Hétvégi szuper program: Levendula és rózsa napokat rendeznek a Szegedi Füvészkertben

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, kulturális programokkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat ezen a hétvégén szombaton és vasárnap a levendula és rózsa napokon Szegeden, az egyetemi füvészkertben.

Kellemes programokat ígér a hétvégi rendezvényForrás: fuveszkert.u-szeged.hu

 A füvészkert gyógynövény- és fűszerkertjében csaknem egy tucatnyi fajta levendulát csodálhatnak meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig.

Levendulák sokasága várja a látogatókatForrás: fuveszkert.u-szeged.hu

A rózsakertet az arborétum központi helyén 1951-ben alakították ki, de az elmúlt években szükségessé vált az elöregedett gyűjtemény felfrissítése. Átalakították az ágyásokat, új fajtákkal és számos látványelemmel gazdagodott a bemutató, és a középpontjában álló Rózsakunyhó is új tetőt kapott.
A gyűjtemény különlegessége a történelmi rózsák bemutatója, ahol két tucat nagy múltú rózsafajta ismerhető meg, ezeket még 1867 előtt nemesítették. Ebben az esztendőben vált ismertté a Jean-Baptiste André Guillot által nemesített első, La France nevet kapó teahibrid, majd jelentek meg újabb és újabb fajták.

Csodás, illatos rózsák pompáznak a hatalmas kertbenForrás: fuveszkert.u-szeged.hu

Jelenleg a Rózskertben és a történelmi rózsák gyűjteményében együtt több mint háromszáz faj, fajta rózsa, csaknem háromezer tő látható.

Szombat és vasárnap délelőtt a gyógynövénykertben tartott előadásokon ismerhetik meg az érdeklődők, milyen növényeket termesztettek a középkori kolostorokban, s mire használták azokat. A hétvége ismeretterjesztő programjain szó esik a rózsa és a levendula gondozásáról, múltbeli és jelenlegi felhasználásukról, gyógyhatásaikról, a természetben gyűjthető ehető- és gyógynövényekről és arról is, miként alkalmazható a levendula a napi bőrápolásban és aromaterápiában.

A szervezők színvonalas kulturális és zenei koncertekkel, szórakoztató gyermekelőadásokkal is készülnek, sőt vasárnap a Bergendóciai meseösvényen elinduló családokat kalandok, próbatételek is várják.

Koncertet ad mások mellett a Terebes zenekar, Docpiano band, a táncdalfesztiválok dallamait idézik föl a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Tóth Jonathan olasz slágerekkel, Blaho Attila és Iski Roland pedig népszerű dzsessz szerzeményekkel lép színpadra –  tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek