A szakemberek sem tudják, milyen lények kerültek elő a Tiszából

Fejlődő hallárvákat fotózott a haltanitarsasag.hu egyik olvasója. A beküldött kép alapján a szakértők sem tudták megállapítani, hogy melyik faj növekvő egyedei láthatók a kövön – írja a pecaverzum. hu.

„Május 20-án a Közép-Tiszán, a parti kövezésen erre az ikratelepre lettem figyelmes. Először valamilyen puhatestűre vagy rovarra gondoltam, de közelebbről jól kivehetőek voltak a fejlődő, mocorgó kishalak. Sajnos, ötletem sincs, melyik fajhoz tartoznak, ebben kérném a segítségüket. Az ikrákat a kővel együtt a vízbe helyeztem fotózás után, hátha még ki tudnak fejlődni, mielőtt újra partra kerülnének" – olvasható a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam? rovatában Sz. Cs. üzenete egy fotó kíséretében.

A fénykép igencsak elnyerte az Magyar Haltani Társaság (MHTT) szakembereinek a tetszését, de kivételesen nem tudták megállapítani, milyen halak láthatók a fotón.

„Köszönjük ezt a csodálatos fotót, de a kérdésére sajnos nincs válaszunk. A fejlődő hallárvák láttán több olyan faj is eszünkbe jutott, amely hajlamos kövekre ívni, de dönteni nem tudtunk. Ám, ha a látogatóink közül valaki jól megindokolt választ ad, köszönettel vesszük" – üzent az olvasónak az MHTT.

Az viszont egészen biztos, hogy hamarosan kezdődik a tiszavirágzás. Egy-egy élőhelyen általában három napig figyelhető meg a Tisza utánozhatatlan bravúrja a késő délutáni órákban, egészen sötétedésig. A szőke folyó alsó szakaszán, a Vajdaságban kezdődik, majd halad fölfelé, nagyjából Szatmárcsekéig.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek