Új kilátó épült a Zselic legmagasabb pontján

Új kilátót adtak át a Zselic legmagasabb pontján, a baranyai Bakóca község szomszédságában található Hollófészek (358 méter) elnevezésű magaslaton csütörtökön, írja az MTI.

Hollófészek-kilátóForrás: Nagy Csaba/Facebook

A kilátó Szatyor Győző népi iparművész koncepciótervei alapján készült hét évvel az ötlet megszületését követően. A tölgyfa szerkezetű, hagyományos ácskötések és mérnöki acél szerelvényes kötések kombinációjával létrejött, 28 méter magas, kilencszintes kilátó az országos kéktúra útvonalán helyezkedik el.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat a beruházást egy, a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top) elnyert pályázat részeként valósította meg.

A 130 millió forintos projekt másik elemeként megújult a közeli, a dohányzás történetének emlékeit bemutató ibafai pipakiállítás is, amely korszerű múzeumtechnológiai eszközök alkalmazásával, interaktív módon mutatja be a Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Egyházmegye gyűjteményét.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke az átadón kiemelte: a "kincses" Baranya egyedülálló épített és természeti értékekkel rendelkezik. Beszélt arról is, hogy a ciklus során a zselici Hollófészek magaslat mellett a vármegye másik emblematikus pontján, a Mecsek legmagasabb hegyén, a Zengőn is létesült egy kilátó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek