Új, izgalmas látnivaló nyitotta meg kapuit az Alföldön

A most átadott Aranymonostor látogatóközpontban a Bugac határában több mint tíz éve folyó ásatássorozat eredményeként feltárt Árpád-kori monostort és a körülötte elterülő település életét, valamint az ott talált leleteket mutatják be XXI. századi eszközökkel. 

Forrás: Aranymonostor Látogatóközpont/Facebook

A látogatóközpont a közeli ásatáson megtalált, több mint 300 arany, illetve aranyozott tárgy miatt kapta az aranymonostor nevet. A kiállítótér íves "aranyfolyosóján" látható kincseket és számos további értékes és titokzatos leletet 800 éven át időkapszulaként őrizte a bugaci puszta homokja.

A látogatóközpontba érkezők valósággal "bele tudnak költözni" abba a 12. századi világba, amelyre a régészek a közelben rátaláltak, és amelyben Magyarország erős gazdasági és kulturális központ szerepét töltötte be. Felpróbálhatják a korabeli öltözetet, megfoghatják a szakrális tárgyakból készült nemes másolatokat. A VR szemüveg által létrehozott virtuális valóságnak köszönhetően valós környezetben sétálhatnak, nézelődhettek a középkori településen pontosan úgy, mintha ott lennétek a helyszínen. Az időutazást egy különleges élményfilm is szolgálja.

A tájba illeszkedő fogadóépület külső megjelenése, építészeti megformálása lapos, kerek, rovátkolt ezüst oldalával a homokban fellelt pénzdarabokat idézi. Formája utal még az egykori kolostorok kerengőire is. Az épület földszintes kialakítása miatt teljesen akadálymentes, a korszerű technológiai és szerkezeti megoldásai következtében pedig energiahatékony.

Az egykori Péterin az 1050-es években indult az élet, minden bizonnyal királyi telepítés következtében. A rendi monostort 1130 és 1140 között alapította a kor kiemelkedő főúri családja, a Becse-Gergely nemzetség. A fontos hadi és kereskedelmi út mentén fekvő stratégiai helység a 12-13. század fordulójára a Duna-Tisza köze szakrális és gazdasági központjává nőtte ki magát. A korszakot tekintve hatalmas kiterjedésű és városias település életének végét az 1241-42. évi tatárjárás okozta. A helyszínen folyamatosan zajló régészeti feltárások tömegesen hozzák felszínre az Árpád-kori Magyarország kiemelkedő gazdagságának, nagyhatalmi státuszának bizonyítékait. 

(Forrás: MTI, Aranymonostor Látogatóközpont)

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek