejteni.

A kúra során végig orvosi felügyelet állnak a böjtölők, így nem csak folyamatos az ellenőrzés, hanem konzultációra is van lehetőség. Emellett különféle előadásokat is hallgathatunk az egészséges életmódról, életmód programokról, és dietetikus is rendelkezésre áll.

Fontos tudni, hogy ez egy csoportos léböjtkúra, kb. 10-12 fővel, így nem kell egyedül "szenvedni", lehet rutinos böjtölőktől tanulni, sok a visszatérő vendég is. Az egyik ilyen vendég, Rita, aki több, mint 10 éve jár ide, elmondja, egy alkalomtól ne várjunk csodát, folyamatosan, legalább évi két böjtöt kell beiktatni, hogy hosszabb távon legyen hatása. Ő nemcsak a böjt miatt jön, plusz előnyként említi, hogy csoportosan méregítelenítés során lehet ismerkedni vagy barátkozni is, 2-3 nap alatt remek barátságok születhetnek a keserűsó hatásának kivesézése során.

Fotó: NaturMed Hotel Carbona


Mindeközben, hogy teljen az idő és persze hasznosan, mindenféle szolgáltatást is kapunk, talpmasszázs, aromamasszázs, kézi nyirokmasszázs, Detox Europé méregtelenítő kezelés, fogyasztó mélymelegterápiás testpakolás és Sensolite polarizált fényterápiás kezelés is szerepel a csomagban.

A szolgáltatás része a korlátlan élményfürdő, uszoda, szauna, wellness medence, termálfürdő és amennyiben valakinek marad még lemozogni való energiája, a naponta szervezett Nordic walking is. A hotel kilencnapos csomagja a kiválasztott szoba típusától függően fejenként 192 500-219 500 forintba kerül.

Következő cikkünkben egy bátor böjtölő élményeiről számolunk be.

Cikkünk elkészítését a NaturMed Hotel Carbona támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek