Fotókon a részleges holdfogyatkozás

 A holdfogyatkozások során a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül, bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt. A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag beleharap a holdkorongba.

A holdfogyatkozást az okozza, hogy a Föld a Nap és a Hold közé kerül, ezért a Föld árnyéka részben vagy teljesen a Holdra vetülForrás: MTI/Komka Péter

Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó.

Még a teljes holdfogyatkozáskor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik.

Az idei részleges holdfogyatkozás 12 fázisáról készült képeket Olaszországban L’Aquila fölött fotóztákForrás: NurPhoto via AFP/Lorenzo Di Cola
A kép Salgótarjánban készültForrás: MTI/Komka Péter

A cikkben látható, hazánkban készült képeken a Hold 40 fokos magasságban volt látható 21 óra 34 perckor. Ezt követően, 22 óra 15 perckor volt a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarta ki a földárnyék. Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter, mint egy koronaként trónolt a földárnyék pereme fölött.

Colombo, Sri Lanka - Egy tökéletes kép a Vadász HoldrólForrás: NurPhoto via AFP/Thilina Kaluthotage

A Vadász Hold elnevezés egyes népeknél onnan ered, hogy a betakarítást követő időszakban ez a holdciklus nyitotta meg a télre való felkészülést, és az évnek azt a szakaszát, amikor hagyományosan kezdetét veszi a vadászszezon.

Részleges holdfogyatkozás Kolkata (régi nevén Kalkutta) felett IndiábanForrás: NurPhoto via AFP/Debajyoti Chakraborty

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek