Megbolydul a főváros rendje halottak napja idején

Mindenszentek és halottak napja miatt nem csak meghosszabbított nyitvatartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, de több helyen forgalomkorlátozásra is számítani kell, valamint behajtási és parkolási tilalmakra.

Budapesten a sírkertek hétfőn és kedden reggel 7 órától este 8-ig, szerdán és csütörtökön reggel fél 8-tól este 8-ig lesznek nyitva; a temetők környékén fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. Közös kegyeleti megemlékezést tartanak a Rákoskeresztúri új köztemető szóróparcellájánál kedd délután 17 órától, a Farkasréti temetőben pedig szerda délután 17 órától.

Új KöztemetőFotó: Koncz Márton - Origo

Keddtől november 2-ig a temetőkbe gépjárművel tilos behajtani. Kivétel ez alól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahova - a temetői forgalomtól és telítettségétől függően - október 31-én reggel 7 órától november 2-án 20 óráig díjmentesen lehet gépjárművel behajtani. A mindenszentek és halottak napja miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek érvényben péntektől november 3-ig a fővárosi temetők környékén.

A BKK járatai október 28-án a szombati, 29-én a munkaszüneti napi, 30-án és 31-én a tanszüneti munkanapi, november 1-jén pedig az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek, de a temetőket érintő bizonyos vonalakon ezekben a napokban is sűrűbben vagy nagyobb befogadóképességgel járnak.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) arra kéri az idős, vagy mozgásukban korlátozott látogatókat, hogy ezeken a napokon inkább a kisebb forgalmú, délelőtti órákban keressék fel a temetőket.
A biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

Ne hagyjuk a mécseseket és a táskánkat őrizetlenül 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) többnyire a mécsesek, gyertyák gyújtásából eredő, a temetőkben vagy lakásokban keletkező tüzek megelőzésére figyelmeztetett az MTI által közölt közleményben. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mécsesek, gyertyák otthoni meggyújtása lakástűzhöz is vezethet, ha azokat felügyelet nélkül hagyják, illetve túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz.

A halottak napja és mindenszentek ünnepének kedvelt virága a krizantémForrás: NAK

A rendőrség azt közölte, hogy idén is megkülönböztetett figyelmet fordítanak az ünnep nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére, és fokozott óvatosságot kérnek a temetőkbe látogatóktól. Ne hagyják például őrizeltenül a táskájukat a padokon, vagy a sírok mellett, ügyeljenek a zsebtolvajokra, és a parkolóban álló autókban se hagyjanak nagyobb értékeket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek