Ezeket a természetes magyarországi vizeket kerüld el, ha nem akarsz kórházba kerülni

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) értékelése alapján továbbra is kiváló minőségű a hazai természetes fürdővizek többsége, ám vannak kivételek, ahol komoly bakteriális szennyezettség áll fenn. Mutatjuk hol érdemes fürdeni és mit kerülj el.

Nem minden természetes vizünk biztonságos, tájékozódj mielőtt megmártóznál - illusztrációForrás: Shutterstock/rafa jodar

A tájékoztatás szerint Magyarországon 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést.

Kifogásolt kategóriába 6 strand (a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand) került.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink - a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó - mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású – írja az MTI.

A 28 nem besorolható fürdőhely többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de vizüket szintén folyamatosan ellenőrzik a szakemberek.

Fontos információ, hogy az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, valamint Albánia és Svájc mintegy 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,4 százalékban kiváló. A tengervizek és a hidegebb édesvizek minősége továbbra is kedvezőbb a melegebb álló- és folyóvizekhez viszonyítva; a kedvelt nyári úticélok, például Horvátország, Görögország, Ciprus és Bulgária tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizei legalább 94 százalékban kiváló minősítést kaptak 2023-ban.

Görögország partjainál is jó a vízminőségForrás: YoncaEvren/Shutterstock

A természetes fürdővíz minősítése a szennyvíz eredetű baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata.

A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.

A kijelölt fürdőhelyekről és az egyes strandok aktuális vízminőségéről az NNGYK honlapján tájékozódhatsz. 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek